Így spórolunk mi: tippek a Bankmonitor munkatársaitól

Így spórolunk mi: tippek a Bankmonitor munkatársaitól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-10 Frissítve: 2022-10-09
 

Az árak eszméletlen drágulását mindannyian érezzük, napjainkban minden forintnak megvan a helye. Ezúttal a Bankmonitor munkatársai osztották meg velünk, hogy milyen trükköket, praktikákat vetnek be a takarékosság jegyében.

A Bankmonitornál több mint 70 szakember dolgozik különböző területeken. Cikkünkben tehát a közvetlenül pénzügyi területen tevékenykedő szakembereket faggatunk spórolási szokásaikról: kíváncsiak voltunk, hogyan érzékelik a nehézségeket tűzközelből, miként reagálnak az extrém változásokra.

Túlélünk vagy alkalmazkodunk?

Mint a legtöbb magyarnak, így csapattagjaink számára is a rohamtempóban száguldó infláció jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Az áremelkedés mértéke augusztusban 15,6 százalék volt, ugyanakkor ezt mindannyian sokkal többnek érezzük, hiszen a leggyakrabban vásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások ára emelkedik a legdrasztikusabb mértékben.

Házi felmérésünk során kiderítettük, mely területeken érezzük leginkább az árak emelkedését. A válaszadók több választ is megjelölhettek. A legtöbb szavazatot az élelmiszerek kategória kapta, ezt követően a szolgáltatások, majd szinte fej-fej mellett a lakhatási költségek, rezsi, illetve a szórakozás, programok, kultúra tekintetében tapasztalunk leginkább kellemetlen változást.

Mely területen van ránk leginkább hatással az áremelkedés?

Sajnos az árak mérséklődésére a közeljövőben sem lehet számítani, minden tovább drágulhat. A Magyar Nemzeti Bank várakozásai szerint 2022 év végéig folyamatosan erősödő, 19-22 százalékon tetőző, majd 2023-tól lassan enyhülő tendenciával nézhetünk szembe.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel költünk többet?

Szerettük volna megvizsgálni, eddig mennyivel növekedtek havi kiadásaink. Ez persze függ attól is, hányan élünk egy háztartásban, hány kereső van, vannak-e gyermekek. Sőt, számos kollégánk említette már-már “eltartottként” házikedvencét is, hiszen az ő számukra biztosított ellátás is rendkívül költséges. 

Munkatársaink háztartási összetétele igen vegyes, az egyfőstől a 7 fős háztartásokig mindenféle variáció előfordul. Ez viszont jó összehasonlítási alap lehet, hiszen számos összetételű család vizsgálatára lehetőségünk adódott. Nézzük meg, mennyivel költenek többet élelmiszerre ezek a családok, illetve arra is választ kaphattunk, mire számítanak a rezsiköltség emelkedése kapcsán.

Mennyivel költünk többet élelmiszerekre?

Az élelmiszerekre elköltött többletkiadás kérdésénél senki sem jelölte, hogy 20 ezer forintnál kevesebbet költene, vagy hogy egyáltalán nem költ többet a boltokban. A csapatból a legtöbben 20-30 ezer forinttal fizetnek többet havonta, ettől ugyanakkor csak csekély különbséggel van lemaradva a 40-50 ezerrel, illetve 60-70 ezerrel többet költő családok aránya. Sajnos azok száma sem elenyésző, akik több mint 80, vagy több mint 100 ezer forinttal kénytelenek több pénzt kiadni havonta az éléskamra és a hűtő feltöltésére.

A (várható) rezsiköltség ehhez képest szolidabb képet mutat. A Bankmonitor munkatársainak jelentős része kevesebb mint 20 ezer forinttal magasabb rezsiszámlákra számít, ráadásul 20 százalékunk kalkulál úgy, hogy nem fog változni a havi fizetnivalója. 100 ezer forintnál magasabb költségnövekedést senki nem saccolt, ugyanakkor 30 százalék azok aránya, akik havonta legalább 40 ezer forinttal többet fognak fizetni.

Mennyivel költünk többet rezsire?

Hogyan takarékoskodunk mi?

A konyhapénz tehát egyre kevesebb termékre elég a boltokban, a bevásárlókocsik tartalma apad és átalakul. Ehhez pedig még az emelkedő rezsiköltség is hozzáadódik. Nem kérdés, hogy most mindannyian újraértékeljük a spórolási technikáinkat, keressük az újabb lehetőségeket és megpróbálunk alkalmazkodni a helyzethez. Eláruljuk, hogyan!

Ezzel kezdd!

A spórolást érdemes valami apróbb, kevésbé kényelmetlen dologgal kezdeni. Szinte a legtöbb munkatársunk alkalmazza már az alábbi, egyszerűen megvalósítható takarékossági tippek valamelyikét. Kezdjük tehát egy általános gyűjteménnyel, ami már sokak számára ismerős lehet, de érdemes átfutni, hátha találsz újabb, azonnal hasznosítható ötletet. 

  • Takarékoskodj az energiával: a pazarlás kerülése korábban is érvényes volt, de egyre inkább az. Kapcsold le a lámpákat, zárd el a vizet, húzd ki a konnektorból, vedd lejjebb a fűtést, kapcsold ki a TV-t vagy laptopot, ha nem használod, inkább zuhanyozz fürdés helyett… – ezek mind olyan alapvető takarékossági, környezetvédelmi szempontok, amiket jó esetben már kisgyermekként megtanultunk. A rezsiköltséget tekintve ezek szerepe egyre inkább felértékelődik.
  • Bevásárlás előtt írj listát, tervezd meg, mire lesz szükség, hanyagold az impulzív vásárlást, kétszer is gondold át, mire van igazán szükséged. 
  • Vezess a vásárolt tételekről kimutatást, így látni fogod, min tudsz spórolni a jövőben. Az élelmiszerláncok zöme rendelkezik már menő mobilapplikációval, amivel kuponokat, kedvezményeket zsebelhetsz be, illetve láthatod költéseidet, számláidat.
  • Akkor is spórolhatsz, ha online vásárolsz, ilyenkor ugyanis nem kell körbejárnod az adott áruházat ahhoz, hogy megtaláld, amit keresel. Ha célirányosan is haladsz, akkor is belefuthatsz ugyanis olyan termékekbe, amiket nem is terveztél megvásárolni, majd a kasszánál döbbensz rá, hogy mennyivel többet költöttél, mint tervezted.

Vizsgáld felül szokásaidat is!

A bemelegítés után a kicsivel nagyobb kényelmetlenséggel járó költségcsökkentő javaslataink következnek. Nem árt ugyanis felülvizsgálni szokásainkat is. 

  • Vedd számba, írd össze, hogy mire van előfizetésed (magazinok, applikációk, előfizetéses webshop rendelések, konditerem, uszoda…). Nem kell feltétlenül mindenről lemondanod, de gondold át, hogy mi az, amit egyáltalán nem használsz ki, hiszen az feleslegesen viszi a pénzt.
  • Az előfizetések kapcsán természetes, hogy vannak olyanok is, amikre a továbbiakban is szükség van, ugyanakkor ha évekkel ezelőtt költöttél szerződést a szolgáltatóval, könnyen előfordulhat, hogy napjainkban már jóval kedvezőbb csomagok is elérhetők, akár szolgáltatóváltás nélkül. Jellemzően ilyen lehet a bankszámla-, TV-, internet-, telefonköltség.
  • Vizsgáld meg, a hét melyik napjain tudnál több időt tölteni a konyhában és elkészíteni a hétköznapi étkezéshez valót, de legalább a másnapi reggeliket. Főzz több napra, részesítsd előnyben a saját készítésű ételeket a gyorséttermiekkel szemben, ezzel is rengeteget spórolhatsz, nem mellesleg egészséged előnyére is válhat. Időszűkében kereshetsz gyorsan elkészíthető, mégis egészséges ételeket, a receptek alapján könnyen tervezhetők a költségek is.
  • Válts bankkártyás, illetve online fizetésre: ebben a cikkben írtunk arról, hogy számos szolgáltatónál kedvezőbbek az árak, ha nem készpénzzel vásárolsz, hanem a társaság mobilapplikációját, webfelületét használod és online fizetsz.
  • Mielőtt megveszel magadnak egy új ruhát, kiegészítőt, bútort, műszaki cikket, nézz körül a világhálón, és ne csak az árösszehasonlító oldalakra koncentrálj, hanem böngészd át a csere-bere csoportokat, az outleteket, használt termékek áruházát, közösségi piactereket. Esetleg kérdezz be, hátha van valaki, aki épp megunta azt, amit keresel. Ezeken a platformokon természetesen el is adhatod használaton kívüli, feleslegessé vált dolgaidat: nézd át a pincét, padlást, a beépített szekrényeket, a csetreszes fiókot – meg fogsz lepődni, mennyi minden kerül elő, ami másnak még hasznos lehet. Ha nem szeretnél velük egyesével foglalkozni, szervezhetsz garázsvásárt, vagy áthívhatod a barátokat egy privát börzére, ahová ők is elhozhatják megunt dolgaikat. Ez mellesleg jó buli is!
  • Egy csomó dolgot magadnak is elkészíthetsz ahelyett, hogy megvásárolnád. A kereskedelmi forgalomban lévő árucikkek árában ugyanis számtalan egyéb költség is benne foglaltatik (bérköltség, marketing, szállítás, csomagolás, adóterhek stb.). Így ha örömmel vágsz bele DIY projektekbe, duplán nyerhetsz. Tetszés szerint készíthetsz játékokat a gyerekeknek, ékszereket, dekorációs termékeket, szappant, krémeket, kenyeret, felújíthatod a megunt bútorokat, javíthatod a javítandót.

Tervezz, változz, fejlődj!

A kisebb kényelmetlenségek után érdemes komolyabb önvizsgálatot is tartani, esetleg az eddigi gondolkodásmódot megpróbálni lassan, de biztosan, fokozatosan átformálni. Ha a szükségesnél jóval magasabb életszínvonalon élsz, alapjában érdemes felülvizsgálni, hogy mire van igazán szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad, és lemondani azokról a dolgokról, amik feleslegesen túlzóak, amik kimaxolják a luxus kategóriát.  

Következzen a “hard” fokozat, egyenesen a Bankmonitor szakértőinek tollából:

  • Hány autó van a háztartásban? Feltétlenül szükség van mindegyikre? Muszáj minden esetben autóba ülni, vagy helyette inkább többet használni a tömegközlekedést, többet sétálni? Egyik kollégánk akkor változtatott az autóhasználati szokásain, amikor a kimutatásaiban észrevette, hogy a havi üzemanyagköltségből akár egy plusz „éhes szájat” is meg tudott volna etetni.
  • Ha van időd, gondold át, hogy inkább megcsinálod magad a heti nagytakarítást ahelyett, hogy takarítónénit fogadsz, a kerti munkát visszaveszed a kertészedtől, vagy több időt töltesz gyermekeiddel, idős szüleiddel ahelyett, hogy mások gondjaira bíznád őket.
  • Kevesebb méregdrága holmi (egyik kedves kollégánk mókás, de mégis releváns jótanácsa személyes kedvencem lett: “Gucci táska helyett Tesco-s szatyrot veszek”.
  • Összességében tehát csak akkora lábon élj, amekkorára tényleg szükség van. Ez pedig igaz az otthonod, a nyaralód méretére is. 
  • Tervezz hosszú távra, a megspórolt pénzt mindenképpen fektesd be. Járj utána (akár a Bankmonitor szakértőinek segítségével), hogy milyen értékálló megtakarításokban érdemes most gondolkodnod, mi lehet hatékony ellenszere a pénzromlásnak. Ha még eddig nem tetted, gyűjts idős korodra, az állami nyugdíj kiegészítésére mindannyiunknak nagy szüksége lesz.

Bízunk benne, hogy a Bankmonitor csapatának gyűjteményéből mindenki meríthet olyan ötletet, amivel rövidebb vagy hosszabb távon, de kézzelfogható eredményeket érhet el. Mindezek mellett a megtakarításban, spórolásban ma már számos applikáció, köztük sok nagyszerű hazai fejlesztésű program is segítségedre lehet. 

Első körben tehát kulcsfontosságú a kiadások, költségek vezetése ahhoz, hogy lásd: min, hogyan tudnál spórolni? Az így megtakarított pénzt pedig jól átgondoltan, diverzifikáltan (többféle típusú, kockázat és hozam szempontjából is eltérő befektetési formában) érdemes gyűjteni.

Az otthon energetikai korszerűsítésével is jelentős összegeket lehet megspórolni, ám ezek éppen akkor a legköltségesebbek, amikor mindenki egyszerre akarja kiviteleztetni. Alapvetés, hogy a költségek kordában tartása nemcsak akkor időszerű, amikor “kutyavilágot” élünk, hanem egyébként is. Jó, ha a megtanult hasznos szokásainkat beépítjük mindennapjainkba, és erre a fiatalabb generációt is megtanítjuk. 

A gazdasági környezet viszontagságai, az infláció száguldása miatt pedig érdemes résen lenni nem csak mindennapi pénzügyeinket illetően, de nagyobb terveink megvalósítása során is, legyen szó rövid vagy hosszú távú megtakarításról, otthonteremtésről, és kihasználni a jelen viszonyokban elérhető kedvező piaci lehetőségeket, támogatásokat.

Hirdetés
Hirdetés