Betöltés

Itt az Internetgyilkos mobiltarifa

szerző: Bankmonitor.hu
2014-05-15

Interneten keresztül beszélgetni olcsóbb, mint mobiltelefonon. E tény azonban nem zavarja a magyarokat. Miközben az Európai Unióban egyre többen térnek át az internetes kommunikációra, Magyarország az utolsók között kullog az olcsóbb beszélgetést lehetővé tevő mobilinternet elterjedtségét mutató statisztikák szerint. Mi lehet ennek az oka?

2011 óta 16 százalékkal nőtt a mobilinternettel rendelkező háztartások száma az Európai Unióban – derül ki az Eurobarometer számaiból. Miért? A magyarázat egyszerű: olcsóbb így kommunikálni, mint akár vezetékes, akár mobiltelefonról . Elég, ha letöltünk egy hasznos kis alkalmazást (Skype, Viber Snapchat, Whatsapp stb.) és máris ingyen társaloghatunk  azokkal, akik szintén ezen alkalmazást használják.

Furcsa módon a lehetőségre a legtehetősebb európai országokban élők csaptak le leginkább. A svéd háztartások 78 százalékának például van mobilinternet elérése, a briteknél ugyanez a mutató 71 százalékos. A többi, már kevésbé tehetős mediterrán ország is kezd azonban felzárkózni. Három év alatt 35 százalékkal nőtt például a mobilinternetre előfizető spanyol háztartások száma. Az EU átlag 52 százalékos.

mobilnet_20140515.jpg

A magyar családok viszont eddig még nem ismerték fel a mobilinternetben rejlő lehetőségeket. Nálunk csak a háztartások 32 százaléka használja ezt a szolgáltatást, ami az EU-ban a negyedik legalacsonyabb aránynak számít. Mindezek tetejében, akinek van is mobilinternete, az sem nagyon használja, mert az egy főre jutó adatforgalom nálunk a legalacsonyabb az egész EU-ban. Áttörés nem mostanában várható, mert a növekedés ezen a piacon csigalassú: három év alatt mindössze 6 százalékos volt. 

De vajon mi az oka ennek az ellentmondásnak, hiszen általában senki sem ellensége a saját pénztárcájának? Először is, a magyar családok még mindig a vezetékes internetet részesítik előnyben, mert az olcsóbban és nagyobb mennyiségű adatot képes továbbítani. Másrészt a mobilszolgáltató cégek mifelénk nem nagyon örülnek az internetes kommunikáció térhódításának. Emiatt egyrészt lassítják a mobilinterneten futtatható telefonos alkalmazások használatát, másrészt a fogyasztók megszokotthoz való ragaszkodását kihasználva korlátlan beszélgetést és SMS küldést lehetővé tevő internetgyilkos tarifacsomagokat dobtak piacra.

Ha szeretnéd csökkenteni telefonköltségeidet, nézd meg a Vodafone alábbi ajánlatát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ha utánaszámolunk, kiderül, hogy a kellemetlenségek ellenére is jó választás a mobilinternet, ám amíg erre a fogyasztók és a mobilszolgáltatók is ráébrednek, az a jelek szerint még eltarthat néhány évig.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így fogsz mobilozni öt év múlva!

2015. 06. 18.

Már több világcég is dolgozik azon az új fajta mobilhálózaton, amely a ma ismertnél jóval gyorsabb és jobb minőségű adatforgalmat tesz lehetővé. Ez az úgynevezett 5G hálózat öt év múlva...

Még nincs okostelefonod? Akkor erről le fogsz maradni!

2015. 06. 15.

Öt év. Mindössze ennyi idő kell ahhoz, hogy alapjaiban átalakuljon a világunk. Ebben az új rendszerben pedig, akinek nincsen okostelefonja, az kívülállónak fogja érezni magát és nehezen boldogul majd a...

Olcsó vásárlás telefonnal? Nem lehetetlen!

2015. 06. 10.

Okostelefon. Bár neve alapján egy ilyen készülék az emberi hang továbbítására alkalmas, ám lassacskán ezt a tudását használjuk a legkevésbé. Az átlag felhasználó ma már inkább csetelésre, azaz üzenetek gyors...

Menő okostelefonra vágysz? Ezeket válaszd!

2015. 06. 08.

Napjainkban megkerülhetetlennek számító használati tárgy az okostelefon. Munkában, szórakozásban, a hétköznapi teendők intézésében hasznos segítőtárs. A számunkra legmegfelelőbb készülék kiválasztása nem könnyű feladat. Ehhez jó kapaszkodó lehet az eladási statisztika,...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.