Hol, merre tartanak a gazdaságok és a kamatok?

Hol, merre tartanak a gazdaságok és a kamatok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-25 Frissítve: 2018-07-02
 

Általánosságban elmondható, hogy jó kondícióban van Európa, de országonként jelentős eltéréseket mutat. Alapkamat tekintetében azonban emelkedésre lehet számítani. Ezzel szemben Amerikában elmaradhat a sokak által várt irányadó ráta emelése a jó gazdasági kondíciók miatt. Idehaza pedig egyenesen 1,70%-ig is csökkenhet az alapkamatunk jelenlegi piaci árazás szerint, holott jelenleg még mindig sereghajtók vagyunk!

Merre tart az európai gazdaság? Az attól függ, melyik részét szemléljük. Dél-Európa nincs túl jó kondícióban, azonban a nyugat-európai országok többségében, és a tágabb régiónkban, a közép-európai gazdaságban több rózsa nyílik. Mi ennek az oka? A bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének tudományos igazgatójával, Michael Landesmannal készített interjúból minden kiderül az Alapblogon. Még az is, hogy ugyan Magyarországnak is szalad a szekér, de mégis csak a sereghajtó pozícióját tudjuk betölteni…

Viszont egyelőre az 1,95%-os alapkamatunkkal az élmezőnybe tartozunk. Persze a tegnapi MNB bejelentés szerint ez tovább fog csökkeni. Egyébként a piac már a bejelentés előtt 1,70%-ra árazta az alapkamatot 3 hónapon belül. (Kattints a grafikonért!)

És ha már MNB, akkor jöjjön Windisch László MNB alelnök kijelentése, amit az Alapblog a hónap mondatának választott meg. Ebben az alelnök Úr ugyanis a befektetési alapkezelést jelölte meg követendő példának a biztonság tekintetében. Nem véletlenül lehet ez az etalon: három szereplős modellnél (alapkezelő, letétkezelő, befektetési szolgáltató) a visszaélésekre igen csekély a lehetőség. (Windisch László szavait a linkre kattintva olvashatod.)

Még mindig Magyarországon maradva a Superposition alap kezelője újabb érdekes cikket jegyzett a BitCoinról. Korábban már részletes elemzést olvashattunk a digitális pénzről, ám most egy gyakorlati példát mutatott be. Egy cég minden adatát lekódolta egy nemzetközi vírus, és BitCoinokat követelt a kód visszafejtéséért. A szakember segített beszerezni a BitCoinokat, és az adatok végül megmenekültek.

És ha már nemzetközi vizekre eveztünk érdemes elolvasni Zsiday Viktor 3 blogbejegyzését, melyek rímelnek egymásra. Az elsőben az alapkezelő kifejti, hogy miért fog emelkedni szinte törvényszerűen az euróra vonatkozó alapkamat. Sőt, a szakember szerint lehetséges, hogy az Európai Központi Bank hamarabb emeli meg az irányadó rátát, mint amerikai társa a FED. (Erről a második blogbejegyzésben olvashatunk.) Ráadásul a FED kamatemelése akár tovább is erősítheti az egyébként is jó erőben lévő dollárt, ami viszont a cégek profitcsökkenésein keresztül nyomasztaná az amerikai tőzsdéket is. Többek között ezért lát rengeteg kérdőjelet a harmadik blogbejegzésében az amerikai alapkamat emelése körül Zsiday Viktor.

Kipróbálnád magad a befektetések világában, de még tapasztalatlan vagy? Próbáld ki magad a Bankmonitor.hu Tudatos befektetés – Befektetés szimulátorával vagy Tudatos befektetés – Portfólió választójával!

Hirdetés
Hirdetés