Ismét felütötte a fejét az infláció!

 • 2014.08.12.
 • szerző: bankmonitor

A július havi inflációs adatot vegyes elemzői várakozások előzték meg. Voltak, akik további csökkenésre, míg mások nulla vagy enyhén növekvő árakra számítottak. Végül azoknak lett igazuk, akik az emelkedés mellett tették le a garasukat: júliusban a fogyasztói árak 0,1%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ezzel a három hónapja tartó árcsökkenési ciklus ért véget: az infláció újra pozitív tartományba emelkedett. De mit várunk jövő ilyenkorra? Mit tehetünk, hogy infláció feletti hozammal fialtassuk a pénzünket?

Az előző hónaphoz képest pénzünk vásárlóereje 0,2%-ot veszített az értékéből. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, zöldség, gyümölcs) 5% feletti csökkenését könnyű szerrel ellensúlyozta a benzin, valamint a nyári szezonnak megfelelően az üdülési szolgáltatások árszínvonalának emelkedése.

Éves összevetésben a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak. Összességében 0,1%-kal kellett többet fizetnünk, mint egy évvel korábban, így érdemi árváltozásról nem beszélhetünk.

Mire számíthatunk a jövőben?

Sokkal érdekesebb, hogy milyen inflációt várunk az elkövetkező évekre. A jövőben várt árszínvonal egyaránt befolyásolja megtakarításaink és befektetéseink szerkezetét, valamint reálértékét, ahogy a havi szinten elkölthető jövedelmünk tényleges nagyságát.

varhato_inflacio_20140812

Az előrejelzés alapján idén még enyhe, aztán egyre gyorsuló ütemű drágulásra számíthatunk. A pénzromlás mértéke a következő időszakban is várhatóan az MNB 3%-os inflációs célja alatt fog tartózkodni.

Az infláció jövőbeli várható alakulására valószínűleg 3 tényező lesz komoly hatással:

 1. Az elhúzódó ukrajnai konfliktus következtében bevezetett orosz élelmiszerembargó az amúgy sem dráguló élelmiszerárakat még inkább lenyomhatja. Az importtilalom miatt kieső orosz kereslet hatására megugró európai kínálat – új piacok hiányában – erős eladói nyomást generál, ami az árak további mérséklődéséhez vezet. 
 2. A gyengülő forint az inflációra nézve az előbbi folyamattal szemben ellentétes hatású. Az importált termékek (ilyen például a szinte minden termék árában megjelenő üzemanyagár) forintban kifejezett ára megnövekszik, ami értelemszerűen egy inflációt növelő tényező. A legnagyobb kérdőjel ebben az esetben az, hogy hosszú távon tartósan gyenge forintra kell berendezkednünk vagy csak átmeneti gyengülésről beszélhetünk.
 3. A rezsicsökkentés hatására a háztartási energiaárak július hónapban is 12%-kal voltak alacsonyabb, mint egy éve. Viszont ahogy telnek a hónapok, úgy egyre inkább közelítünk ahhoz az időponthoz, amikor is az infláció számításából kikerül a rezsicsökkentés előtti időszak és helyébe újabb, alacsonyabb árak kerülnek. Mivel az elmúlt időszak rendkívül mérsékelt inflációját leginkább az energiaárak csökkenésének köszönhettük, a korábbi magas árakhoz való viszonyítás után, a „rezsicsökkentett” árak újból már nem fognak csökkenni. Ezzel megszűnik az inflációt leginkább lefelé hajtó hatás, ami a jelenlegi folyamatok tükrében magasabb jövőbeli infláció eredményez.

Az infláció előrejelzését megnehezíti az említett folyamatok időbeli elnyúlása, azaz, hogy csak átmeneti vagy netán tartós trendekről van-e szó. Márpedig, ha megtakarítunk, egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora inflációt kell „legyőznünk” a pénzünkkel. Úgy tűnik, lekötött betétekben már nem is fogjuk tudni ezt megtenni, így kénytelenek leszünk hosszabb futamidejű állampapírt, vagy befektetési alapot választani.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.