Ideje izgulni a következő válság miatt?

Ideje izgulni a következő válság miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-12 Frissítve: 2021-08-06
 

1980 óta 4 nagyobb gazdasági visszaesés is volt a világgazdaságban, a legutóbbi és egyben legtöbb országot érintő recesszió pedig 10 éve ütött be. Az eseményeket figyelve felmerül a kérdés, hogy vajon most hol tart a ciklus és mikor jöhet a következő válság. Az Alapblog szerzője egyik bejegyzésében a történelem tanulságaira alapozva úgy gondolja, hogy korábban, mint gondolnánk.

Több gazdasági válságot is tapasztalhattunk az elmúlt évtizedekben, persze mind más okok miatt következett be és sajátos egyensúlytalansági jellemzői voltak. Például az 1982-es válságot az inflációs problémák és az arra válaszként adott kamatemelések okozták, míg a legutóbbi 2008-2009-est az ingatlanpiaci hitelezés és a bankszektor növekedése. Azt el lehet mondani, hogy a 2008-2009-es válság hatásában nagyobb volt és több országra is terjed ki, mint az 1980-as évektől bekövezett visszaeséseknél lehetett tapasztalni.

Aktuálisan azt látjuk, hogy az előző válság miatt eszközölt túl laza monetáris politika hozhat veszélyt. Az alacsony kamatok miatt több eszközosztályban vannak buborékgyanús jelek, ráadásul ez nem csak a fejlett, hanem a fejlődő országokra is jellemző. A kamatemelések az USA-ban már elkezdődtek, és kockázatot jelent, ha a világ jegybankjai egyöntetűen normalizálni kezdik a kamatokat. A Citadella befektetési alap portfólió menedzsere, Zsiday Viktor szerint a visszaesés már akár az idei év második felében, vagy 2019-ben is eljöhet. Az Alapblog „Mikor lesz a következő válság?” című írásában bővebben is olvashatsz erről a témáról.

Hirdetés
Hirdetés