Indul a Nemzeti Lakáshitel program? Lesz még kedvezőbb lakáshitel?

 • 2013.11.15.
 • szerző: bankmonitor

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy tagnapi sajtótájékoztatón utalt rá, hogy a vállalatok számára elérhető kedvezményes (2,5% kamat) hitelhez hasonlóan a magánberuházásokra, lakásépítésekre vonatkozóan is fontolóra veszi a kormány egy kedvezményes hitelprogram kialakítását. Jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján 3%-os kamattámogatást ad a kormány 5 évre a legszélesebb körben elérhető hitelekre. Jelen írásunkban azt latolgatjuk, milyen eséllyel lesz ennél magasabb a kedvezmény? Lesz-e közel ingyenes hitel?

Mit mondott Varga Mihály?

A Portfolio.hu beszámolója szerint:  “Mi is jobban örülnénk, ha a magánberuházások, magánlakás építések is hajtanák az építőipart”. Ebből a szempontból “célszerű lenne megfontolni azt, hogy a következő hónapokban azok a hitelprogramok, amik korábban elindultak, azokat vajon nem lehetne-e kiterjeszteni a magánlakás, a magánerős építkezések támogatására is”. “Hiszen ez még egy jelentős támasztéka lehet a következő hónapokban a gazdaság növekedésének”. Arra a kérdésre, hogy itt az MNB hitelprogramjára gondol-e, azt mondta “minden olyan hitelprogramra gondolok, ami az elmúlt hónapokban elindult”.

Mint ismeretes a kis és középvállalkozások számára rendelkezésre áll egy MNB által támogatott hitelprogram, melynek keretében főként beruházásokra 2,5%-os kamatteher mellett érhető el hitel. 

A 2,5%-os vállalati hitellel szemben ma lakáscélú hitelek vonatkozásában magánszemélyeknek 6%-tól érhetők el állami kamattámogatással hitelek. Az állami kamattámogatás Otthonteremtő lakáshitel esetén 5 évig, míg Fiatalok, valamint többgyermekes családok lakáscélú kölcsöne esetén 20 évig jár.

Eljön a Kánaán? 

Amennyiben 6 % helyett 2,5%-on lesz államilag támogatott lakáshitel, akkor igen. 10 millió Ft és 20 éves futamidő esetében 6 % helyett 2,5% kamat közel 19 ezer Ft-tal 53 ezer Ft-ra mérsékelné a havi törlesztő részletet. 

Mi ennek a valószínűsége? A történelmi mélyponton lévő MNB alapkamat mellett a bankok piaci feltételek mellett nyújtott hitelei esetenként már olcsóbbak is, mint az állami kamattámogatással elérhető hitelek. Mindez azt jelenti, hogy az állam forrásai kevésbé fogynak ezen célra mint azt korábban tervezték. Ráadásul, ha az MNB biztosít forrást, annak teljesen más az elszámolása (de ez túlnyúlik a Bankmonitor keretein).

Elvi tér tehát van mind MNB, mind költségvetési oldalon egy új hitelprogram kialakítására. Kérdés, hogy milyen kamatszint az, amit optimálisnak tartanának állami oldalon. Ma Magyarországtól nyugatra, a közel 0% kamatszint mellett is a lakáshitelek 4-5% kamattal érhetők el jellemzően. Kérdés persze, hogy az állami pénzeket potenciálisan szintén felemésztő devizahiteles mentés teljes lezárása előtt lesz-e program?

Amíg mindez kiderül, érdemes áttekinteni az aktuálisan elérhető legjobb lakáshiteleket az alábbi kalkulátorral:


Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

0 Hozzászólás

 • Torai Gábor 2013-11-16 19:09:22 - Válasz

  Aki nem máról holnapra gondolkodik annak van már most is ingyen hitel, azaz ugyan anyit fizet, mint amenyit felvesz. Ja csak ehez az kel, hogy ne akkor jusson eszünkbe amikor már megvan a kiválasztott ingatlan. Több infó: link to optimalizalo.8x.hu

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.