Betöltés

Itt az idő, most kell lépni a volt devizahiteleseknek!

szerző: Bankmonitor
2016-10-19

Az elmúlt években rámosolygott a szerencse a lakáshitel adósokra, napról napra olcsóbbá vált a felvett hitelek törlesztése. Ez igaz azokra is, akiknek az eredetileg devizában nyilvántartott hitelét forintosították. Ők az árfolyamkockázattól igen, de a kamatkockázattól azóta sem szabadultak meg. Mivel a látóhatáron már feldereng a kamatemelkedés réme, ezért a Bankmonitor megvizsgálta, hogy milyen stratégiát követhetnek a forintosított devizahitel tulajdonosok: hitelkiváltással még alacsonyabb törlesztőrészletre tesznek szert, amivel továbbra is óriási kamatkockázatot futnak, vagy picit drágább, de atombiztos megoldásra voksolnak és a futamidő végéig fixálják a részletüket. Egy konkrét példán keresztül bemutatjuk milyen előnnyel jár az egyik és a másik megoldás, illetve, hogy ki válthatja ki a hitelét!

A gazdaság szépsége, hogy időről-időre vagy a megtakarítóknak vagy a hitelfelvevőknek kedvez. Az utóbbi években a mélybe zuhanó alapkamat (7%-ról 0,9%-ra) ráhozta a frászt a betétesekre, a hitelben utazók viszont dörzsölhették a tenyerüket, hiszen egyre kisebb kamat mellett fizethették vissza a hitelüket.

Igen ám, de nem hihetjük azt, hogy ez a folyamat a végtelenségig tart, érezhetjük a zsigereinkben, hogy idővel a kamatok ismét emelkedni fognak. Egyre több szakember vélekedik így világszerte, mert a nagyon alacsony (akár negatív) kamatok nem tudták gatyába rázni a gazdaságokat. Sőt számos kedvezőtlen hatással is jártak, túlzott áremelkedést okoztak több megtakarítási formánál is, például a kötvényeknél. A fordulat nagyon közel van, márpedig, ha ez bekövetkezik, akkor nagyon sokat fog érni a hiteleseknek, hogy idejekorán bevédték magukat.

Hogy érinti mindez a forintosított devizahitel adósokat?

A devizahitelek forintra váltásakor az „új” hitel törlesztőrészlete 3 havonta változhat, a Budapesti Bankközi Kamatláb (BUBOR) mozgásának megfelelően, ami igen jól követi az alapkamat változását. Ennek megfelelően az elmúlt valamivel több mint másfél évben az alapkamat vágásával párhuzamosan rendre csökkentek a forintosított hitelek kamatai és törlesztőrészletei, ami elégedettségre adhat okot.

Például egy 2007-ben 20 évre felvett 7 millió forintos svájci frank alapú lakáshitel törlesztőrészlete az elszámolást és a forintosítást követően 65 ezer forintról mára 61 ezer forintra csökkent. Azonban sokan nem tudják, hogy akár a jelenlegi törlesztőrészletnél is kaphatnak kedvezőbb ajánlatot a bankoktól (1) vagy kicsiny felárért cserébe a teljes futamidőre rögzíthetik a kamatot (2).

1. Alacsony, de gyakran változó törlesztőrészlet magas kamatkockázattal

A piacon elérhető legolcsóbb, a jelenlegihez hasonlóan magas kamatkockázatú (tehát éven belül többször is változó kamatozású) hitelek törlesztőrészlete 58 ezer forinttól indul. Azaz hitelkiváltással havi szinten 3 ezer forintot, a hitel hátralevő futamideje során pedig összesen 300 ezer forintot lehet megspórolni. Ennek a megoldásnak a legnagyobb hátránya, hogy továbbra is a piaci folyamatok kénye kedve szerint nőhet vagy csökkenhet a hitel törlesztőrészlete.

2. Végig fix törlesztőrészlet kamatkockázat nélkül

Egy másik lehetőség, hogy a hitelt úgy visszük át egyik bankból a másikba, hogy a hitel kamatát a teljes hátralévő futamidőre rögzítjük. A fix kamatnak ára van, mégpedig az, hogy a betonbiztos törlesztőrészlet így némiképp magasabb lesz a mostaninál. A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti, hogy 61 ezer forint helyett már 65 ezer forintot kell fizetni, és ha ezután nem változna semmi a hátralevő futamidő során, akkor összességében 500 ezer forinttal többet fizetnénk ki. Viszont alig több mint 2 százalékpontos kamatemelkedés már elég ahhoz, hogy a ma legolcsóbb ajánlat törlesztőrészlete meghaladja a végig fix kamatozású kölcsönét.

forintositott_hitel_kivaltas_20161019

Ki válthatja ki reálisan a hitelét?

A sikeres hitelkiváltásnak 4 elengedhetetlen feltétele van:

 1. Igazolt jövedelem, ami lehet munkabér vagy vállalkozásból igazolt jövedelem egyaránt.
 2. Az új törlesztőrészlet és az igazolt jövedelem aránya ne legyen magasabb, mint 30-35%.
 3. A hitel fennálló tartozása maximum a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) értékének a 80%-át tegye ki.
 4. Végül, de nem utolsó sorban nélkülözhetetlen a makulátlan hitelmúlt, azaz hogy a hitel eddigi törlesztése késedelemmentes, amelyből következik, hogy a hitelfelvevő a negatív adóslistán (KHR) nem szerepel.

Az aktuális piaci kínálat áttekintéséhez használd az alábbi kalkulátort:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

16 Hozzászólás

 1. Magdi

  én már 2 éve léptem ügyvédre biztam és nyerésre állok!

 2. Jutka

  Miért etetik az embereket,hogy jól jártak a forintosítással?Amikor is 5 ooo ooo Ft ot rátettek egy 13 000 000 Ft os felvett hitelre.18 000 000 Ft ra hozták ki a tartozást az elszámolásnál,7 évi törlesztés után,semmi tőke nem csökkent,pedig nem csak kamatot törlesztettünk hanem tőkét is. 78 000 Ft volt a kezdő törlesztés ,jelenleg 134 000 Ft.

 3. Peter Smith

  A felajánlott két hitel verziói kísértetiesen hasonlítanak a 90-es évek elején az egyeduralkodó OTP ( fix 3% kamatú építési kölcsön) által felajánlott két lehetőségre. 1: fix kamat (15%) a futamidő végéig, és az adós az felvett hitellel és az addig felszámított kamataival indult. 2: változó piaci kamat vállalása- ami akkor 30% fölött is volt, de lefelezték az addig fennálló teljes tartozást, és arról indult a törlesztés.
  Egy a lényeg, a hitel adós nem jár jól egyik verzióval sem akkor sem most!!! Sajnos a történelem megismétli önmagát, úgy a pénzügyi piacon, úgy a politikai életben. Aki nyugodtan akar aludni az sohasem vesz fel többé hitelt a bizonytalanul ingadozó piaccal rendelkező Magyarországon!!!

 4. Margit Margit

  A BANKOK aljasak. a kormányfővel egyetembe!!!!!!!

 5. Ilona

  Így van, mi is így jártunk a párommal, a 2008-ban felvett hitel után, ami fizetve volt rendesen, a forintosítás után több lett, mint eredetileg volt.

 6. Ildikó

  És mi van azokkal akiknek már megszűnt a devizahitele ? Én felvettem 2007 ben 2 M Ft ot 10 évre. 5,5 év múlva visszafizettem a hitelt. Mindösszesen 6 M Ft ot !! Még lett volna hátra 4,5 év, de idegileg nem bírtam kivárni ! Alig akarta a bank engedni, hogy egybe kifizessem, gyűjtőszámlás 5 év et akartak velem aláíratni, hogy ne fizessem ki, ne szűnjön meg a hitel, és a szerződésnél már 17 év elkötelezettség lett volna még, amit nem írtam alá ! Már nincs hitelem ! Így a felvett 2 M Ft ra kaptak 4 M Ft hasznot félidő alatt ! Ja, hab a tortán, hogy a téves elszámolás miatt visszaküldtek majdnem 180000,- Ft ot, hogy ennyi volt a chf árrés, vagy mi ! Mit lehet ilyenkor csinálni ? Megszűnt hitel esetében van értelme pereskedni utólag ? Az biztos megtanultam a leckét egy életre ! SOHA többet 1 banktól sem felvenni semmit, sem hitelkártyát, sem mást ! Uzsorás mind !!!! Naponta küldi a sok bank az emailokat, hogy vegyek fel személyi kölcsönt. Csak tudnám honnan tudják az email címemet is ? Köszönöm, ha valaki tud válaszolni.

 7. Agi

  Tegnap olvastam az interneten hogy romaniaban is atvaltjak de a felvett arfolyamon ha a parlament megszavazza. Meg az ottani OTP ia

 8. Istvan

  A pėldåban leirt hitel köszönő viszonyban sincs a valósåggal a rafiéval biztosan nem.

 9. svolik klára

  kérnénk az ügyvéd címét a mink eltünt klári

 10. Zsuzsa

  2008-ban fölvett 5MFt (CHF-ben) hitel, forintosítva, a 100 hónap türelmi idő után (csak kamat-törlesztés) 46eFt-ról most 80eFt-ra emelkedik. És még 12 évig fizetem!!!!

 11. Barcsné Merényi Edit

  Kedves Magdi! Megtenné, hogy az ügyvéd elérhetőségét megírja.Sajnos én is érintett vagyok.
  Köszönöm: Merényi Edit

 12. Horváth Éva

  Sokan még mindig azt nézik, hogy most mennyit kell fizetni, és nem törődnek azzal, hogy összesen a felvett összeg hányszorosát fogják kifizetni.
  Miközben milliókat lehet megtakarítani egy jó szerződéssel, nem változtatnak, és a napi fogyasztásra, kényelmi dolgokra költik el a pénzüket. Úgy vélik, biztosabb nem változtatni, és nem veszik észre, hogy a hosszú futamidővel egy újabb lakás költségét ajándékozzák a banknak.
  Nem lenne értelmesebb gyermekünk lakását biztosítani ebből a pénzből?
  Válts rövidebb futamidőre, és élj a kedvező megtakarítási lehetőségekkel!

 13. Funda

  A végig fix törlesztőrészlet igenis létezik.
  Egy példa : 8 millió forint hitel 17 évre, havi 60000 Ft törlesztőrészlettel végig fixen!!!

 14. jankavica

  8 milla 2007.-ben. 2015-ig visszafizetve 9 milla. Maradék 2015. decemberben 11,5 milla. 8 milliót kaptam 21,5 milliót kell visszafizetnem.Ez volt a devizahitelem és most a folytatás. Mindet börtönbe kellene zárni uzsorázásért. Nem értem miért nem tesznek valamit, hiszen minden hittelesnél kimutatható a tisztességtelen haszonszerzés, az uzsorakamat. Nekem már réges régen nem kellene fizetnem semmit. Gondoljatok bele, ha csak a dupláját kellene visszaadni, az mennyi haszon, nemhogy így. És a fél ország van ebben a cipőben, csak azért, mert emberi környezetben, komfortban szeretne élni? És én még szerencsés vagyok, mert három év futamidőcsökkentéssel, fix kamattal, ügyvéd nélkül kibuliztam, hogy 9 évig kell még fizetnem, és mig van munkahely, ki is tudom fizetni. De mi van azzal, akinek ez sem megy? Családok mentek tönkre ebben a történetben sajnos.

 15. Ásvány Attila

  Tisztelt devizakárosultak és mindeni akit a Fidesz becsapott az embertelen és jogilag nem megalapozott jogszabályaival !!
  Van megoldás, Nekem sikerült, holnap leirom és nagyon figyelmesen olvassátok el és alkalmazzátok a bank , a biróság a behajtó cégek felé !!

 16. Ásvány Attila

  Tisztelt Devizakárosultak !
  Hosszan akartam irni de , senkit sem érdekel, ugylátszik! Valószinű hogy bérkommentelők irnak csak , vagy inkább mindenki fizet a szegény csoró –külföldi tulajdonú bankoknak.
  A megoldás 5 évnyi pereskedés -a behajtó céggel, aki már a végén ugyanannyit követelt mint az egész hitel összesen— az volt hogy megszánt egy erélyes ,jogkövető birónő-és kérte hogy a hitelszerződéshez csatolja a behajtó cég, azt a banki Általános Ügyfélszabályzatot, amiből kilehet számolni a periratokban elszámolt követelés, idejét , nagyságát és késedelmi kamat összegét- Ugyanis a behajtó cég egy általános banki Ügyfélszabályzatot nyujtott be korábban , amin se banki jelzés, se dátum , sem az én aláirásom nem szerepelt. Abból viszont nem lehetett kiszámolni a követelés összegét , kamatot , időt , szinte semmilyen követelt adatot. A biróság által megszabott 15 napon belül sem tudták 2016.novemberében a 2008.ban kelt Általános Ügyfélszabályzatot bemutattni , igy elbukták a az 5 évi pereskedést és még 47500 forint perköltséget is részemre ki kellet fizetniük ! ENNYI VOLT ! Probáljátok meg, sikerülnie kell !
  Sok sikert ! Üdv
  egy 72 éves repszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.