Így is bankolhatsz a mobiloddal

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 23.

A mobilalkalmazásokban rejlő lehetőségeket a legtöbb bank is igyekszik kiaknázni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 14 bank közül 9 kínál letölthető alkalmazást lakossági ügyfeleinek, hogy útközben intézhessék a legfontosabb bankügyeiket. A klasszikus netbanki funkciókat ellátó applikációkon túl viszont akad néhány igazán figyelemreméltó megoldás is, amelyek túlmutatnak a bankszámlaegyenleg lekérdezés, vagy a hagyományos átutalás lehetőségén. Még biztonságosabb és kényelmesebb netbank használat, olcsóbb megoldás, hogy naprakészek legyünk a bankszámlamozgásokkal – mindez még csak a jéghegy csúcsa.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Egyszerű, de nagyszerű…

A CIB Banknál például egy jelszógeneráló alkalmazás (ún. token) egyszerűsíti az életet a még biztonságosabb online bankolás érdekében. A mobileszközökre letölthető applikációval egyszer használatos jelszavakat lehet készítni, többek között a netbanki belépésekhez, valamint a megbízások jóváhagyásához. Mivel a banknál kötelező a token használat, ezért különösen hasznos az alkalmazás, mert így nem kell egy gyufás skatulya méretű eszközzel szaladgálnunk. Elég letöltünk mobilunkra az applikációt, ami ugyanazt a célt szolgálja, mint a kézzel fogható változat.

A Gránit Bank alkalmazásával a hagyományos SMS-eket cserélhetjük díjmentes online (ún. push) üzenetekre, amelyekkel ugyanúgy követhetőek a számlamozgások és bankkártya műveletek, nem kevés költséget megtakarítva ezzel. Attól sem kell tartani, ha a telefon nem tud éppen az internethez kapcsolódni (offline). Ilyen esetekre beállítható az alkalmazásban, hogy hagyományos SMS formájában küldje a bank az értesítőket. Ezek után persze fizetni kell, de így biztos, hogy internetkapcsolat hiányában is mindig naprakészek leszünk.

Összetettebb megoldások

Több bank alkalmazásában az elérhető funkciók köre lényegesen szélesebb az előbbieknél. Nevezetesen az AXA Bank, az Erste, valamint az OTP Bank büszkélkedhet olyan innovatív megoldásokkal, amelyekben számos extrát találunk.

Mindhárom applikációval küldhetünk pénzt anélkül, hogy ismernénk partnerünk bankszámlaszámát. Elég, ha mobilunk telefonkönyvéből kiválasztjuk a mobilszámát és már indíthatjuk az átutalást. Lényeges különbség azonban, hogy az Erste Bank, valamint az AXA Bank alkalmazásával bárkinek utalhatunk (utóbbinál akár a hagyományos módon bankszámlaszámmal is), míg az OTP Banknál csak a bank ügyfelei között van erre lehetőség.

Klasszikus netbanki funkciókat viszont ne keressünk se az Erste, se az OTP Bank alkalmazásában (leszámítva az egyenleglekérdezést, ami OTP-s ügyfeleknek érhető el). Ezeknél az applikációknál kizárólag az extrákra koncentráltak.

Az OTP Bank alkalmazásával például fizethetünk az interneten olyan webáruházakban, ahol megtaláljuk az OTPay, vagy a MasterPass fizetési lehetőséget. Így nem kell, hogy vásárláskor kéznél legyen a bankkártyánk és megkímélhetjük magunkat attól, hogy mindig be kelljen pötyögni a plasztikon található adatokat. Éttermekben, kávézókban és számos más helyen fizethetünk QR kóddal, amihez csak be kell olvasni az alkalmazással az elfogadóhelyen kihelyezett kódot, hogy a számlát rendezzük. Hasznos lehet a mobilfeltöltés, a parkolás és az autópálya-matrica vásárlás funkció, ezek az OTP-nél, valamint az Erste Banknál is megtalálhatóak. Ez utóbbinál a csekkbefizetés is lehetőséges az applikációval.

Újító megoldásokban az AXA Bank mobilalkalmazásában sincs hiány. A bankszámlaszám nélküli utaláson kívül, itt is lehetséges a számlamozgásokat hagyományos SMS-ek helyett online (push) üzenetek segítségével nyomon követni. Mindamellett a klasszikus netbanki funkciókról (egyenleg-, számlatörténet lekérdezés, hagyományos átutalás, stb.) sem kell lemondani. Az applikációval kártyalimitet is módosíthatunk, vagy ha szükséges, akkor bármikor, azonnal csoportosíthatunk át pénzt a banknál vezetett számláink között. Legrosszabb esetben – a teljes körű bankbetétkezelésnek köszönhetően – még lekötött betétünket is felszabadíthatjuk. Bármilyen magától értetődőnek is tűnnek ez utóbbi lehetőségek, sajnos több olyan nagybankot is találunk, ahol ezeket nem tehetjük meg.

Felkeltették érdeklődésed a fenti megoldások? Nézd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével, hogy milyen számlavezetési feltételeket kínálnak ezek a pénzintézetek!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ahogy látjuk, egyértelmű irányról egyelőre nem nagyon beszélhetünk. Míg egyes bankoknál csupán egy adott funkciót lát el az alkalmazás (CIB, Gránit Bank), addig máshol számos egyéb lehetőséggel egyszerűsíti életünk az applikáció (AXA, Erste, OTP Bank). De még ez utóbbiak között is lényeges a különbség. Míg az Erste és az OTP Bank kizárólag az extrákra koncentrál, addig az AXA Bank a legfontosabb netbanki funkciókkal is felvértezte szolgáltatását. Fontos megjegyeznünk, hogy az OTP Bank olyan alkalmazással is rendelkezik, amelyik a klasszikus netbanki funkciókat teljes egészében lefedi, ehhez viszont egy külön applikációt kell letölteni, ami valljuk be, nem túl felhasználóbarát.

A legfontosabb nyilván, hogy az alkalmazásokkal pénzügyeink menedzselése egyre könnyebbé váljon. Amíg ezt a kritériumot teljesítik az applikációk, addig biztosak vagyunk benne, hogy folyamatosan bővül a felhasználói tábor.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

0 Hozzászólás

 1. msandor

  Az Unicredit lemaradt, pedig talán neki van a legteljesebb mobil appja.

  2015.09.23.19:45

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Listáztuk a legolcsóbb bankszámlákat!

2018. 06. 14.

Az utóbbi években szépen nőtt az átlagkereset, ma már ott tartunk, hogy bő 200 ezer forintból gazdálkodhatunk. Ekkora kereset mellett is húsba vágó tételt tehet ki a bankszámlaköltség, viszont aki...

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

2018. 06. 04.

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa)...

7+1 tipp, hogy spórolj a bankköltségeken!

2018. 05. 31.

Két év távlatában kifoghatsz 59 és 661 forintos havi költségű bankszámla ajánlatot is, amennyiben a legjobb 10 bankszámla közül szemezgetsz. Persze mindenki számára más lehet a legjobb megoldás, ezért is...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.