Betöltés

Így változhat a törlesztőrészleted februártól!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 01. 15.

Már csak két hét van hátra, és életbe lépnek a Fair bankrendszer szabályai. Az adósságfék szabályok mellett a Fair bank törvény biztosítja majd a kiszámítható, átlátható és tisztességes hitelezést. Az új, immár etikus rendszer értelmében kizárólag objektív, azaz a hitelt nyújtó bank által nem befolyásolható tényezők módosíthatják a kamatot, ezáltal a törlesztőrészletet. Emellett szigorodnak az ügyfél tájékoztatására vonatkozó követelmények is!

Milyen kamatot kínálhatnak a bankok?

A Fair bank törvény értelmében a bankok rögzített (fix) vagy változó kamatozású hitelt nyújthatnak:

 • Rögzített (fix) hitelkamat: a kamat a teljes futamidőre előre ismert (ez nem zárja ki, hogy a hitelező a futamidő különböző szakaszaira eltérő kamatot határozzon meg)
 • Változó hitelkamat: a kamat mértéke kamatperiódusonként változhat
  • referencia kamathoz kötött hitel, annak teljes futamidejére vagy legalább 3 éves kamatperiódusokban rögzített kamatfelárral (kamat = referencia + kamatfelár)
  • legalább 3 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamat

A forintosításra kerülő jelzáloghitelek mind referencia kamathoz (3 hónapos BUBOR) lesznek kötve, így a változó kamatozású hitelek csoportjába tartoznak majd.

Ha kíváncsi vagy, hogy Te milyen kondíciókkal vehetsz fel lakáshitelt, akkor használd az alábbi kalkulátort!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mikor változhat a kamat?

Az új szabályozás értelmében a kamatot vagy a kamatfelárat a hitel teljes futamideje alatt legfeljebb öt alkalommal lehet módosítani (ide nem értve azt az esetet, amikor a referencia kamat módosul). A hitelkamatot legfeljebb a kamatváltoztatási mutató, a kamatfelárat pedig legfeljebb a kamatfelár-változtatási mutató alkalmazásával számított mértékben csökkentheti vagy növelheti a bank. Mindkét előbb említett mutató hatására legkorábban 3 év elteltével változhat a hitel kamatozása, azaz az ügyfél által fizetett törlesztőrészlet.

Fontos kiemelni, hogy a változó kamatozású hiteleken belül a referencia alapú hitel esetén mind a referencia kamat, mind a kamatfelár módosulhat:

 • Nem referencia kamathoz kötött hitel esetén a kölcsön kamata legkorábban 3 év elteltével változhat
 • Referencia kamatozású hitel esetén a hitel törlesztőrészlete már akár havonta nőhet vagy csökkenhet a referencia kamat változásának hatására, viszont a kamat másik összetevője, a kamatfelár legkorábban csak 3 év elteltével módosulhat

Mi határozza meg a kamatváltoztatási mutatókat?

A bankok már tavaly év végén benyújtották az MNB részére az alkalmazni kívánt kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatókat. A hónap elején a Jegybank elfogadta és a honlapján közzé is tette az alkalmazható mutatók listáját. Ezen elfogadott mutatók biztosítják, hogy a jövőbeli kamatváltozás arányos és szimmetrikus lesz, valamint, hogy a kamat módosítására csak ténylegesen bekövetkezett, objektív okok miatt kerülhetett sor.

Az MNB forint hitelek esetén szám szerint 6 kamatváltoztatási és 5 kamatfelár-változtatási mutatót fogadott el. A kamatváltoztatási mutatók alapját minden esetben a hitelt nyújtó bank által nem befolyásolható tényezők képezik. Ilyen, a pénzintézetektől független tényező lehet:

 • az állampapírpiaci referenciahozam (a jelzáloglevelek hozamaival összhangban mozog),
 • a budapesti bankközi kamatswap fixing (az adós részére a kamatperióduson belül biztosított fix kamat ára, amit a bank a változó kamatozású forrásainak fixre cserélésével ér el), illetve
 • a banktól független működési költségek változása (új, a teljes bankrendszert érintő teher ki- vagy bevezetése, emelése vagy csökkentése)

Fontos következménye a szabályozásnak, hogy mivel referencia alapú kölcsön esetén a referencia kamat és a kamatfelár-változtatási mutatót alkotó referencia értéke (a két referencia nem ugyanaz) is rendszerint egy irányba mozog, így a csökkenő (referencia)kamatokon halmozottan nyerünk, míg emelkedés során többszörösen veszítünk.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. sandor.nagy.3990

  Hogyan alakul az árfolyamgátasoknak a törlesztő részlete 2015.02.01-tő 2017.06.30-ig, majd azt követően?,T. Címzett!
  Az árfolyamgátban lévő devizások (pü-i lizing) esetében, mire számíthatunk 2015.02.01-től?
  Hogyan alakul a törlesztésünk 2017.06.30-ig és azt követően?

  2015.01.15.11:52

 2. gyöngyi.kivadár

  Szeretném tudni hogy akkor is forintosítják a hitelem ha én nem járulok hozzá?Van lehetőség arra hogy a hitelem az eredeti formájában maradjon?,Én csak azt szeretném tudni hogy annak is forintosítják a hitelét aki nem szeretné?Van e lehetőség arra hogy az én hitelem megmaradjon az eredeti formájában?

  2015.01.15.16:04

 3. tiki1973

  Kérdés! 2007-ben felvett deviza CHF alapú autóhitel kölcsönünk van. 8 éves futamidővel. 2000000,azaz kettő millió forint a felvett összeg. A futamidőt toltuk ki, mivel nem tudtuk vállalni a többlet költségeket ami az árfolyamváltozásból adódott.2015 áprilisban lejáró hitelünket 30 hónappal tovább kellene tovább fizetni jelen elszámolás szerint. De most megugrott a frank árfolyam és nem tudjuk mi lesz így a vége! Az a kérdésem,hogy van-e rá esély,hogy csökkenjen a tőketartozásunk és vele együtt a futamidő,ha minden így marad? Köszönet a válaszért!!!

  2015.01.15.19:40

 4. vakondweb

  2009-ben felvett EUR alapú autóhitelem van.
  Annak idején árfolyam védelem opciót választottam (plusz pénzért) így a törlesztőrészletem nem nőtt, de a bank kétszer is hozzáadott 1-1 évet a hitelemhez, szóval plusz két évig kell törlesztenem. Ilyen esetben mi lesz a hitelemmel?

  2015.01.15.21:19

 5. cukrosne

  2008 évre.09-ben felvett CHF deviza alapú autó hitelem van, 8 évre 2 millió Ft, a CIB Banknál. Kérdezni szeretném mekkora összegű visszatérítésre számíthatok, amit a banknak kell elküldeni számomra ez év április végéig? ,2008.09.felvett CHF alapú autó hitelem van 8 év futamidőre, a hitel 2 millió Ft a CIB banktól. Szeretném tudni, hogy a banktól mekkora összegű visszatérítést kapok, amit a CIB banknak ez év április végéig kell megküldeniük számomra?

  2015.01.16.22:25

 6. bankmonitor.hu

  @sandor.nagy.3990: Az árfolyamgáttal érintett hitelek esetéről a forintosítás kapcsán a következő linken elérhető cikkben írtunk: link to bankmonitor.hu

  2015.02.11.11:28

 7. bankmonitor.hu

  @gyöngyi.kivadár: A deviza és deviza alapú jelzáloghiteleket február 1-es fordulónappal automatikusan forintra váltják. Van lehetőség, hogy hitele az eredeti formában megmaradjon, ennek feltételeit a következő cikkben olvashatja el: link to bankmonitor.hu

  2015.02.11.11:31

 8. bankmonitor.hu

  @tiki1973: Még fennálló hiteleknél a visszatérítés következtében csökkenhet a tőketartozás. A futamidő véleményünk szerint változatlan marad, ennek változtatása kapcsán a bankkal kell egyeztetnie.

  2015.02.11.11:34

 9. bankmonitor.hu

  @cukrosne: Ennyi információból nem lehet megállapítani, hogy az egyes szerződések vonatkozásában mennyi a visszajáró összeg, hiszen ehhez havi szinten 5-8 adat rögzítésére lenne szükség az adott hitelszerződés teljes futamidejére vonatkozóan (a szerződéses alapadatokon túlmenően). Ez egy átlagos autóhiteles esetében több mint 500 adat rögzítését igényelné, köztük olyan adatokét, melyeket nem feltétlenül egyszerű megszerezni az adós számára sem.
  A visszatérítés mértékéről pedig a bank levélben fogja tájékoztatni március és április között.

  2015.02.11.11:41

 10. Tom

  Tisztelt Bankmonitor.hu

  2008 óta fizetem a deviza alapú lakáshitelemet 6 hónapos kamatperiodusokban! Minden hónap látom hogy mennyi tökét, kamatot, kezelési költésget számolnak az adott havi törlesztőrészletemből.Most először februárban fordult elő, hogy csak kamatrészt, illetve kezelési költséget számoltak el, tőkét viszont egyáltalán nem!
  Elvileg lehetséges ez? Érdekes hogy pont az elszámoltatás elött teszik ezt hogy nem csökkenjen a tőkém…
  Korábban, szépen az annuitás elvnek megfelelően, arányosan volt a kamatperiódusokban a tökerész illetve a kamatrész is elszámolva, de mindig volt töke is elszámolva. Elvileg ennek így is kellene mennie minden hónapban, véleményem szerint.
  Válaszodat/véleményedet előre is köszönöm!
  Tom

  2015.02.11.19:29

 11. bankmonitor.hu

  @vakondweb: Alapvetően a futamidő nem módosult a visszatérítés kapcsán, a fennálló tartozást fogja csökkenteni a visszatérítés összege. A pontos tájékoztatást az elszámolásról a bankja március-április folyamán fogja megküldeni, amelyből látható lesz a hátralévő futamidő, a törelsztőrészlet és a fennmaradó tartozás.

  2015.02.17.10:26

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.