Ide tedd a hiteled után visszakapott pénzt!

 • 2015.05.24.
 • szerző: bankmonitor

Készpénz állt a házhoz azoknak, akiknek lezárt (végtörlesztett, vagy lejárt) hitelük volt. A banki elszámoltatás alapján ugyanis őket is megilleti a tisztességtelen kamatemelés és árfolyamrés után visszajáró összeg. Mivel az ő hitelük lezárt, ezért a még hitellel rendelkezőkkel szemben készpénzben kapnak körülbelül fél-egymillió forintnyi összeget. De mit lehet kezdeni vele? Ha te sem akarod TV-re költeni, akkor adunk néhány tippet!

Van-e hiteled?

Az első fontos kérdés, hogy van-e még valamilyen hiteled? Mert ez a visszatérítés ugyan lezárt hitelek után járt, de még lehet másik élő szerződésed. Ekkor pénzügyileg a legracionálisabb döntés, ha a meglévő hiteledet fizeted vissza. Ha nem elegendő erre az visszatérítés, akkor is törlessz elő! Hiába kell előtörlesztési díjat fizetned, hiába gondolod úgy, hogy inkább befektetnéd ezt a pénzt. A legjobb helyre akkor kerül a visszatérítés, ha a hiteledet csökkented vele.

Az előtörlesztési díjat kompenzálja, hogy kevesebb tőketartozás után kell kamatot fizetned. A befektetés meg azért nem jó ötlet, mert jelenleg a kockázatmentesen elérhető hozam alacsonyabb, mint a jelzáloghitelek kamatai. Kockáztatni pedig pénzügyileg nem racionális: egy biztosan fennálló fizetési kötelezettséget állítunk szembe egy bizonytalan bevétellel. Mi történik ugyanis, ha a befektetésünk felét fogja érni? Vagy nem kell ilyen drasztikusan gondolkodni: elég, ha a hitelkamat alatti hozamot érünk el. Máris jobban jártunk volna az előtörlesztéssel.

Amikor már tényleg befektethetsz

Ha már nem rendelkezel hitellel, akkor valóban lehetőséged nyílik kicsit megforgatni a pénzed. Ekkor több lehetőség közül választhatsz. Először azonban el kell gondolkodnod olyan kérdéseken, mint meddig nincs szükséged erre a pénzre, és hogy hogyan viseled a kockázatot?

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Ha ezekre a kérdésekre már tudod a választ, akkor nézzük, milyen befektetések közül tudsz válogatni!

Bankbetét – a megbízható ismerős

Mindenki által ismert megtakarítási forma. 1 hónaptól a több évig minden futamidőt megtalálhatsz, így addig kötöd le a pénzed, amíg nincs rá szükséged. Viszont, ha lejárat előtt mégis kiveszed, általában nem kapsz érte kamatot. A lekötött betétekkel elérhető hozamok mostanában nem a legacélosabbak. Ám a bankok kínálatában még így is elérhető 12 hónapra 3,6%! De fél millió forintra is találunk 3,2%-os lekötést.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Állampapír – állami garancia, hosszú távon bankbetétek felett

Az állampapírok is megfontolandó lehetőségek, mivel állami tőke és hozamgarancia vonatkozik rájuk. Fontos, hogy ugyan itt is fix futamidőről beszélhetünk, azonban szemben a lekötött betéttel, ha szükségünk van a pénzre, itt nem feltétlen esünk el az időarányos kamatoktól. A legalább egy éves állampapírok kamatai 3%-tól 4,49%-ig terjednek jelenleg. Futamidőben pedig fél évtől több évig (akár 9 vagy még több) terjed a kínálat.

Befektetési alap – mindenkinek igényei szerint

Mivel sokféle befektetési alap létezik, mindenki megtalálhatja azt, ami neki valót. Ha még soha nem fektettél be, akkor nem biztos, hogy részvényalapokkal kell kezdened. Egy szolid kockázatvállalás mellett is bankbetéteket/állampapírokat meghaladó hozamokat érhetsz el. De itt már megjelenik a kockázat is! Ez azt jelenti, hogy lehet egy átmenteti (rövidebb-hosszabb ideig tartó) visszaesés, amikor akár a befektetett pénzed is sérülhet. De ha jól választottál és türelmes vagy, akár a lekötött betéti hozamok többszörösét is elérheted.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Egyedi értékpapír – tapasztalt befektetőknek

A minimális tőkeszükséglete a pár százezer forinttól indulva a sok millió forintig terjedhet, amíg az időtáv a néhány héttől akár több tíz évig. Mivel itt szinte végtelen lehetőség kínálkozik, ezért csak két dolgot nevesítünk: kötvény és részvény. Ilyenkor nem egy egész portfólióról beszülünk, hanem egy vállalat részvénypapírjáról, vagy kötvény formájában igénybe vett hiteléről. Bár a magyar befektetések között szitokszó lett a kötvény szó, ne feledjük, hogy olyan vállalatok is bocsátottak ki kötvényt, mint a MOL, vagy az OTP.

Ettől függetlenül ezeket a befektetéseket már tapasztalt befektetőknek ajánljuk!

Minden egyéb – mert végtelen a kínálat

A fent kiemelt kategórián kívül még rendkívül sokféle befektetés létezik. Ha elég nagy összeget kaptunk vissza, akár ingatlanba is fektethetünk (például garázsba), vagy ha „vérprofik” vagyunk, akkor részvény mellett határidő, opció, deviza, árupiac is nyitva áll előttünk. Ez utóbbiakra tényleg csak a kávépénzünket szánjuk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.