Betöltés

Hoppá: ide érdemes mennünk magas betéti kamatért?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-04-28

Igen figyelemreméltó húzást jelentett be a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs. Alapítottak egy netes bankot, ahol kimagasló betéti kamatokkal várják a számlanyitókat. Lekötés nélkül 1,05%-ot fizetnek dollárban, az 5 éves lekötésért pedig 2%-ot kínálnak. Ezek még hazánkban is magas kamatnak számítanak. Sajnos egyelőre amerikai lakcím kell a számlanyitáshoz.

Elég meghökkentő dolog történt az USA-ban a napokban. Egy banki szereplő, egészen pontosan a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Goldman Sachs elkezdett szokatlanul magas bankbetéti kamatokat kínálni a lakosságnak.

1,05%-ot fizetnek már akár 1 dolláros betétekre is, 5 éves lekötés esetén pedig akár 2%-ot is hajlandóak adni. A feltétel csak annyi, hogy a számlát interneten keresztül kell megnyitni és kezelni, fiókok nincsenek. Korábban a Goldmannál magánszemélyek inkább csak 10 millió körüli dollárösszegekkel nyithattak számlát.

Erre persze sokan legyintenek, és azt mondják, 1,05% az semmi, annyiért nem is éri meg lekötni. Tévednek, ez nagyon is magas kamat. Elmondjuk, hogy miért:

 1. A 2008-as világválság óta a kamatok a világban egyre lejjebb és csúsznak. Nagyon sok helyen már negatívak a bankbetétek kamatai, tehát egy lekötés esetén kevesebbet kapunk vissza a banktól, mint amit betettünk. Ehhez képest 1,05% nagyon jó kamat.
 2. A dollár alapkamat 2006 után először 2015 decemberében emelkedett 0,125%-ról 0,375%-ra. A mostani, 0,375%-os alapkamathoz képest az 1,05% megint nagyon jó kamat. (Valójában az amerikai alapkamat sávos, korábban 0-0,25% volt a sáv, most pedig 0,25-0,5%, ennek vettük fent a középértékét).
 3. Ezen a héten Magyarországon az MNB újra csökkentette az alapkamatot. Most lett 1,05%. Látszik, hogy nálunk még mindig sokkal magasabb az alapkamat, mint az USA-ban, vagy akár Nyugat-Európában. Évek óta el vagyunk kényeztetve kamatok szempontjából, hozzánk csak sokkal később érkezett el az alacsony kamatoknak az az időszaka, amiben a tőlünk nyugatabbra fekvő országok lakosai már hosszú ideje élnek. Ennek ellenére a Bankmonitor gyűjtése szerint hazánkban nincs 1% feletti dolláros kamat. Egészen furcsa belegondolni, hogy megfordulni látszik a trend: az USA-ban már magasabb dollárkamat érhető el, mint Magyarországon.

Hogy az igen magas dollárkamatot kihasználjuk, egyelőre rendelkeznünk kell USA-beli lakcímmel. Reméljük, hogy ha már egyszer online szolgáltatásról beszélünk, hamarosan a világ minden tájáról elérhető lesz a lehetőség.

Érdemes kutakodni egy kicsit az itthon elérhető dolláros kamatok között. 4 ezer dollár (kb 1 millió forint) egy éves lekötése esetén az FHB, a CIB és az UniCredit 1%-ot kínál, a többiek pedig inkább 0,55% alatt.

Miért csinálják?

Egészen érdekes egyébként, hogy mégis miért kezdett el a Goldman ilyen kedvező betéteket kínálni az ügyfeleknek.

Az történt, hogy a 2008-as válság hatására az amerikai szabályozók elkezdték arra kényszeríteni az ország bankjait és brókercégeit, hogy a forrásaikat minél inkább tartós, stabil vonalakon szerezzék be. A bankbetétek ilyennek számítanak, s ennek köszönhető a Goldman mostani akciója is.

Az alábbi grafikonon szépen látszik, hogy 2007-ben a cég forrásai háromnegyedét más bankoktól szerezte, betétből mindössze 1% származott. Mára nagyon megnőtt a források között a részvénytőke, a betétek és a hosszú lejáratú kölcsönök szerepe is.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Trükkök, melyekkel a nyaraláson is ezreket spórolhatsz!

2018. 07. 05.

Akik külföldön töltik a nyaralásukat, azok szerencsésnek mondhatják magukat, de ha nem figyelnek a cikkünkben felsorolt származékos költségekkel, akkor könnyedén tízezrek csúszhatnak ki a kezükből. Most különösen érzékeny a téma,...

Hozzánk képest tízszer jobban élnek a nyugatiak

2018. 02. 08.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években a lakosság nagy erőbedobással növelte a megtakarításai nagyságát, továbbra is nagyon el vagyunk maradva az európai átlaghoz képest. Az legalább pozitívum, hogy nem ülünk...

Megmutatjuk, hogyan keress többet a bankbetéteknél!

2017. 10. 13.

Az átlagos bankbetétek kamata manapság 1% alatti tartományban található. Bár egy-egy rövidebb időszakra találhatunk akár 2%-ot is meghaladó kamatokat is. De mit tehetünk, ha nem akarjuk a pénzünket drágán, akciós...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.