Betöltés

Így fizetünk a jövőben – Elég egy érintés?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-01-24

Az elmúlt hetekben a bankkártyával történő havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetősége tartotta izgalomban a közvéleményt. Nem is csoda, hiszen egy átlagos magyar leginkább készpénzfelvételre használja a zsebében lapuló plasztik lapot. Csakhogy közben a világ vezető technológiai vállalkozásai már arra készülnek, mivel fizetünk a bankkártya után.

A jövő már itt van!

Furcsa ellentmondás, hogy a meglehetősen konzervatív bankkártya használati szokásokkal rendelkező magyarok elérhetik a legkorszerűbb jövőbe mutató fizetési technológiákat is. Magyarország ugyanis élen jár ezek fejlesztése, tesztelése és használata terén. Hogyan fizetünk majd a jövőben? Valószínűleg okostelefonunk segítségével, rendkívül egyszerűen, gyorsan és biztonságosan. Lássunk egy példát: lapozgatjuk kedvenc magazinunkat. Megtetszik a benne található hirdetésben reklámozott áru. Rákattintunk a képére, kiválasztjuk, melyik számlánkról akarunk fizetni, megadjuk a PIN kódunkat és más dolgunk nincs is, mint várni az áhított árucikket házhoz szállító futárt.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A módszer, bár technológiai háttere már működik, talán még a közeljövő. Vannak azonban olyan megoldások a bankkártyánk kiváltására, amelyet már most elég sokan használnak. Ilyen a legnagyobb európai kártyatársaság, a MasterCard MasterCard® Mobile alkalmazása. Egy Android, iPhone vagy Windows Phone operációs rendszer alatt futó ingyenes alkalmazásról van szó, amelyet már 250 ezren töltöttek le Magyarországon.

Elég egy érintés

A fejlődés következő lépése lehet a jelenleg tesztelés alatt álló MobilTárca alkalmazás. Biztosan sokan rendelkeznek egyérintéses, azaz PayPass-típusú bankkártyával. Ennek a lényege, hogy a bankkártya terminálhoz elég odaérinteni a kártyánkat a fizetéshez. A MobilTárca alkalmazás ugyanígy működik, csak a fizetés mobiltelefonunkkal történik, a készüléket kell közel tenni a terminálhoz. Az alkalmazás azonban jóval többet tud egy hétköznapi bankkártyánál. Buszbérletként, belépőként, pontgyűjtő kártyaként is használhatjuk.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A módszer abszolút biztonságos. Az alkalmazás mutatja az utolsó 10 tranzakció adatait, így rögtön feltűnik, ha illetéktelen használta a kártyánkat. A telefon és a leolvasó közti kommunikációra szolgáló jelet is ki lehet kapcsolni, így illetéktelenek leolvasóval sem tudják átvenni telefonunk felett az irányítást. Ráadásul az alkalmazás minden egyes elindításakor ellenőrzi, a kártya, a mobiltelefon és a megadott jelszó egyezik-e.

Fizetés egy szempillantással

A cikk elején említett példa, amikor online magazinból egy kattintással vásárolni tudunk, szintén a közeljövőben kerülhet bevezetésre. Ez a megoldás a MasterPass, amely tulajdonképpen digitális pénztárcává alakítaná az okos eszközünket. Itt már egyáltalán nincs is szükség fizikai bankkártyára, a kártyaadatokat, a fogyasztók fizetési és kiszállítási információit egy biztonságos, könnyen kezelhető felhőben tárolja a rendszer, melynek segítségével egyszerűen lehet az internetről vagy mobilhálózaton keresztül vásárolni.

Biztosak lehetünk benne, hogy a fejlődésnek ezzel sincs vége. Azt azonban, hogy mi lesz a jövő fizetőeszköze, ma még csak találgatni lehet. A hírek szerint a nemrégiben a Google által kifejlesztett „okosszemüveg” arra is képes lesz, hogy ha rajta keresztül ránézünk egy reklámra az utcán vagy a számítógépünk monitorján és az elnyeri a tetszésünket, egy pislogással megrendelhetjük és ki is fizethetjük. Más hírek szerint nem is olyan soká a bőrünk alá ültetett chip nem csak a személyi adataink, hanem a pénzünk tárolására is alkalmas lesz. Így a hétvégi nagybevásárlás után elég lesz áthaladni egy kapun és már fizettünk is. Hihetetlen? Meglátjuk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Amit talán nem tudtál a hitelkiváltásról

2018. 12. 02.

A jelenlegi a hitelkiváltás az egyik legizgalmasabb és legaktuálisabb téma, amivel kis időráfordítással lehet sokat spórolni. Összegyűjtöttünk minden fontos dolgot, hogy kiderüljön, ki nyerhet a dologgal?  Véget érhet a csökkenő...

mikulás

Készülj a Karácsonyra!

2018. 11. 30.

A Karácsony Jézus születésének az ünnepe. Ilyenkor kicsik és nagyok áhítattal várják a Szentestét. Lélekben felkészülnek a közös élményekre, az ünneplésre, és egymásnak ajándékot vásárolnak. A legtöbben ezzel szeretnék kifejezni...

Azt hiszed, hogy az OTP áll Hozzád a legközelebb?

2018. 11. 21.

A bankfiókok száma az utóbbi 10 évben körülbelül 30%-kal, a banki alkalmazottaké nagyjából 10%-kal csökkent, mivel a pénzintézetek igyekeznek ügyfeleiket inkább az online felületek felé terelni. A trend idén annyiban...

Blogajánló

  • alapblog

    Red herring

    A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.