Betöltés

Így érdemes kiváltani a hitelünket

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-12

A devizahiteles elszámoló levelek felbontása után az első lépésben mindenki a két bűvös számot, a visszatérítés összegét és az új törlesztőrészletet keresi. De arról már sokan megfeledkeznek, hogy ha elfogadjuk a bank ajánlatát, akkor az immár forintosított hitelünk törlesztőrészlete 3 havonta változhat. Tehát nem csak az a kérdés, hogy van-e alacsonyabb törlesztőrészlet, hanem az is, hogy hogyan tehetjük kiszámíthatóvá a visszafizetést. A Bankmonitor összegyűjtötte a legjobb hitelkiváltó ajánlatokat, melyek a piaci szereplők 98%-át fedi le. A hitelajánlatok összehasonlításával azt kaptuk, hogy a legolcsóbb hitelekkel további több százezer forintot takaríthatunk meg, míg a hosszú távon fix kiadást biztosító kölcsönökkel a megajánlott törlesztőrészlet emelkedése nélkül is évekre bebiztosíthatjuk magunkat!

Hogy néz ki a forintra átváltott hitel?

A forintosított hitelek törlesztőrészlete 3 havonta változhat, annak köszönhetően, hogy a kamat alapját egy referencia kamat, az úgynevezett a 3 hónapos BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) határozza meg. A kamat másik összetevője a kamatfelár a hitel hátralevő futamideje alapján három, négy vagy öt évente nőhet vagy csökkenhet. Az induló kamatfelár minimum 1%, de maximum 4,5% lehet. Így az immár forintra átváltott lakáshitelünk ügyleti kamata 3,1% és 6,6% közé esik.

Mi szól mellette…

A BUBOR értéke (1,7%) szorosan követi a jegybanki alapkamat (1,8%) alakulását, így az újraindított kamatvágási sorozat még alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez a rövid kamatperiódusú (referencia kamathoz kötött) forintosított hitelek esetén. A pozitív kilátásokat erősítik az alapkamatra vonatkozó jövőbeli várakozások is, miszerint változatlanul kedvező kamatkörnyezetnek nézünk elébe az elkövetkező egy, másfél évben. Azonban egyszer minden sorozat megszakad…

…és ellene

Egy átlagos devizahiteles számára a futamidőből még több mint 10 év van hátra, így szinte biztosra vehető egy későbbi kamatemelés. Forint hitel révén pedig már csak kamatkockázatról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogyha 1%-kal megemelkedik a hitelünk kamata, akkor a havonta fizetendő törlesztőrészlet több mint 5%-kal lesz magasabb. Egy új hitellel viszont hosszabb időre, akár 3, 5 vagy 10 évre is rögzíthető a havi törlesztés, de ennek a biztonságnak ára van. A kiszámíthatóságért cserébe némiképp magasabb törlesztőrészletet kell fizetni.

Az ábrán szereplő példában egy 2007-ben, 20 évre felvett, 7 millió forintos svájci frank alapú hitel szerepel. Az elszámolást és devizahitel forintosítást követően az adósnak a hátralevő 12 éves futamidő során havi 68 ezer forintos részletet kell fizetnie.

De most kell nagyon észnél lenni, ugyanis a levél kézhezvételét követően egy egyszerű hitelkiváltással testre szabhatjuk hitelünket:

 • Választhatunk, hogy a lehető legkisebb havi törlesztőrészletet szeretnénk fizetni, amivel az átlagos hiteles közel 900 ezer forintot spórolhat meg (annak a tudatában, hogy a kamatemelkedés hatása gyorsan begyűrűzik), mely az aktuális tartozásra vetítve 13%-os megtakarítást jelent.

  VAGY

 • Dönthetünk úgy is, hogy a kiszámíthatóság mellett tesszük le voksunkat. Utóbbi esetben a rövid kamatperiódusú hitelünket egy hosszú távon fix (például 5 éven keresztül változatlan) kiadást biztosító hitelre cseréljük le, mindezt úgy, hogy az elszámoló levélben található törlesztőrészletnél nem is kell többet fizetnünk!

A két opció között havi szinten alig több mint 5 ezer forint található, ami egy 2%pontos kamatemelkedésnek felel meg. Így azt kell mérlegelni, hogy hajlandóak vagyunk-e 10%-kal magasabb törlesztőt fizetni a nagyobb biztonságért cserébe vagy sem.

A Bankmonitor készített egy kalkulátort, hogy megtudd, mennyivel csökkentheted a törlesztőrészletedet:

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor


További jó hír a pontosan fizető adósoknak, hogy a bankok közötti verseny napról napra fokozódik. Ráadásul a rendkívül kedvező ajánlatok mellett a bankoknak nem kell betartania (forintosított hitelek kiváltásánál) az új, idei évtől érvényes szabályokat, miszerint a hitel értéke nem lehet magasabb, mint az ingatlan értékének 80%-a és átlagbér esetén a jövedelem 50%-át nem haladhatja meg a havi törlesztőrészlet.

Fontos megemlíteni, hogy a hitelképesség vizsgálata a forintosított hitelek esetén kívülről kevésbé átlátható, mint az új folyósítású lakáshiteleknél, azaz a bankok egyedi ügylet elbírálásának, kockázat megítélésének nagyobb a szerepe. Ebből adódóan ügyféloldalról kézenfekvő megoldás lehet, hogy egyszerre két-három bank ajánlatát hasonlítsuk össze.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog A gazdag Szingapúr

  Szingapúr fokozni akarja a  gyerekszülési kedvet: ad adókedvezményt, ingyen lakást, készpénzbeli támogatást, iskolatámogatást, nagyszülők bevonását támogatja a gyerekfelügyeletbe, még a havi 12 000 sgdollár (2,7... The post A gazdag Szingapúr appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.