Betöltés

Így is el lehet bukni egy lakáshitelt – Kínodban fogsz nevetni

szerző: Bankmonitor.hu
2015-10-01

Azt gondolod, hogy hitelfelvételnél a legnagyobb probléma a kevés önerő, esetleg a jövedelem? Most olyasmire hívjuk fel a figyelmedet, amin akár az egész hiteled múlhat. Olyan eseteket gyűjtöttünk össze, ahol eladó, vagy vevő tudatlansága miatt bukott el az ügylet. Komoly dolgokra gondolsz? Dehogy! Annyira banális, hogy az hihetetlen! A cikk végén eláruljuk, mire kell figyelned!

A hitelfelvételnek csak egyik pillére a jövedelem. A másik az ingatlan, amit felajánlunk a banknak fedezetként a hitel mögé, valamint a rendelkezésre álló önerő.

Egy példa, amikor saját maga alatt vágta a fát az ügyfél

Adásvételről volt szó, az értékbecslő előre megbeszélt időpontban ki is ment. Vevő és eladó úgy egyeztek meg, hogy az eladó elviszi a kazánt, majd az új tulajdonos vesz egy modernebbet. Ezzel semmi gond! Csakhogy a leszerelést már a becslés előtt elvégezték, az új kazán pedig még nem volt sehol. A bank szempontjából az ingatlan nem befogadható, mivel nincs fűtés. Az, hogy mi volt, vagy mi lesz, senkit nem érdekelt!

A Bankmonitor felkészült tanácsadói több ezer ügyfélnek segítettek már a megfelelő hitelt felvenni. Számtalan hasonló esettel találkoztunk munkánk során. Többek között az ilyen és ehhez hasonló „apró” buktatókra is felhívjuk a figyelmedet!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Így tehetsz magadnak keresztbe felújításkor

Hiába veszel egy teljesen jó állapotban lévő lakást, előfordulhat, hogy szeretnéd átalakítani, felújítani. Bele is vágsz, de menet közben elfogyott a pénz. Pofon egyszerű a megoldás,hitelt kell felvenni! 

Elindítod a folyamatot, beadod a kérelmet a bankba, jön az értékbecslő. Pár nap múlva hívnak a bankból, hogy van egy kis probléma…. Sajnos a bank nem tudja elfogadni a lakásodat fedezetként!

Az értékbecslés eredménye: nem befogadható

De mégis miért? Nézzük meg, mit figyel az értékbecslő és meg fogjuk érteni!

Jelzáloghitel esetén a bank, a fedezetül ajánlott ingatlant minden esetben felértékelteti. Az ingatlan a hitel egyik alapja, hiszen az adható összeg nagyban függ a becslés eredménytől. Ma Magyarországon törvény által korlátozott az ingatlanok terhelhetősége (80%). A bank megrendeli a becslést, melynek díját általában az ügyfél fizeti a helyszínen, vagy előre átutalással. Számos bank akció keretében elengedi, vagy utólag visszafizeti ennek díját.

A becslő felméri az ingatlant, készít néhány fotót. Általában 10-20 percnél többet nem tölt a lakásban és főként az ingatlan állagára kíváncsi, nem a bútorzatra. Ezt követően kidolgozza az értéket, melynél a környezet, állag, piaci helyzet a meghatározó. Az így elkészült értékbecslést továbbítja a fedezetértékelőknek, akik felülbírál(hat)ják az eredményt és adott esetben módosíthatnak is ezen.

Mivel a bank igyekszik minél kisebb kockázatot futni, az ingatlanok értékének meghatározásakor elképzelhető, hogy a kialkudott vételárnál alacsonyabb értéket állapít meg. Adásvétel esetében nem ritka, hogy a szerződésbe írt összeget fogadja el a bank. Arra azonban legyünk tekintettel, hogy egy-két kivételtől eltekintve a becsérték és a szerződésben szereplő vételár közül a bank az alacsonyabbat veszi alapul.

A legtöbb banknál van lehetőség előzetes értékbecslést kérni, amennyiben nem vagyunk biztosak az ingatlan értékében. Ezt ugyanannál a banknál, egy későbbi hiteligénylésnél el is fogják fogadni.

Mit ne csinálj a lakásban hitelfelvétel előtt?

 • Ne szedd le a kazánt! Miért? Mert ha nincs fűtés, az ingatlan nem komfortos.
 • Hagyd a helyén a csaptelepeket! Mert ha nincs vízvételi lehetőség, az ingatlan nem megfelelő.
 • Ne szedd fel a parkettát! Mert ha nincs végleges burkolat, sokat elvesz az ingatlan értékéből. (Átmenetileg teríts le egy padlószőnyeget)
 • Ne verd szét a falakat!
 • Ne szedd ki a nyílászárókat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

3 Hozzászólás

 1. Toókos Jonatán

  Üdvözlöm!

  Használt családi ház vásárlása folyamatában vagyunk és hiteligénylés előtt elakadtunk, mert nem számít komfortosnak az épület, mivel a fürdőszoba és a konyha csak a nyitott verandáról közelíthető meg. A fürdőszobába lépés egy belső ajtónyítással meg lenne oldva, ezért a tulaj segítségével ezt fogjuk megtenni, illetve az egyik szobát ideiglenesen “kialakítjuk” konyhának, a bank szerint így elfogadható lenne.
  Kérdésem, hogy mire figyelhetünk még oda?
  Pl. a fürdőben nincsen gáz csak a szomszéd szobában, ahonnan nyitnánk az ajtót. Növelné-e az értéket a becslésnél, ha ideiglenesen fatüzelésű kályha lenne a fürdőben?
  A konyhában sincsen fűtőberendezés kialakítva, de gázcső van. Növelheti a konyha értékét, ha egy gáz hősugárzót teszünk be vagy akár oda is egy fatüzelésű kályhát ideiglenesen?

  Köszönöm a válaszukat!
  Jonathan

 2. Frivaldszky Lászlo

  Kedves bankmonitor, értékbecslöt kuld ki a bank a napokban a kiszemelt ingatlanhoz, a helyzet az hogy a telek 3részre lett bomtva elvileg volt foldmérö kint már, de még a keritést nem tudták megépiteni csak a határok vannak jelezve egy fehér kötéllel.
  Tehát az ingatlan sarok telek 3oldala keritéssel ellátott csak a 4.oldala nem. Jelenthet ez nagy gondot az ingatlan értékbecslésénél, gondolok arra hogy nem hitelképes ettöl stb..
  Elöre is köszönöm a választ!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves László,
   A leírtak alapján véleménmyünk szerint ez nem fog nagy problémát okozni az értékelés során.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.