Betöltés

Hol lehet ma pénzt fialtatni?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-05

A kamatok sokszor már negatív tartományban, a részvények régi mércével mérve túlértékeltek. Kínában folyamatosan napirenden van a gazdasági lassulás. Európa sem dübörög (főkét, ha figyelembe vesszük Spanyolország, Görögország helyzetét, sőt Svájcot is nyomasztja az erős frank). Egyedül Amerika zakatol, de ők meg ott állnak a kézifék felett: a piac várja a pillanatot, mikor húzzák meg (kamatot emelnek). Hogyan látja a helyzetet egy svájci, egy amerikai és két magyar szakember? Miben hisznek, mivel lehet ilyen helyzetben profitálni? Blogkörképünkből kiderül!

Svájc régóta a vagyonos emberek Mekkája, amire egész iparág épült ki. Az egyik nevesebb svájci befektetési tanácsadó,a Wellershoff and Partners stratégia döntésekért felelős tulajdonosa, Felix Brill a svájci frankban való eladósodást jó döntésnek tartja a jelenlegi helyzetben. És miért van benne ráció? Extrém erős az alpesi deviza, ráadásul a kamata gyakorlatilag nulla. Márpedig ebből kifolyólag éppen ellentétes helyzet adódhat a közeljövőben, mint ami az elmúlt időszakban lezajlott: a frank törlesztőrélszet más devizában számolva egyre kisebb és kisebb lehet. Ezt a kockázatok miatt mégsem javasolja a kisbefektetőknek. Ők inkább vegyenek eurót vagy dollárt. A teljes interjú az Alapblogon olvasható.

A JP Morgan befektetőház ügyféligazgatója, Franz-Josef Loerch svájci kollégájánál sokkal jobban bízik Amerikában. Szerinte az elkövetkezendő időkben leginkább az amerikai fogyasztásból lehet majd profitálni. A Wal-Mart-nál kisebb, kevésbé ismert kereskedelmi egységek teljesítek majd jól. Mivel szakterületét tekintve kötvényszakértővel állunk szemben, így nem meglepő, hogy a javaslatai között is találunk kötvényeket. Például az Apple új kötvényét vagy olasz és spanyol államkötvényeket. Ezzel szemben Magyarország abszolút nincs náluk fókuszban, mert rosszabb teljesítményt várnak tőlünk.

Szabó Dávid, a Concorde-os Superpositon Alap kezelője sokkal jobban bízik a forintban. Szerinte alulértékelt. A befektetők pénzét pedig Graphisoft Park részvényekben, MOL, OTP kötvényekben, aranyban és sok egyéb másban fialtatja. Érdemes elolvasni a vele készült interjút, hiszen egy unikális, három befektetési stratégiát felvonultató alapot ismerhetünk meg, amit egy fizikus-közgazdász igazgat.

Zsiday Viktor azonban már nem ilyen optimista a kötvényekkel kapcsolatban. Általánosságban úgy gondolja, hogy ez a jelen kor buborékja, ami ráadásul tovagyűrűzött más eszközosztályokba. És már nem csak a kötvény buborék pukkanhat ki, hanem sok egyéb más is. A teljes folyamatot a blogbejegyzésében lehet olvasni.

Ráadásul kifejti a véleményét a görög helyzetről is. Párhuzamot von a Weimari Köztársaság bukása és a jelenlegi görög helyzet között. De a történelem kihatással van a német gondolkodásra mind a mai napig: extrém módon félnek az inflációtól, pedig az igazi rém a gazdasági stagnálás.

És végül érdemes egy pillantás vetni arra is, hogy miben tartják pénzüket világ szinten a megtakarítók (Kattints a képért!) Alulról felfelé a jelmagyarázat: készpénz és bankbetét, kötvény, befektetési alap, részvény, biztosítás és nyugdíj, egyéb.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.