Hol lehet ma pénzt fialtatni?

 • 2015.02.05.
 • szerző: bankmonitor

A kamatok sokszor már negatív tartományban, a részvények régi mércével mérve túlértékeltek. Kínában folyamatosan napirenden van a gazdasági lassulás. Európa sem dübörög (főkét, ha figyelembe vesszük Spanyolország, Görögország helyzetét, sőt Svájcot is nyomasztja az erős frank). Egyedül Amerika zakatol, de ők meg ott állnak a kézifék felett: a piac várja a pillanatot, mikor húzzák meg (kamatot emelnek). Hogyan látja a helyzetet egy svájci, egy amerikai és két magyar szakember? Miben hisznek, mivel lehet ilyen helyzetben profitálni? Blogkörképünkből kiderül!

Svájc régóta a vagyonos emberek Mekkája, amire egész iparág épült ki. Az egyik nevesebb svájci befektetési tanácsadó,a Wellershoff and Partners stratégia döntésekért felelős tulajdonosa, Felix Brill a svájci frankban való eladósodást jó döntésnek tartja a jelenlegi helyzetben. És miért van benne ráció? Extrém erős az alpesi deviza, ráadásul a kamata gyakorlatilag nulla. Márpedig ebből kifolyólag éppen ellentétes helyzet adódhat a közeljövőben, mint ami az elmúlt időszakban lezajlott: a frank törlesztőrélszet más devizában számolva egyre kisebb és kisebb lehet. Ezt a kockázatok miatt mégsem javasolja a kisbefektetőknek. Ők inkább vegyenek eurót vagy dollárt. A teljes interjú az Alapblogon olvasható.

A JP Morgan befektetőház ügyféligazgatója, Franz-Josef Loerch svájci kollégájánál sokkal jobban bízik Amerikában. Szerinte az elkövetkezendő időkben leginkább az amerikai fogyasztásból lehet majd profitálni. A Wal-Mart-nál kisebb, kevésbé ismert kereskedelmi egységek teljesítek majd jól. Mivel szakterületét tekintve kötvényszakértővel állunk szemben, így nem meglepő, hogy a javaslatai között is találunk kötvényeket. Például az Apple új kötvényét vagy olasz és spanyol államkötvényeket. Ezzel szemben Magyarország abszolút nincs náluk fókuszban, mert rosszabb teljesítményt várnak tőlünk.

Szabó Dávid, a Concorde-os Superpositon Alap kezelője sokkal jobban bízik a forintban. Szerinte alulértékelt. A befektetők pénzét pedig Graphisoft Park részvényekben, MOL, OTP kötvényekben, aranyban és sok egyéb másban fialtatja. Érdemes elolvasni a vele készült interjút, hiszen egy unikális, három befektetési stratégiát felvonultató alapot ismerhetünk meg, amit egy fizikus-közgazdász igazgat.

Zsiday Viktor azonban már nem ilyen optimista a kötvényekkel kapcsolatban. Általánosságban úgy gondolja, hogy ez a jelen kor buborékja, ami ráadásul tovagyűrűzött más eszközosztályokba. És már nem csak a kötvény buborék pukkanhat ki, hanem sok egyéb más is. A teljes folyamatot a blogbejegyzésében lehet olvasni.

Ráadásul kifejti a véleményét a görög helyzetről is. Párhuzamot von a Weimari Köztársaság bukása és a jelenlegi görög helyzet között. De a történelem kihatással van a német gondolkodásra mind a mai napig: extrém módon félnek az inflációtól, pedig az igazi rém a gazdasági stagnálás.

És végül érdemes egy pillantás vetni arra is, hogy miben tartják pénzüket világ szinten a megtakarítók (Kattints a képért!) Alulról felfelé a jelmagyarázat: készpénz és bankbetét, kötvény, befektetési alap, részvény, biztosítás és nyugdíj, egyéb.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.