Itt a következő válság? Nagy bajban leszünk, ha kidurran a buborék

Itt a következő válság? Nagy bajban leszünk, ha kidurran a buborék
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-17 Frissítve: 2021-08-06
 

Évek óta az alacsony kamatok uralkodnak a világban, de lassan elkerülhetetlenül bekövetkezik a kamatemelés. Az USA-ban már neki is láttak ennek, a héten az 1-1,25%-os sávba emelkedett a kamat. Ugyanakkor a közeljövőben több jegybank is láthat neki, ami a befektetési lehetőségek vonzerejét is befolyásolni fogja. Emellett ha előbb-utóbb nem mérséklődnek a kamatok, akkor a jelenlegi buborékfújás is tovább folytatódik a részvény- illetve ingatlanpiacokon. Az Alapblog írásaiból kiderül a válasz.

Az elmúlt években szinte az egész világban rekord alacsony szintre süllyedtek a kamatok, ami a 2008-as gazdasági válságból való kilábalást segítette. A sort Amerika kezdte, ahol a jegybank nem csak a kamatokat csökkentette, hanem jelentős pénzt is pumpált a gazdaságba, aminek gyakorlatát a világ számos jegybankja követte.

Most azonban mégis oda érkeztünk el, hogy az évek óta tartó olcsó pénz időszaka után meg kell fogni a gyeplőt, és szép lassan emelni kell a kamatokat. Ez már óvatos tempóban tavalyelőtt megkezdődött az USA-ban, és a jegybank a héten nem csak a kamat emeléséről, de a pénzpumpa leállításáról is döntött (a felhízott jegybanki mérleget lecsökkentik). Ezzel új időszak köszönthet be és jó eséllyel egyre több jegybank fogja követni az amerikai példáját (ez esetben hozzánk is hamar elérkezne a kamatemelés korszaka).

Azonban az emelkedő kamatok teljesen átformálhatják a most megszokott befektetési lehetőségeket. A magasabb kamatok miatt veszítenek vonzerejükből a részvények, de a kötvénybefektetéseknél is nagy a kockázat, mert itt az emelkedő hozamkörnyezet nagy veszteségeket okoz. Erről az Alapblog „Lépett a Fed, kell félnünk?” című írásában olvashatunk bővebben.

Ugyanakkor van egy másik hatása is a mostani alacsony kamatkörnyezetnek, ez pedig a buborékok kialakulásának veszélye. A tartósan alacsony kamatok ugyanis csak ideig óráig stimulálják a gazdaságot, ellenben az alternatív befektetések – mint a részvény, ingatlan – vonzereje jelentősen megnő, így egy idő után növekszik a buborékok kialakulásának veszélye. A részvény és ingatlanárak elszállása is az egyik jele lehet ennek, amit Zsiday Viktor befektetési szakember szerint az inflációs mutatóban is szerepeltetni kellene. Bármikor, amikor a jegybankok tartósan az infláció alatt tartják a kamatszintet az buborékképződéshez vezethet.

Ez alapján hazánkban is megvan az esély egy ingatlanpiaci buborék kialakulásához, amit a túlságosan laza monetáris politika, komoly reálbérnövekedés, a hitelállományok növekedése is támogat. Erről bővebben a „Buborékfújók” című Alapblogos bejegyzésben olvashatunk.

Hirdetés
Hirdetés