Betöltés

Így fialtatják a pénzük a leggazdagabbak

szerző: Bankmonitor
2017-03-30

Néhány tízmillió forinttól már elérhető a privát banki szolgáltatás. De miben különbözik a prémium és a privát ügyfél? Mi a különbség vagyonkezelés és vagyonkezelés között? Mire kell figyelnie az egyszeri milliomosnak, ha szolgáltatást és szolgáltatót választ? Egyáltalán mi fán terem a vagyonkezelés?

Kezdjük az alapoknál

Abban az esetben, ha sikeres vagy a munkádban (vagy sikeres vállalkozásokat tulajdonolsz), előbb-utóbb elérkezik az időpont, amikor már érdemes valamit kezdeni a magánvagyonoddal is. Ilyenkor nehéz döntés előtt állsz:

 • saját magad kezeled pénzügyeid, vagy
 • másra támaszkodsz a pénzügyeid területén.

Első esetben hosszú tanulási folyamat és nem kevés tanulópénz megfizetése vár rád, de a második út sem kevésbé göröngyös.

Vagyonkezelés

Amennyiben úgy döntesz, hogy inkább a munkádhoz, vállalkozásodhoz értesz, mint a pénzügyekhez, akkor logikus döntés vagyonkezelés. Viszont először el kell döntened, hogy mennyire támaszkodsz a vagyonkezelőre. Ebben az esetben is két lehetőség áll előtted:

 • vagy csak tanácsokat kapsz a vagyonkezelőtől, de a döntés a tiéd
 • vagy a vagyonkezelőre bízod a döntés is.

Bizonyos összeghatár alatt ez a kérdés fel sem merül, hiszen csak a tanácsadás típusú vagyonkezelést kínálnak a szolgáltatok.

Ezen határ alatt a szolgáltatók úgynevezett prémium kiszolgálást kínálnak az ügyfeleiknek. Ez hasonlít a tanácsadáson alapuló privát vagyonkezelésre, ám sokkal szűkebb befektetési palettából válogathatsz, és a bankárok felkészültsége sem összemérhető a privát bankárokéval. Ám mi a helyzet, ha már a klasszikus vagyonkezelés belépési küszöbét is megugrottad?

Klasszikus vagyonkezelés

Ha abszolút távol érezd a pénzügyeket magadtól, vagy egyszerűen meghalni sincs időd, akkor a vagyonkezelést neked találták ki. Előnye egyben a legnagyobb hátránya is: nem kell a pénzügyeidre időt szánnod, a vagyonkezelő meghozza a befektetési döntéseket és végre is hajtja azokat.

Természetesen a vagyonkezelő egy előre meghatározott kereten belül mozoghat csak. Együtt meghatározzátok, hogy mi az a minimum kötvényarány (például állampapír), amit tartania kell a portfóliódban, és mi lehet a legkockázatosabb ügyelt (például részvény) amibe befektethet. De e kereten belül szabadon dönt a befektetésekről.

Ez rendkívül kényelmes, hiszen nem kell megismerned az adott piaci szituációt, nem kell megfelelő időben elérhetőnek lenned, hogy meghozd a befektetési döntést (amihez lehet, hogy nem is értesz). Viszont rendkívüli bizalmat feltételez a vagyonkezelő felé, hiszen mégiscsak egy idegenre bíztad a pénzed.

Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy melyik szolgáltatót válaszod. A körültekintő választáshoz érdemes ajánlást kérni barátoktól ismerősöktől, több szolgáltatóval beszélni, átnézni díjstruktúrájukat. Magunk részéről a legkorrektebb díjterhelésnek a csak nyereségből való részesedést tartjuk. Ebben az esetben egy hajóban evezünk a vagyonkezelővel: senki sem szeret ingyen dolgozni, ezért nyereségre törekszik.

Az állományi díjas (bent lévő összeg után terhelődő százalékos költség), illetve havi díjat felszámító szolgáltatókat sem feltétlenül kell kizárni, ám ennek mértékét mindenképpen érdemes árgus szemekkel figyelni.

Fontos észben tartani, hogy attól, hogy nem személyesen hozod a befektetési döntéseket, azt mindig ellenőrizni tudod (és kell is), hogy éppen miben van a pénzed.

Vagyonkezelés tanácsadással

Ha tanácsadáson alapuló vagyonkezelés mellett döntöttél, akkor bizony bizonyos időközönként konzultálnod kell a privát bankároddal. Egyrészt meg kell ismerned az adott piaci szituációt, és döntened kell a felkínált befektetés elfogadásáról. És lássuk be: ha vakon követed az ajánlásokat akár klasszikus vagyonkezelést is választhattál volna.  Ám itt a teljes nyereség téged illet. A vagyonkezelő „csak” a tranzakciós költségekből, esetleges havi díjból, állományi díjból, árfolyamrésből, és egyéb rejtett és nem rejtett díjterhelésből részesedik… Tehát itt amellett, hogy meghozhatod a döntéseket, komoly feladat vár rád:

 • Figyelni kell, nehogy a túl gyakori üzletkötés csak többlet díjakat eredményezzen, többlet hozam nélkül.
 • Amennyiben túlsúlyos a szolgáltató saját terméke a portfóliódban, gondolj arra, hogy ez a tanácsadó érdeke, hiszen az állományi díjból is részesülhet. (Viszont legalább a terhelt vételi illetve eladási költség ebben az esetben alacsonyabb lehet.)
 • Amelyik termék annyira összetett, hogy nem látod át (például a strukturált termékek), az szinte bizonyos, hogy nem neked fog pénzt hozni.
 • A tanácsadód felkészültségén rendkívül sok múlik. Hiába dolgozik egy rendkívül hozzáértő szakértőgárda a háttérben, ha az információk a privátbankárod szűrőén keresztül érkeznek hozzád.

Ha bizonytalan vagy

Amennyiben nehezedre esik választani, vagy a korábbi döntéseddel nem vagy elégedett, keress minket! Segítettünk már lottómilliomosnak, svájci privátbankári szolgáltatást igénybe vevő vállalkozónak, és egyszerű embereknek is a személyes pénzügyi tanácsadásunk keretén belül.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.