Betöltés

Horror bankszámlaköltségek

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-28

2.000-3.000 forint csak számlavezetésért? Mégis, hogy fordulhat ez elő, amikor díjmentes havidíjat ígértek? A válasz egyszerű, rosszul választottál számlacsomagot! Megmutatjuk, hogyan kerüld el ezeket a rémisztő költségeket!

Tapasztalataink alapján rengetegen esnek abba a hibába, hogy bankszámlaválasztáskor kizárólag a számlavezetési díjra koncentrálnak. Kétség nem fér hozzá, hogy csábító a díjmentes számlavezetés, de közel sem a legfontosabb tényező.

Egyáltalán
nem általános, de több olyan számlacsomagot is találunk a bankok kínálatában,
amelyeknél minden megkötés nélkül díjmentes a bankszámlavezetés. Az egyetlen probléma ezekkel általában, hogy az egyéb díjakat illetően (pl.: eseti, rendszeres átutalás, bankkártya, stb.) drágábbak, mint azok a számlák, amelyeknél havidíj kerül felszámításra, vagy valamilyen feltétel(ek)nek kell eleget tenni a díjmentességért.

Feltétel(ek)hez kötött díjmentes számlavezetés

A leggyakoribb a feltételek közül,
hogy a bankszámlára rendszeresen utalás érkezzen és legtöbbször az sem mindegy, hogy mekkora összegben. Egyes bankoknál kizárólag munkabért fogadnak el, míg máshol bármilyen beérkező utalás megfelel. Néhány esetben az sem mindegy, hogy az utalás egy összegben, vagy több részletben érkezik meg. De előfordulhat az is, hogy a kedvezményes számlavezetéshez a hónap egy meghatározott napjáig kell landolnia az összegnek a bankszámlán, utána pedig hiába pótoljuk, az adott hónapra már „büntetődíjat” számolnak fel.

Előfordul, hogy kizárólag a számlára érkező utalással még nem teszünk eleget az összes feltételnek. Néhány banknál
különböző megbízásnak is teljesülnie kell a számláról. Ilyenkor meghatározott számú és/vagy összegű utalásnak, kártyás vásárlásnak, stb. kell megtörténnie ahhoz, hogy élvezhessük a díjmentes számlavezetés örömeit.

Valahol az is elengedhetetlen, hogy számlánk egyenlege ne kerüljön a hónap során egy előre meghatározott összeg alá, vagy bizonyos összegű megtakarítással rendelkezzünk a banknál.

Valljuk be őszintén semmi meglepő nincs a fenti gyakorlatban.
Minél aktívabb és elkötelezettebb ügyfele vagy bankodnak, jellemzően annál nagyobb kedvezményre számíthatsz. Arra azonban fokozottan ügyelj, hogy mit vállalsz, ellenkező esetben komoly plusz költségekkel számolhatsz!

event2

Ne ugorj egyből fejest a mélyvízbe!

Tehát
a lehetőség adott a díjmentes számlavezetésre és a kedvezőbb díjtételekre, de körültekintően kell eljárnod, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. Hiszen semmit sem ér az egész, ha nem tudsz rendszeresen eleget tenni a kedvezmények feltételeinek.

abra_140328

Egy rossz bankszámlaválasztás eredményeként
szélsőséges esetben 0 forint helyett több mint 3.000 forintot kell fizetned csupán a számlavezetésért abban a hónapban, amikor az előírt feltételnek nem teszel eleget. Még csak nem is kell nagy dolgokra gondolni. Elegendő annyi, hogy az ominózus hónapban nem érkezik meg az elvárt összeg (jelen esetben 120.000 Ft) a számládra, vagy nem a bank által meghatározott elszámolás napjáig teljesül a jóváírás.

Az előbbi szélsőségen túllépve jól látszik, hogy
az átlag sem éppen szívderítő, ugyanis közel 1.300 forintra ugrik a havi számlavezetési díj, ha a feltétel(ek) teljesítése elmarad.

Ezért
különösen fontos, hogy tisztában legyél bankhasználati szokásaiddal, hiszen csak
így tudod megítélni, hogy milyen kritériumoknak tudsz majd megfelelni tartósan. Szó sincs arról, hogy a bankok teljesíthetetlen feltételeket támasztanának, hiszen a legtöbb esetben már átlagos jövedelem (120-150 ezer forint) és/vagy közepes számlaaktivitás elegendő ahhoz, hogy a kedvezmény(eke)t megkapd.
Nézd meg, hogy ilyen szokások mellett, mennyit fizetsz havonta a legjobb számlacsomagokért.

A legfontosabb, hogy ne vállalj olyat a díjmentes számlavezetésért, amit valószínűleg úgy sem tudsz majd teljesíteni! Ha pedig valamit vállaltál, vess egy pillantást a hónap vége felé bankszámládra, hogy valóban teljesítetted-e a feltételt. Amennyiben elmaradásod van, és még lehetőség van rá, mindenképp pótold! Adott esetben elegendő akár egy csokit venned a bankkártyáddal…

Mindezek fényében két dolog maradt hátra:

 1. Gondold át alaposan bankhasználati szokásaidat és

 2. keresd meg a megfelelő bankszámlacsomagot kalkulátorunkkal!
Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.