Betöltés

Itt a legújabb őrület a befektetőknél! Nézzük, mit tud!

szerző: Bankmonitor
2017-08-02

Az alacsony kamatok következtében sokan a befektetési alapokba fektetnek, különösen az abszolút hozamú és a vegyes alapok sora ment jól az utóbbi időben. A lakossági állampapírt tényleg lekörözték az utóbbi egy évben, azonban nem szabad pusztán a hozamot szem előtt tartani. Különös figyelmet kell fordítani a kockázatokra is, főleg a mostani időkben mikor a tőzsdék is soha nem látott magasságokban vannak. A CashMester legújabb részében a felkapott befektetési alapok jellemzőit néztük meg, különös tekintettel arra, hogy mit várhatunk tőlük.

Mi történt pontosan?

Úgy adódott, hogy hazánkban szinte csak a befektetési alapok maradtak, amelyek megfelelhetnek az elvárásaidnak, ha az állampapírnál magasabb hozamra vágysz. Nem is csoda, hogy hatalmas az érdeklődés az „utolsó menstvárak”, vagyis az abszolút hozamú és a vegyes alapok iránt. Csak az első félévben közel 250 milliárd forint áramlott ide, miközben az ingatlanalapokon kívül a többi alap kategória csak szenvedett. Ezen a ponton jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mi fán teremnek ezek a befektetések és vajon tényleg jól járhatsz velük?

Mit jelent ez magyarul?

Minden időszaknak megvan a maga slágere a befektetési piacon is, néhány éve például a kedvező széljárásnak köszönhetően a kötvényalapok voltak a sztárok. Az utóbbi időszakban a befektetők az ingatlanalapokban láttak fantáziát, azonban most az abszolút hozamú és a vegyes alapok is a reneszánszukat élik.

Természetesen nem érdemes sodródni az árral, így mielőtt egy adott befektetés mellett tennéd le a voksod, célszerű annak minden tulajdonságát megismerni. Nézzük is meg, hogy a két felkapott alapfajta hogyan is működik, és mi jellemzi őket általánosságban.

  • Az abszolút hozamú alapok: ezek a befektetések attól függetlenül, hogy hullámhegyek, vagy –völgyek jellemzik a tőzsdéket, pozitív, az államkötvények fölötti hozamot igyekeznek számodra biztosítani. Tehetik ezt úgy, hogy számukra minden feltétel adott, hiszen az alapot kezelő szakember gyakorlatilag oda fektethet be, ahol a legjobb lehetőségeket látja (legyen ez deviza, részvény, kötvény, származtatott ügylet). Az abszolút hozamú alapok között is vannak inkább óvatos duhajok, és igazi merészek is, ami tetten érhető az alap hozamában és kockázatában egyaránt.
  • Vegyes alapok: mint a nevük is mutatja, ezek is több befektetés közül szemezgetnek, így lehetnek az alapban kötvények, részvények. Ugyanakkor, az nagyon nem mindegy, hogy ezek milyen arányban szerepelnek, hiszen ez a kockázatot és a hozamot is meghatározza. A kötvénytúlsúlyos alapokkal jellemzően kisebb hozam ütheti a markod, viszont kevésbé rizikósak, mint amelyekben már a különféle részvények is nagy szerepet játszanak.

Mindkét alapfajta igen jól muzsikált egyébként az utóbbi egy évben: az abszolút hozamúak átlagosan 6-7%-ot, míg a vegyes alapok 4-5%-ot hoztak.

Miért kellene engem érdekelnie?

Már csak azért is ajánlatos körültekintően választani, mert jelenleg a részvénypiacok (és egyesek szerint a kötvénypiacok) is mindenkori csúcsukat élik, és egyre inkább benne van a levegőben egy nagyobb visszaesés.

Egy abszolút hozamú alapnál nincs nagy veszély, hiszen még egy nagyon kedvezőtlen piaci környezetben is meg vannak az eszközei, hogy hozamot érjenek el (persze ettől még a veszteségek sem kizártak). Ugyanakkor, egy vegyes alapnál már más a helyzet, hiszen a piacok esését a részvénykitettség miatt a te befektetésed is megérzi.

Sok függhet az egyéni tényezőktől, de nagyon nem mindegy mikor szállunk be. Az biztos, hogy akkor érdemes ezeket a befektetések választani, ha legalább 3-5 évig tartani tudod őket. Ha pedig már most is van ilyen befektetésed a kamatadó megspórolása miatt érdemes lehet egy TBSZ számlát is megcéloznod.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

 

Címkék:

1 Hozzászólás

  1. Galbáts András

    Mit lehet most kezdeni a jelentősebb összegben 286 Ft.-ért beszerzett USD-al ? Van valami ötletük ami viszonylag likvid és hoz is valamit?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

A forint miatt drágább lesz a nyaralás

2018. 07. 11.

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Ráfizetünk, ha bankkártyát használunk külföldön?

2018. 06. 27.

A forint rendkívüli gyengülésen van túl az elmúlt időszakban, ami azoknak is problémás lehet, akik hamarosan a nyaralásukat fogják tölteni. Valamennyi valutaváltására biztosan szükségük van, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.