Így spórolhatsz a hiteled kamatán

2016. 08. 19. szerző: bankmonitor.hu

„Szeretnék egy 7 éve (30 éves futamidőre) felvett lakáshitel futamidején csökkenteni. Sehol nem találom, hogy ez mit jelent a tőke és kamatok tekintetében? Hogyan kalkulálják újra a tőke-kamat arányt a futamidő rövidítését figyelembe véve?” – kérdezte a Bankmonitor egyik kedves felhasználója.

A felvett hitel visszafizetése során a törlesztőrészlet hónapról hónapra eltérő mértékű kamatot és tőkét tartalmaz. A futamidő előrehaladtával a tőke-kamat arány egyre nagyobb mértékben a tőke felé billen el.

Amennyiben egy 2009-ben 30 évre felvett hitel aktuális kamata ma 5%, akkor a kifizetett havi törlesztőrészlet kétharmada kamatfizetésre megy el, és csupán egyharmada csökkenti a fennálló tartozás összegét (a lenti ábrán a 7. év jelöli ezt a pontot).

A fordulópont a futamidő 16. évet követően jön el, onnantól kezdve már minden egyes törlesztőrészlet több tőkét tartalmaz, mint kamatot.

Toke_kamat_arany_20160819

A törlesztőrészleten belüli tőke-kamat arány a hátralévő futamidőtől és az éppen aktuális kamatszinttől függ. A rövidebb futamidő és az alacsonyabb kamat csökkenti a kamat törlesztőrészleten belüli arányát, míg a hosszabb futamidő és a magasabb kamat növeli azt.

Tehát a hátralévő futamidő lerövidítése növeli a tőke és csökkenti a kamat részarányát, azaz (értelemszerűen) felgyorsítja a hitel visszafizetését.

Futamido_rovidites_20160819

A futamidő csökkentés előnye az, hogy összességében kevesebb kamatot kell kifizetni a banknak, hátránya viszont, hogy megnöveli a havi törlesztőrészletet.

Ha például ma felveszünk 10 millió forint lakáshitelt 30 évre, akkor annak havi törlesztőrészlete 54 ezer forint, és a futamidő alatt összesen 9,3 millió forint kamatot fizetünk meg. Helyette 20 éves futamidő választása esetén ugyan havonta 12 ezer forinttal többet költünk, viszont 3,5 millió (!) forinttal kevesebb kamatot törlesztünk.

Pelda_v2_20160819

Legyen szó új vagy meglévő lakáshitelről, az optimális futamidő, a bank kiválasztása vagy bármilyen lakáshitellel kapcsolatos kérdés megválaszolásában örömmel segít szakértő kollégánk. Ehhez nem kell más tenned, mint hogy kitöltöd az alábbi kalkulátort:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

2018. 05. 24.

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.