Betöltés

Hova tegyem a pénzem? Így dönt a magyar

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 01. 17.

Van egy kis pénzem, hova tegyem? Ismerős kérdés, de vajon hol keresünk választ rá? Az Aegon Alapkezelő 13 ezer embert kérdezett arról, hogyan dönt befektetési kérdésekben. Meglepő eredmények születtek.

Kézenfekvő lenne, hogy a pénze miatt aggódó befektető szemmel tartsa azokat a piacokat, melyek teljesítményétől nagyban függ, mennyit fial a befektetése. Ehhez képest a felmérésben résztvevő jelentős része, soha (18 százalék) vagy egy hétnél is ritkábban (48 százalék) kíséri figyelemmel, mi folyik a pénz- és tőkepiacokon.

Az ok egyszerű. Elég sokan, 42 százalék gondolta úgy, hogy a befektetési piacon csak az igazán profik tudnak pénzt keresni. Szerencsére a többség, 58 százalék gondolta úgy, „kellő körültekintéssel bárki számára kifizetődő lehet a tőkepiaci befektetés”. Nekik van igazuk. Ám rendkívül fontos, honnan szerezzük be a döntésünkhöz fontos információkat.

A személyes tapasztalatnál a jelek szerint többet nyom a latban, hogy az adott befektetési termék hogyan teljesített a múltban. A megkérdezettek 23 százaléka mondta azt, hogy ezt a mutatót nézi meg, mielőtt arról dönt, hova teszi a pénzét. Pedig befektetési kérdésekben is aranyszabály: a fák nem nőnek az égig, azaz a múltbéli hozamok semmi garanciát nem jelentenek arra, hogy az adott termék a jövőben is ugyanolyan teljesítményt nyújt majd.

Sokan fordulnak hozzáértő vagy legalábbis annak vélt rokonaikhoz, ismerőseikhez is befektetési tanácsért. A felmérésben részt vevők 21 százaléka tett így. Ez akár jó ötlet is lehet. Feltéve, ha a kiszemelt alkalmi tanácsadó valóban és elég alaposan ért a pénzügyekhez. Ha ugyanis rossz tippet ad, az nem csak a kapcsolatot mérgezi meg, hanem anyagi veszteséget is okoz – a tanácsot kérőnek.

Ennél valamivel szerencsésebb, hogyha a sajtóból szerzünk be minél több információt arról a termékről, amelyben megtakarításunkat szeretnénk fialtatni. 23 százalék így is tesz. A sajtó, különösen a pénzügyi szaksajtó munkatársai ugyanis általában jobban értesültek befektetési kérdésekben, mint egy átlagember. Értesüléseiket pedig kötelességük leellenőrizni. Tevékenységüket pedig a pénzügyi vállalkozások is figyelemmel kísérik, hiszen egy-egy újságírói hiba nekik is komoly kárt okozhat.

„A nagy múltú cégek tanácsadói fontosak, mert átlátják a piaci folyamatokat” – állítja a megkérdezettek 61 százaléka. Érthető, hiszen az átlagmagyar nem sokat ért a pénzügyekhez. Aki pedig igen, annak sincs ideje és energiája arra, hogy naponta figyelje, mi folyik a tőzsdén vagy a devizapiacon.

A dilemma feloldhatatlannak tűnik, ám mégis van megoldás: a befektetési alap. Itt csak azt a döntést kell meghoznunk, melyik befektetési termékben hiszünk. Állampapírban? Részvényben? Aranyban? Ingatlanban? Ha ez a döntés megvan, csak fel kell keresnünk egy befektetési alapkezelőt és megkérdezni az ott dolgozók profikat az adott termék kilátásairól. Ha mondandójuk meggyőzött minket, akkor a fialtatni kívánt pénzükből bevásárolhatunk az adott alap befektetési jegyeiből.

A hivatalos statisztikákból világosan látható, hogy a banki kamatok csökkenése miatt egyre többen tesznek így.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.