Betöltés

Ideje lépni, különben ebből csak havi 5000 forintos nyugdíj lesz

szerző: Bankmonitor
2016-09-30

Az önkéntes nyugdíjpénztárral relatíve kevés ember rendelkezik Magyarországon, azt lehet mondani, hogy a legjobb esetben is csak minden ötödik ember takarékoskodik ilyen formában. Márpedig ha nyugdíjcélú megtakarításban gondolkozunk, ez lehet számunkra a legmegfelelőbb az egyszerűsége miatt. Mintegy 42 szereplőből válogathatunk a piacon, melyek közül 5 pénztár az, aki a tagok legnagyobb részét a maga oldalán tudhatja. A teljesítményekre sem panaszkodhatunk, 2016-ban eddig átlagosan mintegy 3 százalékos hozam üthette a markunkat. Ennek ellenére egy tag átlagosan 1 millió forintot gyűjtött össze, ami körülbelül havi 5000 forintos nyugdíj-kiegészítésre lehet elegendő.

A nyugdíjkérdés sajnos örök aggodalmat szül a magyar emberek körében, ami nem is csoda, hiszen ezen a téren a kilátásaink nem túl rózsásak: köztudott, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. Az állami rendszer révén ugyan még az elkövetkező évtizedekben biztosan juthatunk némi nyugdíjhoz, de ha nem akarjuk, hogy nagyon kevés nyugdíjunk legyen, valamilyen módon félre kell tennünk időskorunkra.

Még csak nagy összegekre sem gondolnunk, a lehetőségeinkhez mérten akár egy 5000 forintos megtakarítással is sokat tehetünk magunkért. Az is általános igazság, hogy minél hamarabb tudunk nekiállni a takarékoskodásnak, annál jobban járunk, hiszen az idő és a kamatos kamat a mi malmunkra hajtja a vizet.

Ha megszületett az elhatározás, hogy félretegyünk nyugdíjas éveinkre, a pénzünk gyarapítására a legkényelmesebb és a legpraktikusabb lehetőséget az önkéntes nyugdíjpénztár biztosítja. Nem csak, hogy több, vérmérsékletünknek, kockázattűrő képességünknek megfelelő portfólió közül választhatunk, de a havi befizetéseinket az állam még 20 százalékkal is honorálja. A következőkben áttekintjük, mire lehet számítani, ha önkéntes nyugdíjpénztárba szeretnénk fektetni.

Nézd meg egyszerű kalkulátorunkkal, hogy mekkora összegre számíthatsz a nyugdíjkorhatárhoz érve!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nagy koncentráció jellemzi a pénztári piacot

A pénztárak közül bőven tudunk válogatni, mivel jelenleg 42 elérhető szolgáltató is van a piacon. Ezek közül 5 szereplő az igazán meghatározó, mivel mind a taglétszám, mind a kezelt vagyon szempontjából messze lehagyják a többieket. 100 ezernél több taggal is csupán az említett 5 pénztár rendelkezik, de ez arra is elég, hogy a piac 76 százalékát lefedjék, összesen 780 ezer tag befizetéseit kezelve. A 10 ezer fölötti taglétszámmal bíró pénztárból is csak 8-ra bukkanhatunk, a maradék pedig már a legkisebb pénztárakat jelenti, ahol a befizetők száma a néhány száztól a pár ezerig terjed.

onypujkep160929Nem meglepő módon az OTP önkéntes pénztára első helyen szerepel a pénztárak listáján, amihez a bank kiterjedt ügyfélbázisa is hozzájárul, mintegy 201 milliárd forintot kezelnek, valamint 218 ezer taggal rendelkeznek. De az Allianz és Aegon is meghatározó szereplő, mivel több mint 150 milliárd forintos vagyont tartanak náluk, és a tagok száma is 180 ezer fölött alakul. Az Aranykor és MKB pénztára az első három szereplőtől kissé lemaradva 118  milliárd körüli vagyonnal gazdálkodik. A tagok létszámában is nagyobb az eltérés, mivel az Aranykor 110 ezer befizetővel rendelkezik, míg az MKB 86 ezerrel. A volt ING pénztári tagok is az Aranykor biztosítónál jelennek meg befizetőként, és egyébként egyedül ez a pénztár az, amelyik banktól független szereplőként jelenik meg.

Ez az öt szereplő az, aki jelenleg egyben a legerősebb hátérrel is jellemezhető, így a nyugdíjmegtakarításunk is náluk tudhatjuk a legbiztosabb kézben.

Sokat számít mibe fektetetünk: beszéljenek a számok

A pénztár kiválasztása után persze az is fontos kérdés, hogy vajon milyen hozamot tudtunk elérni a befektetésünkön. A hozamunk és kockázatunk mértékét nagy mértékben behatárolja az, hogy milyen porfóliót választunk ki magunknak. Utazhatunk a teljes kockázatmentességre, amit a klasszikus portfólió képvisel, emellett jó középutat jelenthet számunkra a kiegyensúlyozott portfólió, de az igazi vállalkozó szelleműeknek a növekedési portfólió javasolt.

Az esetek túlnyomó többségében a kiegyensúlyozott portfóliót választják az emberek, az elérhető adatok alapján a pénztári befizetések 70 százaléka megy ezekbe. Azonban az is nagy mértékben közrejátszik, hogy sok pénztárnál ez alapértelmezett lehetőség, tehát ha nincs különösebb elképzelésünk és nem jelölünk meg portfóliót, automatikusan a kiegyensúlyozott portfólióba fog menni a befizetésünk.

Azt is összegyűjtöttük mire voltak képesek az egyes pénztárak egyes portfóliói 2016 eddig eltelt időszaka során. Azonban ahogy a befektetési alapok esetében, itt sem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítanunk a rövid távon visszatekintő hozamoknak, de tájékozódás gyanánt megéri, hogy vessünk rájuk egy pillantást.

Összességében azt lehet mondani, hogy egy önkéntes nyugdíjpénztári tagként átlagosan 3 százalék körüli hozamra üthette a markunk 2016 elejétől augusztusig.

Még mindig kevés tag van a pénztárakban

Az előnyök ellenére még mindig nem olyan népszerűek az önkéntes nyugdíjpénztárak az emberek körében, mint egyébként lehetnének. 2016 félévében mindösszesen 1,1 millió magyar gondoskodott nyugdíjas éveiről ilyen befektetéssel. Az még nagyobb probléma, hogy a teljes 4,2 milliós foglalkoztatotti létszámhoz képest az önkéntes pénztári tagsággal rendelkező aránya 25 százalék. Másképpen kifejezve 4 emberből csupán 1 rendelkezik önkéntes pénztári tagsággal, ami rendkívül alacsony arány, főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy befizető több pénztárnál is tagsággal rendelkezhet. Tehát a többség egyáltalán nem tesz félre ilyen célból, még akkor sem, ha egyébként lehetősége lenne rá.

Sokszor az emberek legfőbb aggálya az, hogy az önkéntes pénztárak is magánnyugdíj pénztárak sorsára juthatnak, de azt hangsúlyoznunk kell, hogy erre nem kerülhet sor, mivel az állami nyugdíjrendszeren kívüli intézményekről van szó. Ennyi erővel bármilyen megtakarításunknak, vagy bankszámlán tartott pénznek lába kelhetne!

A tagok összesen mintegy 48 milliárd forintot fizettek be a félév végéig, ami azt jelenti, hogy egy tag féléves befizetése átlagosan 44 ezer forint volt. Ennek körülbelül 60 százalékát fizették be a megtakarítók, a fennmaradó 40 százalékot pedig a munkáltatók fizették be (például a cafeteria keretén belül igényelhető lehetőségnek köszönhetően).

De az is figyelmeztető jel, hogy a pénztárak egy tagra vetített vagyona a legnagyobb pénztári szereplők esetében is csak átlagosan 1 millió forintra rúg, ami valljuk be, nem sok mindenre lehet elég nyugdíjasként. Örökszabályként azt mondhatjuk, hogy ha 20 éven keresztül havi 100 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést szeretnénk kapni, akkor megközelítőleg 20 millió forintos egyenlegünknek kellene lennie.

Összességében azt lehet mondani:

 • a nyugdíjas éveinkre gondolni kell, amihez a legegyszerűbb megoldás az önkéntes nyugdíjpénztár, már a legkisebb összegektől is
 • igen koncentrált az önkéntes pénztári piac, a legnagyobb 5 szereplőnél van a befizetők több, mint 70 százaléka
 • a penetráció még mindig rendkívül alacsony, 4 emberből mindösszesen 1 rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal
 • a legnagyobb pénztárak egy tagra vetített vagyon átlagosan 1 millió forint, ami 20 évre havonta 5 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésre lenne elegendő
 • a hozamok terén vegyes képet láthatunk, de azt mondhatjuk, hogy 2016 első 8 hónapjában egy átlagos önkéntes nyugdíjpénztári tag, 3 százalék közeli hozamot is zsebre tudott tenni

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…
 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

11 Hozzászólás

 1. Kálmán

  Ezeknek az írásoknak hinni nem szabad, én legalábbis nem tudok, önkéntes ny.pénztári tag voltam
  kaptam évente az elszámolásokat, mennyivel növekedett a befizetett összeg, amit részben a cégem
  részben én fizettem be.
  Eljött a nyugdíj és kértem a kifizetést és ekkor jött a meglepetés, ilyen olyan okok miatt szép summa
  ment a veszteségbe. Kimerem jelenteni nem érdemes semmiféle hasonló konstrukcióba belépni.
  Nem voltam kiemelt keresetű dolgozó átlagos fizetéssel rendelkeztem, igaz 45 évet dolgoztam
  és az állami nyugdíjam kielégítő, sőt nagyon jó!!!
  Ez az igazság.

 2. karsai Tibor

  Egyszer már akartunk gondoskodni idősebb napjainkról !!!Az a pénz hol van senkiháziak ??? Most megint hírdetitek az igét aztán majd ezt is lenyúlja valaki!!!

 3. Janeszka

  Kálmán ezek szerint önnek szerencséje volt,hogy jó állásból magas nyudíjat kapott!! Talán tud arra is tanácsot adni,hogy 80-100ezer forintos fizetésből hogyan lehet félretenni nyugdíjas korunkra.

 4. roccobaba

  Biztos, hogy rövidesen innen valaki zárt osztályra fog kerülni és annak oka a nyugdíjjal kapcsolatos igen intenzív törődés lesz az oka. Írjátpk ki nyugodtan, őszintén: megtakarításaitok nekunk is fialnak, szükségünk van azokra. Így lenne korrekt.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves roccobaba! A Bankmonitor.hu honlapján rólunk címszó alatt egészen tisztán ki van fejtve, hogy mivel foglalkozunk és többek között a bevételeinket miből szerezzük. Teljesen téves az a feltevés, hogy mi az olvasók megtakarítására hajtanánk, hiszen mi nem vagyunk bank vagy pénzügyi intézmény, megtakarításokat sem kezelünk, mindössze az érdeklődést adjuk tovább a bankok számára. A célunk az, hogy az emberek a számukra legjobb megoldást találják meg, méghozzá a lehető legjobb áron. Azt hiszem senkiben sem merülhet fel ilyen komment, ha valaki már megnézte a kalkulátorainkat vagy rákeresett bizonyos termékekre és netalántán igénybe vette a szolgáltatásainkat. Rendkívül sok elégedett ügyfelünk volt már, akik például egy bankszámla, hitel és/vagy megtakarítás esetében sokkal jobban jártak azzal, hogy rajtunk keresztül érték el céljaikat. A korrektség pedig éppen ez, hogy függetlenként a legjobb megoldásokat tudjuk az emberekhez közel vinni.

 5. farkas pal

  Persze hogy nem lesz nyugdíj, mikor a mi pénzünket osztogassák a külföldön élő Magyaroknak, Havi 90000 Ft mint nyugdíjat,

 6. MB

  Szépen elfelejtődtek a beígért dolgok: egyéni nyugdíjszámla???, aki marad a magánnyugdíjpénztárnál, nem lesz állami nyugdíja – riogatás???… Hazug politikusok! Gabriellácskát miért nem lehet kérdőre vonni az annak idején tett ígéreteiért? Belekezdenek egy figyelemelterelő hadműveletbe és hagyják elsorvadni. Nagyon profik ebben! A népnek odaszórják a maradék csontot…. – érezze magát megtisztelve. Végülis mi kell a népnek, Cirkusz, meg hogy jól lakjon.

 7. Laci

  Én tudok. Nem havi 80-100ezret kell keresni és nagyobb fizetésből tud az ember nyugdíjas korára is félrerakni.

 8. Ami Maton

  Érdekes, korábban 30% volt a visszaigényelhető összeg, volt egyéni számla a magánnyugdíj pénztáraknál, a megtakarítások legalább az infláció mértékével gyarapodtak.

 9. Ami Maton

  Igen! 47.000 HUF-ból meg lehet élni! A többi meg mehet az önkéntesbe.

 10. Felhalmozó

  Talán nem kellene elfelejteni a (kötelező!) állami nyugdíjpénztárat, amelybe minden átlagkereset után kb. 65 ezer forint fizetődik be havonta.
  Szeretnék egy számítást látni, hogy az ebbe a pénztárba kötelezően befizetett összegek, hozamuk mennyire is halmozódnak fel 45 évnyi befizetés hatása alatt?
  Szerintem százmilliós nagyságrendű a végösszeg!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

megtakarítás, malacpersely

Miben tartják gyarapodó vagyonukat most a magyarok?

2019. 04. 02.

2018-ban a háztartások pénzvagyona a bruttó hazai termék (GDP) 6,0 százalékának megfelelő összeggel nőtt, így kamatokkal és hozamokkal együtt év végén elérte a 44 797  milliárd forintot. A bruttó megtakarítások 58...

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.