Betöltés

Használt autót vennél hitelre? Mutatjuk a lehetőségeidet!

szerző: Bankmonitor.hu
2019-08-08

Idén az első félévben kicsivel több, mint 79 ezer használt személyautót hoztak be az országba, közülük a legtöbb Volkswagen, Opel és Ford volt, míg a negyedik legnépszerűbb jelenleg az Audi, megelőzve a Toyotát. Mennyibe kerülnek a magyarok kedvenc autói, és milyen feltételekkel kaphatunk hitelt a vásárlásra?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A használt import autót vásárló magyarok kedvenc modellje az Opel Astra, amit a Ford Focus, a Volkswagen Golf és a Passal követ. A top10-es lista érdekessége, hogy az Opel három modellel is képviselteti magát az elitligában: a Corsa, a Meriva és a Zafira ugyanis egyaránt népszerűek. Az igazi meglepetés azonban a Hyundai i30-as modell felfutása, amiből 2019 első félévében másfélszer annyit importáltak használtan Magyarországra, mint korábban, ezzel pedig éppen befért az első tízbe.

Az import autók átlagos életkora meglehetősen magas, ami jól mutatja a magyarok árérzékenységét. Tízből hat autó idősebb 10 évesnél, 32% 5-10 év közötti és csak 7,7% fiatalabb 5 évesnél.

Mennyiért lehet hozzájutni a magyarok kedvenc modelljeihez?

Egy éppen 10 éves Ford Focus 120-200 ezer futott kilométerrel jelenleg 1,1–1,6 millió forint közötti összegért vásárolható meg, de persze a pontos ár függ az állapottól és a felszereltségtől. Az Opel Astra tekintetében is nagy a szórás, itt 700 000 és 2,2 millió forint között vannak az átlagárak.

Az újabb, 5 éves autók ára természetesen lényegesen magasabb. Az ilyen korú Opel Astrák átlagos ára jelenleg 2,5-3 millió forint, míg Ford Focus-t 1,7-3,7 millió forintért, Golfot 2,5-7 millió forintért, Passatot pedig 2,7-7 millió forintért találhatunk. A használtan is egyre népszerűbb Hyundai i30 modell öt évesen, 100 ezer futott kilométer alatt pedig 3 millió forint körüli összegbe kerül.

Autóhitel, akár önerő nélkül

A használt autók vásárlói jellemzően árérzékenyek, ezért választanak idősebb autókat. De milyen lehetőségük van kipótolni a rendelkezésre álló forrásukat? Míg új autók esetében a lízing a legnépszerűbb finanszírozási forma, addig a használt járművek esetében a személyi kölcsön is jó választás lehet. Ennél ráadásul nincs szükség önerőre sem, miközben a gépjárműlízing esetében 20-40% az elvárt önerő mértéke. A lízinget megdrágítja az is, hogy sokszor feltétel a Casco biztosítás, ami évi 50-170 ezer Ft-os költséget jelent biztosítótól, valamint a vállalt önrész nagyságától függően.

Ezzel szemben a szabad felhasználású személyi kölcsönöknél nincs megkötés a pénz felhasználását illetően, ami azt jelenti, hogy akár önerő nélkül is meg lehet vásárolni belőle egy autót. Ám ha van saját forrás, akkor az kiegészíthető hitelből, így fiatalabb, kevesebbet kilométeres, esetleg jobban felszerelt modellre is futhatja belőle majd.

Milyen jövedelem szükséges az autóhitelhez?

Fontos, hogy a személyi kölcsön mögött nincs fedezet, kizárólag az igazolt jövedelem alapján hitelez a bank. Ennek köszönhetően az autó bármikor értékesíthető, ez a hitelszerződést nem érinti. Az igazolt jövedelem esetében fontos, hogy az aktuális munkaviszony az igénylés pillanatában már legalább 3 hónapos legyen, és persze nem állhat az adós próbaidő alatt sem. A legjobb a határozott idejű munkaszerződés, ám bizonyos bankok elfogadnak határozott idejű szerződést is, ha a munkáltató nyilatkozik, miszerint a lejáratot követően hosszabbítani szándékozik.

A külföldi jövedelem is hitelezhető, bár a pontos feltételeket illetően lehetnek eltérések a bankok között, de a KATA-s vállalkozók, a saját cégükben önmagukat foglalkoztatók, az öregségi nyugdíjasok, sőt a jövedelmüket készpénzben kapók is kaphatnak hitelt. Ez utóbbiaknak és a vállalkozóknak azonban mindenképp szükségük lesz NAV jövedelemigazolásra, a KATA-sok esetében ezen az éves bevétel 60%-a szerepel majd. Nem kaphatnak ugyanakkor személyi kölcsönt az EVA-s vállalkozók, a GYES-en lévő kismamák, a közmunkások valamint azok, akik osztalékból jutnak jövedelemhez.

Mennyi hitelt kaphatok a jövedelmemre? 

Azt, hogy az igazolt jövedelem mekkora hitelösszeg felvételét teszi lehetővé, az úgynevezett JTM szabály korlátozza: 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt annak 50%-a lehet a havi törlesztők összege, míg 500 ezer Ft-ot elérő jövedelem esetén 60%-os ez az arány. Ez azonban a jogszabályi maximum, amitől a bankok lefelé saját hatáskörben eltérhetnek.

Az igazolt jövedelem nagysága azonban nem csak a felvehető hitelösszeg nagyságát illetően fontos, hanem a magasabb jövedelemhez sokszor kedvezőbb kamatok, esetleg plusz kedvezmények társulnak. Egy 2 millió Ft hitelösszegű, 5 év futamidejű személyi kölcsön esetében például 93 ezer Ft is lehet a különbség teljes visszafizetésben. Más hitelösszeg esetén a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátor szerint már koránt sincs ekkora eltérés a teljes visszafizetést illetően, így a kisebb jövedelem nem jelent minden esetben pénzügyi hátrányt.

Ha szeretnél személyi kölcsönt a Bankmonitoron keresztül, akkor számolj a részletes személyi kölcsön kalkulátorral, és versenyeztesd meg egymással a bankok ajánlatait, vagy használd az alábbi egyszerűsített kalkulátort.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog A gazdag Szingapúr

    Szingapúr fokozni akarja a  gyerekszülési kedvet: ad adókedvezményt, ingyen lakást, készpénzbeli támogatást, iskolatámogatást, nagyszülők bevonását támogatja a gyerekfelügyeletbe, még a havi 12 000 sgdollár (2,7... The post A gazdag Szingapúr appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.