Hogyan kaphatom meg a lehető legolcsóbb lakáshitelt?

Hogyan kaphatom meg a lehető legolcsóbb lakáshitelt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-15
 

A lakáshitelek jellemzően 10-20 millió forint összegűek, és több évtizedre meghatározzák egy család jövedelmi helyzetét. Éppen ezért érdemes a lehető legkedvezőbb ajánlatot választani, már csak azért is, mert egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében akár 10 millió forint is lehet a különbség teljes visszafizetésben a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlat között. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan járhatsz hiteligénylőként a legjobban!

Versenyeztesd meg a bankokat

A legkedvezőbb lakáshitel megtalálásához vezető rögös út első és talán legfontosabb lépése, hogy versenyeztesd meg a bankok ajánlatait. Ugyanis – ahogy az üzletekben is -, ugyanazon terméknek nagyon különböző lehet az ára. Ezért, aki nem tájékozódik körültekintően, többet fizethet a szükségesnél. Az árkülönbség (teljes visszafizetésben) egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidőre felvett lakáshitelnél akár 10 millió forint is lehet, ami havi törlesztőben 40 ezer Ft körüli összeget jelent.

Mi tehát a teendőd? A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorában add meg a szükséges hitelösszeget, a megvásárolni kívánt ingatlan értékét, a jövedelmed (vagy a jövedelmeitek) nagyságát, és máris láthatjátok számszerűsítve az ajánlatokat. Fontos, hogy a kamatperiódus hossza (vagyis az, hogy milyen időközönként módosíthatja a bank egyoldalúan hiteled kamatát) alapvetően meghatározza egy hitel árát, ezért mindig az azonos kamatperiódusú konstrukciók kamatait hasonlítsd össze. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál kiszámíthatóbb számodra a lakáshitel!

Nagyobb méretért kattints a táblázatra

Hirdetés

Hirdetés

Igazolj magasabb jövedelmet

Ahogy táblázatunkban is láthatod, annál kedvezőbb kamatot kaphatsz, minél magasabb jövedelmet tudsz a bank felé igazolni. Ez persze sok esetben adottság, hiszen nem tudunk (pedig milyen jó is volna) egyik napról a másikra magasabb bért kiharcolni a munkáltatónktól, ám adóstárs vagy adóstársak bevonásával ez is megoldható lehet. (Az adóstárs természetesen kockázatot vállal azzal, hogy beszáll egy hitelszerződésbe, ennek részleteiről itt olvashatsz részletesen.)

Csökkentsd le az induló költségeket

A bankok esetenként az induló költségekből engednek el, vagyis utólag visszatérítik a közjegyzői és az értékbecslési díj egy részét vagy egészét. Erre mindenképp érdemes figyelni, mert ezek a kedvezmények egy 20 millió Ft-os lakáshitelnél akár 100 ezer Ft-os pénzügyi előnyt is jelenthetnek. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor számol ezekkel a költségekkel is, így a teljes visszafizetésnél az összes költség alapján (kamat+minden lakáshitelhez kapcsolódó költség) hasonlítja össze az ajánlatokat.

Vállalj be néhány feltételt

A bankok jelentős kamatkedvezményt adnak azért, ha bankszámlát nyitunk náluk, a jövőben pedig ide érkeztetjük a jövedelmünket. Ezzel együtt az aktív kártya- és számlahasználat is kamatkedvezményt ér, ami havi törlesztőben több tízezer forint megtakarítást jelenthet. Fontos a hitel kiválasztásánál tisztázni, hogy mi történik akkor, ha a futamidő alatt nem tudjuk teljesíteni a vállalt feltételeket. Előfordulhat ugyanis, hogy ebben az esetben végleg elveszítjük a kedvezményt, míg más hiteleknél csak az aktuális hónapra kell magasabb kamatot, ezzel együtt pedig magasabb törlesztőt fizetnünk. Vagyis, amint teljesítjük ismét a feltételeket, újra megkapjuk a kedvezményes kondíciót.

Hajts rá az egyedi kedvezményekre

Tudnod kell, hogy a bankok nem mindenkinek ugyanazon az áron kínálják a hiteleiket. Sok honorálja a hűséget, így akinek már van bankszámlája, korábbi hitele vagy megtakarítása náluk, az csaknem mindig kamatkedvezményt ér. De a bankok a velük exkluzív kapcsolatban álló hitelközvetítők számára is biztosíthatnak kedvezményt, amit ők tovább tudnak adni a rajtuk keresztül érkező ügyfeleknek.

A hitelközvetítők másik nagy előnye, hogy sokszor ők maguk versenyeztetik meg a bankokat, akik így egymásra licitálva adnak mind kedvezőbb feltételeket, hogy az ügyfél náluk szerződjön le. Ez utóbbi természetesen főleg a nagy összegű (akár 100-150 millió forintos) hiteleknél jelent komoly pénzügyi előnyt, ahol egy 0,2-0,5 százalékos kamatcsökkentés bizony már jelentős megtakarítás jelent.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés