Így érdemes befektetni most

 • 2015.11.01.
 • szerző: bankmonitor

A kamatszintek történelmi mélyponton vannak, a kockázatos eszközök árfolyamai pedig a korábbiaknál is nagyobb ingadozást mutatnak. Mit érdemes tenni ilyenkor? Többek között ezt a témát, illetve az elmúlt hetek legfontosabb, befektetéseket érintő eseményeit foglaltuk össze.

Az alacsony kamatkörnyezet kihívásait mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg: vagy beéred az állampapírok és bankok legjobb esetben is 3-3,5% körüli kamatával, vagy kénytelen vagy kockázatot vállalni a magasabb hozamok érdekében. Ez utóbbi azonban könnyen a visszájára fordulhat és, ott találhatod magad hozam nélkül, vagy akár jelentős veszteséggel is. A kockázatosabb eszközök éppen nehezebb napjaikat élik: az árfolyamok a korábban látottaknál is jobban ingadoznak. Hogy mégis, mit is érdemes tenni ezekben az időkben, az Alapblog „Kihívások a hozamhajszában” című írása részletezi. 

Az európai gazdaság átalakulása is szerepet játszhat a jelenlegi idők megjósolhatatlanságában. Hogy mi is történik? Németország éppen elveszíti eddigi vezető szerepét, és helyét korábbi adósai, illetve a hazánkat is magában foglaló Közép-Kelet-Európa veheti át. Így gondolja legalábbis Daniel Gros, az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament vezetőinek korábbi tanácsadója. A neves szakember pontos érvei megismerhetőek a vele készült interjúból

Ha pedig már a régiónknál tartunk, a Standard & Poor’s hitelminősítő közép-európai térségigazgatójától tudhatod meg, Lengyelországgal szemben Magyarországon miért is nem érett meg még a helyzet a besorolás javítására. Hazánk gazdaságának tekintetében pedig az érdeklődőknek Zsiday Viktor legfrissebb írását érdemes elolvasnia, amiből kiderül, miért is várható jelentős bérnövekedés a közeljövőben Magyarországon

A globális gazdaságot már lassan egy éve foglalkoztatja az olajár bezuhanása. A „Kartellek, olaj és Ázsia” című írásból megtudhatod, mi zajlik jelenleg az olajár meghatározásáért felelős OPEC országaiban. Illetve betekinthetsz abba is, mi várható a Perzsa-öböl államaiban, ha az olaj árát a termelő országok közötti árverseny még lejjebb nyomja. 

A világ gazdaságát érintő tendenciákat tárgyalva nem mehetünk el Kína mellett sem. Három pontban szedve ismerhetjük meg az óriási ázsiai állam jelenlegi legfőbb gondjait az Alapblog legfrissebb Kínát érintő elemzésében. Ennek a három pontnak egyikével, nevezetesen az október elején aláírt Csendes-óceáni Partnerségről az Alapblog „Történelmet írtak a Csendes-óceán partjainál” című írásában részletesen is foglalkozott.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.