Betöltés

Íme, a migráns kérdés tisztán gazdasági szemszögből

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-19

A menekültek kapcsán sokféle véleményt lehet hallani. Pro, kontra záporoznak az érvek, de vajon hányan jártak utána annak, hogy mit is válthat ki Európa egyik legégetőbb kérdése? Az alábbiakból ezt a témát is érintjük, de emellett több más fontos aktualitással foglalkozunk még. Nem hagyhatjuk szó nélkül például a kínai gazdaság és az amerikai jegybank döntése közötti kapcsolatot, illetve más fejlődő gazdaságok kilátásainak kivesézését sem. És természetesen az örök sláger, az ingatlanpiac legújabb tendenciáit is szóba ejtjük.

A híreket figyelemmel kísérve nem lehet elmenni szó nélkül a migráns kérdés mellett. A politikát teljesen egészészében mellőzve, érdemes átgondolni, milyen hatással lesz ez a folyamat a befogadó országok (és így várhatóan hazánk) gazdaságára. A témában készült tanulmányok szerint a kilátások közel sem negatívak. Sőt! Az Alapblog „Hitvita helyett” címmel megjelent írásában ennek háttere és okai is részletesen elolvashatóak. De akinek ez nem lenne elég, a menekülteket a tőzsdei befektetők szemszögén keresztül is megpróbálhatjuk megérteni. Mi mozgatja őket? Melyek a legnagyobb kockázatok? Mit nyerhetnek, és mit veszíthetnek? Ezeket a kérdéseket nem csak a migránsok, hanem a mindenkori tőzsdézők is számtalanszor feltehették már maguknak. Az analógiát alaposan kifejtve megismerhetjük az Alapblog írásában.  A menekült téma azonban további közgazdasági összefüggések ismertetésére is alkalmas. Ilyen a „Piac rendező ereje” is, amit a menekülteknek vizet árusító emberek példáján keresztül is szemlélhetünk. 

Visszaevezve a tisztán gazdasági/pénzügyi világba, az elmúlt hét/hetek legfontosabb eseménye az amerikai jegybank kamatdöntő ülése volt. A piaci szereplők tűkön ülve várták, hogy közel egy évtized után megtörténik-e az első kamatemelés. Mint az csütörtökön kiderült, erre még várni kell, de ahogy erre Zsiday Viktor is felhívta a figyelmet ez már nem is játszik olyan nagy szerepet. Sokkal fontosabb, mi lesz a fejlődő gazdaságokkal. Ezek a Fed kamatdöntése kapcsán is szóba kerültek, mint olyan tényezők, amelyek az USA inflációs kilátásait is ronthatják.

Ebben nagy szerepe lehet a kínai gazdaságnak, amivel bővebben a „Kínai nudisták támadása az amerikai kamatemeléssel szemben” című írás foglakozott. Az ázsiai ország gazdaságába való politikai beavatkozásának elhibázottságát pedig az Alapblog „Tőzsde kínai módra” című cikkében ismerhetjük meg részletesebben. 

Azok számára, akik a kínai problémák ellenére is a fejlődő piacokban keresik a legjobb lehetőségeket, az afrikai kontinens növekedésének hátteréről olvashatnak bővebben az Ernst&Young elemzése alapján készült írásban. A fekete kontinens további fejlődésének egyik hajtóerejét, a pénzügyi műveltség terjedését és ennek hatásait pedig az „A pénzügyi műveltség húzhatja ki a szegénységből Afrikát?” című cikkben ismerhetjük meg.

Ha viszont az ugyancsak nagy slágernek számító ingatlanpiacra vetnénk inkább egy pillantást, ott is érdekes jelenségekre bukkanhatunk. A családi fészekből még 30-as éveikben sem kirepülők egyre magasabb aránya ugyanis már szemmel látható változásokat implikált az iparágban. A konkrét eredményeket megismerhetjük az Alapblog nemrégiben megjelent írásában. Az ingatlanban gondolkodók számára viszont az Airbnb kapcsán felmerült szabályozás elhibázottságát is érdemes lehet megismerni.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.08.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,41% 5,52% 3,95% 7,49% 1
  OTP Supra Alap 4,43% 8,02% 4,53% 15,67%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -2,86% 6,29% 4,39% 13,29%3
  OTP Fundman Alap -14,58% 5,75% n.a. 0,69%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,83% 1,50% 2,39% 4,59%5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,25% 16,74% 7,64% 6,33%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,89% 0,17% 3,28% 4,14%7
  OTP Trend Alap 18,66% 9,81% 15,56% 13,95%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen

2018. 09. 15.

A hazai egészségügyben dolgozó orvosok száma 2010 óta emelkedik, a korábbi években viszont stagnálás volt jellemző. Az orvoshoz fordulók száma csökken, az egy főre jutó orvosok száma pedig egyre növekszik....

Vékony jégen táncolunk

2018. 09. 08.

A szörnyű genovai hídomlás után világossá vált, hogy már körülbelül 6 éve tudott a városi tanács a híd rossz állapotáról, mégsem történt olyan beavatkozás, mely emberek tucatjainak életét menthette volna...

A Huawei bemutatja a jövőt

2018. 09. 01.

A kínai magáncégek közül 2017-ben a Huaweinek lett a legtöbb bevétele, mely 15,7 százalékkal, 88,8 milliárd dollárra nőtt. A mobiltelefon értékesítésben a Samsung után a 2. a világon és a...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.