Hová fektessünk? A guru megmondja!

Hová fektessünk? A guru megmondja!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-30 Frissítve: 2021-09-14
 

Olcsó részvényeket keresünk? Vagy inkább magas kamatokra vadászunk? A mai világban mindkettőt nehéz találni. Mégis hol találunk 8% körüli kamatokat, miközben mindenhol 3% körüli szinteket látunk? Hol alulértékeltek a részvények? A megoldás a feltörekvő piac! Nem más ajánlja ezt a régiót, mint Dr. Mark Mobius, a Templeton Alapkezelő egyik vezetője. Mire alapozza a meggyőződését? Milyen hozamot lehetett elérni az elmúlt egy évben, ezen a piacon?

Kisbefektetőként nehéz megtalálni az ideális befektetési célpontot. Amerikai Egyesült Államokba fektessünk, vagy maradjunk Európában? De Európán belül fejlett vagy fejlődő régióba? Ha Dr. Mark Mobius-ra hallgatunk, a Templeton Alapkezelő karizmatikus kulcsemberére, akkor mindenképpen a fejlődő piacot választjuk. És ez nem (csak) hit kérdése: a befektetési guru tényekkel támasztotta alá választását!

Múlt hét pénteken Dr. Mark Mobius Budapesten járt a Citibank meghívására. Az est keretében ismertetette, hogy miért is hisz annyira a feltörekvő piaci régióban (nem mellékes megjegyzés, hogy mi is fejlődő piachoz tartozunk). Egyrészt ezt a régiót nem fenyegeti az elöregedő társadalom réme. Másrést fejlődő piaci országok (gyakorlatilag USA, Nyugat-Európa és Japánon kívül a világ) sokszor jobb pénzügyi helyzetben vannak, mint a fejlett országok. Egyrészt az államadósságuk a GDP százalékában átlagosan 30% alatt van, míg a fejletteknek 100% feletti ez az arány. (Nem is beszélve Japánról, ahol 200% feletti ez az arány.)

deptgdp20140930.jpg
Ráadásul a hitelminősítőknél általában ezek az országok felminősítés előtt állnak, míg a fejlett piaci országokat inkább a leminősítés réme fenyegeti. Természetesen ezekhez az adatokhoz azért érdemes megjegyezni, hogy infrastrukturálisan sokszor elmaradottak ezek a régiók. Ennek fejlesztése pedig általában az államadósság növekedésével jár. Viszont a beruházás jelentősen növeli az időközben már(?) nem is olyan alacsony GDP-t is! Nem is beszélve a beruházást végző vállalatok részvényárfolyamáról.

A részvénypiaci egyik legfontosabb mérőszáma a P/E mutató, ami a részvény árfolyama elosztva a cég egy részvényre jutó nyereségével. Ez megmutatja, hogy hányszorosát vagyunk hajlandóak kifizetni a cég egy évnyi nyerségének. Ez a mutató a fejlődő piacon 10,9, míg a fejlett piacon 15,1. Ez azt jelenti, hogy relatív olcsóak a részvények a feltörekvő régióban. Érdekes adat az is, hogy az elsődleges és másodlagos részvénykibocsátások kétharmada a feltörekvő piaci országokban történik.

A befektetési alapok

Befektetési alap keresőnk segítségével megnéztük a legjobb feltörekvő piacokba fektető alapok teljesítményét.

1

Abszolút hozamú alapok közül az OTP EMDA Származtatott Alapja áll az élen 15,89%-os elmúlt egy éves teljesítményével. Második helyen az
Equilor Afrika Alapja 8,04%-os hozammal, míg harmadik helyen a GE Mony Bonus Abszolút Hozam Alapok Alapját találjuk 7,61%-kal.

Kötvényalapok között az Erste Nyíltvégű XL Kötvény Befektetési Alapja vezeti a mezőnyt 13,69%-os teljesítménnyel. A dobogó második fokán az
Aegon Lengyel Kötvény Alapja áll 12,47%-kal, míg a dobogó legalsó fokán a GE Money Feltörekvő Piaci Deviza Kötvénye áll 12,12%-os elmúlt egy éves hozammal.

Részvényalapok közül a legjobb teljesítményt a Quantis India USD Részvény Alapok Alapjának forintos sorozata ért el 70,18%-os hozammal. Második legjobb teljesítményt nyújtó alap a Generali IC Ázsiai Részvényalapja volt 24,88%. Közvetlenül mögötte a Templeton Asian Growth Fund forintos sorozatát találjuk 20,86%.

Természetesen euróban és dollárban is szép számmal találhatunk feltörekvő piacra befektető alapot. És mikor fektessünk be? Dr. Mark Mobius szerint az a legjobb idő a befektetésre, amikor pénzed van. Ráadásul a legrosszabb, amit tehetsz, ha nem csinálsz semmit. És ezzel egyet is értünk: ha nem fekteted be megtakarításaid, akkor az infláció szépen, lassan elértékteleníti a megtakarításaidat. Ezt pedig senki nem szeretné.

Hirdetés
Hirdetés