Így takarékoskodj a nyugdíjas évekre!

Így takarékoskodj a nyugdíjas évekre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-03
 

A nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtéséhez a pénz nem elég. A legmegfelelőbb megtakarításhoz számos jó döntésre is szükség van. Nem elég a nyugdíjcélú megtakarítások közül a legjobbat kiválasztanod, azt is meg kell határoznod, mekkora összeget tudsz minden hónapban erre a célra fordítani. Mindkét döntéshez nagy segítséget kaphatsz az alábbi rövid videóban.

A magyar nyugdíjrendszer az 1975 után születettek számára semmi biztosat nem ígér, az öngondoskodás szükségességét ezért senki nem vonhatja kétségbe. Ennek keretében jelenleg három nyugdíjcélú megtakarítás közül választhat, aki célzottan időskorára szeretne pénzt megtakarítani:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár,
  2. nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ),
  3. nyugdíjbiztosítás.

Nem elég azonban ezek között jól választani, a választás előtt azt is meg kell határozni, hogy mekkora az az összeg, amit minden hónapban félre tudsz tenni nyugdíjcélra.

A Bankmonitor alábbi videójában az összeg meghatározásához, illetve a nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztáshoz is rengeteg segítséget kaphatsz.

Jól látszik, hogy a nyugdíjbiztosítás kiugróan magas költségszintjével nehezen tud versenyben maradni az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, illetve a nyugdíj előtakarékossági számlával. De még a másik két megtakarítási forma közül sem mindegy, melyiket választod. 

A befizetett pénzhez való hozzáférhetőség, illetve a maximális adókedvezmény tekintetében ezek is jelentős különbségeket mutatnak. Az önkéntes nyugdíjpénztárral magasabb a maximálisan érvényesíthető adójóváírás (150 ezer forint), de a befizetett pénz legkorábban csak a nyugdíj korhatár elérésével vagy 10 évnyi befizetés után válik hozzáférhetővé. Ezzel szemben a NYESZ-en tartott megtakarítás a számla Tartós Befektetési Számlává alakítása után hozzáférhető, igaz ebben az esetben az utolsó két évben kapott adójóváírást (ennek maximuma 130 ezer forint) vissza kell fizetni.

Ha benned is felmerültek kérdések a témával kapcsolatban, add meg elérhetőségeidet, munkatársunk visszahív, és díjmentesen segít a választásban.

1
Hirdetés
Hirdetés