Így juthatsz ingyenesen készpénzhez

szerző: bankmonitor.hu
2016. 08. 26.

Immár 2,5 éve díjmentesen vehetünk fel készpénzt bankkártyával mégis sokan a mai napig nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel, vagy nem ismerik pontosan a részleteket. Összeszedtük ezért a legfontosabbakat az alapoktól kezdve, amit a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételről tudni érdemes.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Havonta két alkalommal összesen legfeljebb 150 ezer forintig díjmentesen vehetünk fel készpénzt bármelyik itthoni bankautomatából (ATM), ha erre vonatkozóan nyilatkozatot teszünk bankunknál. Teljesen mindegy, hogy hol vezetünk bankszámlát, valamennyi Magyarországon elhelyezett forint ATM-ből ingyen juthatunk készpénzhez a fenti keretek között.

Ehhez viszont nyilatkoznunk kell, ellenkező esetben nem jár a kedvezmény. Amennyiben az adott hónap 20-áig megtesszük ezt, úgy a következő hónap első napjától már élhetünk a lehetőséggel. Ez azonban azt is jelenti, hogy ha ezt ma tennénk meg, akkor legkorábban csak októberben járna a kedvezmény.

A mai napig vannak olyan számlacsomagok, amelyeknél nyilatkozat nélkül is lehet díjmentesen, vagy kedvezményesen készpénzt felvenni. A dolog akkor válik érdekessé, amikor egy ilyen bankszámlánál szeretnénk a törvény adta lehetőséggel élni.

Két forgatókönyv létezik:

 1. a számlacsomaghoz tartozó kedvezmények a jogszabályin felül járnak, vagy
 2. a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételek csökkentik a számlacsomaghoz tartozó kedvezményes készpénzfelvételek számát.

Bármelyik gyakorlatot is alkalmazza bankunk a fentiek közül, egyben biztosak lehetünk: havonta két alkalommal összesen legfeljebb 150 ezer forintig díjmentesen juthatunk készpénzhez.

Ezen legfeljebb folyószámlahitelünk csavarhat egy kicsit. Ugyanis hitelkeretünk terhére havi nettó jövedelmünknél nagyobb összeget nem tudunk díjmentesen felvenni. Félreértés ne essék, a jogszabályi lehetőséget teljes egészében ki tudjuk használni, ha ehhez nem kell a hitelkeretet igénybe vennünk. Viszont, ha hitelből történik a készpénzfelvétel, akkor legfeljebb jövedelmünkkel megegyező összeg vehető fel külön költség nélkül.

Hiába van több banknál is bankszámlánk, a kedvezményt egyszerre csak egy banknál vehetjük igénybe. Persze egy új nyilatkozattal egyszerűen változtathatunk azon, hogy melyiknél szeretnénk élni a törvény adta lehetőséggel. Ehhez elegendő annál a számlavezetőnél új nyilatkozatot tenni (online vagy bankfiókban), amelyet meg szeretnénk jelölni. Az új nyilatkozat érvényteleníti a korábbit.

Sajnos több tulajdonosú bankszámlával sem növelhető a kedvezmény. A számlatulajdonosok számától függetlenül is csak havi két díjmentes készpénzfelvétel lehetséges összesen legfeljebb 150 ezer forintig. A kedvezmény tehát számlánként értendő és nem tulajdonosonként.

Díjmentes készpénzfelvétel ide-vagy oda, ha arra vagy kíváncsi, hogy saját bankolási szokásaid alapján melyik számodra a legmegfelelőbb számlacsomag, akkor használd bankszámla kalkulátorunkat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

+2 fontos tudnivaló

A jogszabály értelmében a díjmentes készpénzfelvételre az jogosult, aki:

 • a 16. életévét betöltötte,
 • Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és
 • nyilatkozatot tesz, hogy igénybe kívánja venni a lehetőséget.

Ergo 16 éves kortól diákoknak is jár a kedvezmény, továbbá ha külföldi állampolgárként rendelkezünk Magyarországon állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, akkor állampolgárságunktól függetlenül jár az ingyenes lehetőség. Kettős, vagy többes állampolgárokra szintén ez a kitétel vonatkozik.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Eltörlik a tranzakciós illetéket! Részben.

2018. 06. 21.

2019. január 1-jétől mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a lakosság által bonyolított átutalások, utalásonként 20 ezer Ft-ig. Megvizsgáltuk, mennyit jelent ez egy aktív számlahasználó ügyfél esetében.  Nézd meg aktuális...

Listáztuk a legolcsóbb bankszámlákat!

2018. 06. 14.

Az utóbbi években szépen nőtt az átlagkereset, ma már ott tartunk, hogy bő 200 ezer forintból gazdálkodhatunk. Ekkora kereset mellett is húsba vágó tételt tehet ki a bankszámlaköltség, viszont aki...

Sokan megtanulhatták, milyen a bankkártya nélküli lét!

2018. 06. 04.

Tízezrek életét keserítette meg egy technikai hiba pénteken, ugyanis a Visa kártyákkal világszerte nem lehetett fizetni órákig (péntek késő délutántól szombat reggelig), megoldásként  az ATM-es készpénzfelvétel vagy egy alternatív (nem-Visa)...

7+1 tipp, hogy spórolj a bankköltségeken!

2018. 05. 31.

Két év távlatában kifoghatsz 59 és 661 forintos havi költségű bankszámla ajánlatot is, amennyiben a legjobb 10 bankszámla közül szemezgetsz. Persze mindenki számára más lehet a legjobb megoldás, ezért is...

Blogajánló

 • alapblog

  Záróra

  Egy régen neves cuki végleg bezárt, egy másik még csak átmenetileg, mert nincs munkaerő, egy harmadik étterem azt választotta, hogy vasárnap délutántól szerda délig zárva...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.