Ismétléses sorozat – újabb alapkamatcsökkentés

Ismétléses sorozat – újabb alapkamatcsökkentés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-11-27
 

A közel egy éves szünet után jelentős csökkentési hullámba fogott a Magyar Nemzeti Bank. A mai nappal a negyedik egymást követő kamatcsökkentési határozat született meg a kamatdöntő ülésen. Az újabb 25 bázispontos csökkentés eredménye: Magyarország alapkamat 6% kereken.

Az irányadó ráta értéke utoljára 2011 januárjától lett 6%, majd onnan egészen 7%-ig emelkedett 2011 decemberére. Ez után egy közel háromnegyed éves szünet következett, míg a Nemzeti Bank kamatcsökkentésbe kezdett. A mai napi döntés a negyedik volt a sorban, négy hónapja, minden kamatdöntő ülés az alapkamat 0,25%pontos csökkentését hozza határozatul.


alapkamat_valtozas_11.2012



A közel se elhanyagolható mértékű kamatcsökkentés hatással van több pénzügyi termék, így a bankbetétek kamatára is. Ahogyan azt korábbi kamatcsökkentésekkor írt cikkeinkben is kifejtettük, a bankbetétekre a kamatváltozás kettős hatással hat:

  • A bankbetétek egy része direkt módon kötött a jegybanki alapkamathoz, így ezek természetszerűen változnak
  • Általános tapasztalat, hogy a bankbetéti kamatok alkalmazkodnak a jegybanki alapkamat változásaihoz, így ami nem hivatalosan nem is kötött, az is változik a következő hirdetményi frissítéskor

A jegybanki alapkamat, mint korábban említettük, hatással van más pénzügyi termékek kamatára is. A kamatcsökkentés jellemzően csökkenti például a lakossági állampapírok hozamait is, így a bankbetétek és az állampapírok közti versenyt a kamatcsökkentés nem befolyásolja. 


episodes

Hirdetés
Hirdetés