Betöltés

Ingyenes bankszámla – melyiket válasszuk?

szerző: Bankmonitor.hu
2012-08-17

Nehéz megtalálni a megfelelő és egyben számunkra legkedvezőbb árazású bankszámlát. Még két ingyenes bankszámla között is rengeteg a különbség, ami esetenként súlyos tízezrekbe kerülhet a számunkra. Ennek oka, hogy az ingyenes számlák esetén legtöbbször csak a leggyakrabban használt funkciók ingyenesek, utalások közül csak az internetes utalások, készpénz-felvétel közül csak az bankautomatás pénzfelvételek és így tovább.

betrag

A piacon az egyetlen valóban ingyenes bankszámla a Citibank Top számlacsomagja. Itt azonban havi 3600 FT büntetést fizetünk, ha nem érkezik egy adott hónapban egy összegben 150 ezer forint a számlára.

(A bankmonitor oldalán található számlaválasztóban a részletes számlaleírás kedvezményes havi díj címszó alatt találjuk a kedvezmény feltételeit, a havi díj menüpontban pedig a nem teljesítés esetén fizetendő díjat.)

A feltételek vizsgálatánál fontos, hogy figyeljünk az apró részletekre is. Nagyon nem mindegy, hogy milyen összegnek kell érkeznie a számlára, hány részletben, csak fizetés lehet, vagy bármi egyéb is, bankon kívül, vagy bankon belülről is érkezhet-e.

Több bank már nem elégszik meg a jövedelem számlára érkeztetésével, egyéb aktivitást is elvár tőlünk, mint kártyahasználat, állandó átutalás, vagy csoportos beszedési megbízás. Itt is figyeljünk arra, hogy a feltételekben vagylagos a kapcsolat az elvárt tranzakciókkal kapcsolatban vagy mindkettőt külön-külön is teljesítenünk kell (2 kártyás vásárlás és két utalás vagy egyik vagy másik csak a feltétel.)

A Raiffeisen Bank Aktivitás számlája pedig már a jövedelemérkeztetést sem várja el, elég, ha 50 ezer forint értékben legalább négy kártyás, vagy egyéb tranzakciót végzünk. Természetesen csak akkor tudunk havonta ennyi pénzt elkölteni a számlánkról, ha van is rajta pénz, vagy folyamatosan érkezik rá.

A bankkártya költségét az ingyenes számlák zöme nem tartalmazza, ez évi közel kétezer forintos kiadás. Van, ahol csak az első évben ingyenes, van, ahol három év után kell fizetni a kártyáért, ez ne tévesszen meg bennünket. A számlaválasztó oldalunkon ezért öt évre lebontva adjuk meg a kártyaköltséget, így könnyen vissza tudjuk osztani a havi valódi költségünket.

Amennyiben sokszor veszünk fel automatából pénzt, nézzük meg, hol van erre korlátlan lehetőségünk, illetve hány felvétel ingyenes a saját és az idegen automatából. Az ingyenes felvételeken kívüli további felvételek díját is megtalálja a számlaválasztó oldalunkon.

Amennyiben szoktunk pénztárból felvenni pénzt, ellenőrizzük annak a díját is.

A kényelmi szempontok sem elhanyagolhatóak, azaz található-e az adott banknak fiókja a lakóhelyünk, vagy munkahelyünk közelében. Ebben is segít az oldal fiókkereső funkciója. Válasszuk a bankok menüpontot, ott az adott bank logójára kattintva válasszuk a fiókok fület és válasszuk ki a tartózkodási helyünket.

Egy átgondolt számlaválasztással éves szinten akár 10 ezer forintot is megspórolhatunk, ezért mindenképpen érdemes rászánni egy fél órát a megfelelő csomag kiválasztására.

 

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.