Hol vegyél lakást magadnak?

Hol vegyél lakást magadnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-25 Frissítve: 2021-08-06
 

Saját lakás kiválasztása az átlagember számára a legnagyobb pénzügyi döntés. Megtalálni az igazit elég nehéz, főként, ha időközben változtak az igényeink: túl messze van a lakás az új munkahelytől, vagy éppen családalapításhoz szűkös. Létezik olyan megoldás, amikor adásvétel nélkül cserélgeted a lakhelyed úgy, hogy közben a lakásod is megmarad. Mutatjuk az univerzális megoldást a lakás elhelyezkedésének kérdésére!

Eldönteni, hogy hol vegyél lakást nem egyszerű kérdés. Mihez legyen közel? Munkahelyedhez, vagy inkább zöldövezethez? De mi lesz, ha közben munkahelyet váltasz? Mekkora legyen? Egyedülállóként még elegendő egy egyszobás lakás a belvárosban alacsony rezsivel, viszont gyerekkel már elkél pár plusz szoba, és azt sem baj, ha az már valami nyugodt környéken található.  Ráadásul egy ingatlan adásvételének nem kevés a költségvonzata sem (ügyvédi díj, illeték, földhivatalai díj, esetleges adók), így nem árt olyan ingatlant vásárolni, ami legalább 5-10 évig kiszolgál téged. Ahány ember, annyi megoldás. Viszont erre a problémakörre egy univerzális válasz is létezik.

Hirdetés

Hirdetés

Vegyél egy lakást, és add ki!

Ha nem tudod eldönteni, hogy hol lakj, akkor megoldás lehet egy olyan ingatlan vásárlása, amit később kiadsz, és ebből befolyó összegből bérelsz egy másik ingatlant. Így nem leszel „röghöz kötve”: bárhová költözhetsz, ahová csak szeretnél. Egyszerűen felmondod az albérleted, és a másikból befolyó összegből pedig keresel egy másikat ott, ahová a munkád szólít, vagy az igényeid változása miatt szívesen költöznél. Akár külföldi munkavállalás sem kizárt: saját albérleted felmondása után az itthon maradó esetleges bútoraidat, és tárgyaidat akár egy raktárban tárolva kiadhatod a saját lakásodat másnak. A megoldás további előnye, hogy egy esetleges ingatlanpiaci emelkedésből sem maradunk ki, szemben a lakást csak bérlőkkel.

Akár hitelből is megéri saját lakást vásárolni. Ehhez megtaláljuk neked a legjobb ajánlatot!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Természetesen, ha ezt az utat választod a saját ingatlan vásárlásakor, más szempontokat kell figyelembe venni az ingatlan kiválasztásakor, mint amikor odaköltöznél. Ugyanis ilyen esetben a legfontosabb szempont a jó kiadhatóság. Ilyen Budapesten a belső kerületek a metróhálózat közelében található lakások, illetve Budapesten és vidéken is a felsőoktatási intézmények közelében lévő ingatlanok. Feltéve, ha nem túl nagy lakást néztél ki. A méret növekedésével a kiadhatóság előbb-utóbb csökken. Ilyenkor érdemes lehet inkább két kisebb lakást vásárolni.

A megoldás korlátai

A megoldásnak azonban több árnyoldala van. Ilyenkor a normál lakáskiadás veszélyei is fent állnak. Többek között:

  • lesz olyan időszak, amikor üresen áll a lakás (átlagosan évente 1 hónap),
  • az ingatlan ára akár komolyabb mértékben is eshet (lásd válság -20-30%-a)
  • nehezen mobilizálható (olykor hosszú hónapokon keresztül árulnak egy ingatlant),
  • lakás állaga romlik (természetes amortizáció mellett a bérlők hanyagsága, vagy szándékossága sem kizárható),
  • nem fizet a bérlő (sem bérleti díjat, sem közüzemi számlákat),
  • egyéb ügyintézni való (elromló gépek, közgyűlések stb.)

A fent említett negatívumok mellett még számolni kell a következőekkel is:

  • a lakáskiadás adóköteles, így ha pont annyiért adod ki az ingatlanod, mint amennyiért bérelsz az adó összegét mindenképpen elveszted,
  • elképzelhető, hogy a saját ingatlanod bérleti díja alacsonyabb, mint az általad bérelni kívánt ingatlan bérleti költsége, ami szintén többlet finanszírozást igényel,
  • Magyarországon szinte kizárólag magánszemélyektől lehet bérelni ingatlant, így elképzelhető, hogy néhány hónap múlva költözni kell a gondosan kiválasztott lakásból, mert a tulajdonos eladja, vagy éppen ellenkezőleg: használatba veszi
  • egyéb kellemetlenségek, vagy pénzbeli hátrányok (főbérlő nem csináltat meg egy elromló háztartási eszközt, vagy csak nagy sokára, vagy éppen a visszajáró kauciót vissza tartja)

Ahogy látható ugyan a megoldás univerzális, de még sem veszélytelen. Legnagyobb hátránya, hogy a kiadási célú ingatlan elhelyezkedése. Ez legjobb esetben is vidéki nagyvárosban kell, hogy legyen, de leginkább Budapesten működik. De olyan mértékben növeli a mobilitásodat, mint szinte semmi.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés