Betöltés

Így óvd meg pénzed a nagy veszteségektől

szerző: Bankmonitor.hu
2016-02-01

Kockázatos befektetési eszközök hozamai teljességgel megjósolhatatlanok. Ha valaki ennek az ellenkezőjét mondja Neked, azzal áltat, hogy biztos befektetési tippje van, akkor menekülj! Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne valamiképpen felkészülni az árfolyamok kiszámíthatatlan mozgásaira. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy egymillió forint befektetésénél akár 370 ezer forintos plusz pénzre is szert tehetsz 5 év alatt, ha odafigyelsz néhány alapvető buktatóra. Emellett a kockázatod is alacsonyabb lesz.

Aki csak kockázatosabb eszközökben tartja megtakarításait, tudhatja, hogy hatalmas hibát követ el, ha minden megtakarított pénzét egy befektetésben tárolja. A helyes módszer ugyanis, ha a megtakarítást olyan eszközökből építed fel, amelyek nem csak különbözőek, de árfolyamuk valamilyen mértékig ellentétesen is mozog.

Ezzel ugyan az elérhető hozam nagyságát is csökkented, de nagy veszteségek esélye is jelentősen csökken. (A megtakarított pénznek a kockázatok csökkentése érdekében történő tudatos szétosztását szakszóval diverzifikációnak nevezik. Ez a „nem teszünk minden tojást egy kosárba” ősi bölcsessége.)

Megjósolhatatlanok a befutók

Hogy alátámasszuk, miért is szükséges ez a stratégia, nézzünk meg egy érdekes ábrát! A világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatói minden évben összeállítják, mennyit is hoztak az egyes eszközök adott naptári években, az alábbiakban a Deutsche Bank ilyen ábráját tekintheted meg.

eszközosztályok hozama

A diagramon 10 eszközosztály adott évre vonatkozó teljesítményét láthatod, minden évben rangsorba rendezve. A jobb szélső oszlop a 2015-ös évet jelöli, a bal szélső pedig az 1996-ost. Az első sorban az az eszközosztály (nyersanyagok, részvények, kötvények, ingatlan, stb) szerepel, amelyik az adott évben a legmagasabb hozamot tudta produkálni.

A grafika amerikai szemszögből készült, de nem ez a lényeg. Amit észre kell venned, az nem a maximális hozamok nagysága, sokkal inkább az, hogy mennyire nincs semmiféle rendszer az egymást követő rangsorok között.

Attól még, hogy valami az egyik évben a legjobban teljesítő elem volt, könnyen lehet, hogy a következőben a legrosszabb lesz. Ez történt például az ingatlanokkal 2006 és 2007 során, de több más fenti kategóriánál is felfedezheted ezt.

A Bankmonitor szakértőinek három gondolat jutott eszébe az ábra kapcsán:

 1. Egy ennyire összetett és kiszámíthatatlan világban irreális, hogy valaki évről évre eltalálja, mi lesz a következő év (vagy évek) legjobban teljesítő eszköze.
 2. Ettől viszont még érdemes próbálkozni! De csak óvatosan és csak szakértői segítséggel. Nem érdemes egyetlen eszközosztályban tartani a megtakarításainkat (pl. csak kötvény, vagy csak részvény), hisz nincs olyan eszközosztály, ami konzekvensen mindig kiemelkedő hozamot termelne.
 3. Nehezíti a helyzetet, hogy bár a megfelelő eszközök összeállítása fontos részét képezi a megtakarításoknak, túlzásba sem szabad esni. A különböző eszközök vásárlása (és gyakran eladása is) pénzbe kerül, ha tehát túldiverzifikálod a megtakarításaidat, akkor könnyen előfordulhat, hogy a tranzakciós költségek fogják felemészteni a hozamaidat. Arról nem is beszélve, hogy ha nem vagy szakértő, fogalmad sincs, hogy az árupiacon, vagy a részvénypiacon éppen milyen befektetés lehet a kifizetődő. Érdemes lehet ezért valamilyen aktívan kezelt befektetési alapot keresni Magadnak.

Szeretnéd megtalálni a legjobb befektetési alapokat? Alábbi kalkulátorunkkal könnyedén megteheted!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mit jelentett volna ez a való életben?

Hogy mindez még inkább kézzelfogható legyen, nézzünk egy valóságon alapuló példát! Tegyük fel, hogy 2006 végén 1 millió forintodnak kerestél befektetési célponto(ka)t, és ehhez a fenti diagramot hívtad segítségül. Nézzük meg, mennyi pénzed lenne most, ha úgy döntesz, hogy az első öt helyen végző eszközosztályok között egyenlően osztod szét a pénzed, illetve akkor, ha az egészet például a második helyen végző eszközosztályba teszed!

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy tavalyi év végére több mint 370 ezer forinttal lett volna több pénzed akkor, ha szétosztod a pénzed, ahhoz képest, ha csak egy féle eszközben tartod.

 diverzifikáció előnye

Ha az évesített hozamokat nézzük az egy elemű portfóliónál 0,7%-os, míg az öt eleműnél 4,1%-os hozamot realizálhattál.

De ne feledd el, hogy a diverzifikáció elsődleges célja, hogy a kockázatot csökkentsd. A fenti esetben ez együtt járt azzal is, hogy a megtakarításod lényegen magasabb lett a megtakarítási időszak végére, ez azonban egyáltalán nem szükségszerű.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

2018. 06. 20.

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek....

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.