Itt az olcsó lakáshitel! Megszólaltak a bankok!

Itt az olcsó lakáshitel! Megszólaltak a bankok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-07 Frissítve: 2021-10-11
 

Tavaly az év első hónapjaiban mélypontra került a magyar lakáshitel piac. Azóta több szerencsés változás is bekövetkezett, mind a hiteligénylők, mind a hitelnyújtók szempontjából. Ám az is igaz, hogy a bizonytalanság továbbra is jelen van a magyar gazdaságban. Ilyen ellentmondásos helyzetben vajon mer-e bárki lakáshitelt felvenni? És mit hozhat etéren az idei év? Mi kérdeztünk, az Ertse Bank, a K&H bank, a Sberbank és az OTP Bank válaszolt!

Óvatosak a hitelt kérők

Az átlagos hiteligénylő 5-6 millió forint kölcsönt szeretne és 15-20 év alatt fizetné ezt vissza – derül ki a bankmonitor.hu pénzintézeteknek küldött kérdéseire adott válaszokból.
(A legjobb piaci kamatozású ajánlatokról a linkre kattintva tájékozódhatsz!) A lakáshitelpiac 2013-as jellemzőit firtató kérdésekre érkezett banki reakciókból egyértelműen látható, hogy a hitelösszeg és a futamidő is kisebb a 2008 előtt számolt átlagoknál. Az is jellemző, hogy az ügyfelek elsősorban az államilag támogatott hiteleket keresik. A régi adósokat a csökkenő hitelkamatok nem mozgatták meg, az ügyfelek oroszlánrésze ugyanis új hitelt szeretne. Ez azonban várhatóan nem sokáig lesz így. A K&H Bank és a Sberbank is jelezte, hogy 2014-ben lassan növekszik a hitelkiváltási lehetőségek iránt érdeklődők száma.

Az ügyfelek azonban nincsenek könnyű helyzetben. Komoly gondot jelent számukra, hogy jövedelmük gyakorta adósságokkal (hitelkártya, áruhitel stb.) terhelt. Ezen túlmenően ¬- ahogy az Ertse Banknál meg is fogalmazták – a hitelfelvételhez a hatályos jogszabályok értelmében korábbiaknál jóval nagyobb önerőre van szükség és ennek előteremtése sokaknak szinte lehetetlen vállalkozás. Mindezek alapján tán nem is meglepő, hogy a bankok igyekeznek minél jobban megismerni és felmérni ügyfeleik igényét, hogy ezzel segítsék a hitelért folyamodókat.  A K&H Banknál például pontos és mindenre kiterjedő igényfelméréssel indítják a lakáshitel iránt érdeklődőkkel a beszélgetést. Ennek során tanácsot adnak a hitelcélban, a legoptimálisabb hiteltípus kiválasztásában, a futamidő meghatározásában egyaránt.

Vannak most is kockázatok

A megkérdezett bankok mindegyike hangsúlyozta: felhívják ügyfeleik figyelmét arra, hogy a piacon jelenleg forinthitelek érhetőek el, ezeknél árfolyamkockázattal nem kell számolni. De forint hitelek esetén is megemelkedhetnek a törlesztő részletek a kamatkörnyezet kedvezőtlen alakulása miatt. E veszély ellen általában az 5 éves fix kamatozású hiteleket ajánlják az ügyfeleknek, igaz ezek drágábbak lehetnek a változó kamatozásúaknál. (A legjobb 5 évig fix kamatozású hiteleket a linkre kattintva nézheted meg!) Ugyancsak felhívják az érdeklődő ügyfelek figyelmét a túlzott eladósodás veszélyeire is. Emiatt egybehangzó véleményük, hogy a család minden hónapban megmaradó szabad jövedelmének 30-40 százalékánál nagyobb törlesztő részletet nem ajánlatos vállalni.

Vége tehát a hitelundornak. Az általunk megkérdezett pénzintézetek legalábbis egytől-egyig a lakáshitelek iránti kereslet lassú, ám folyamatos növekedéséről adtak számot. A Sberbank például januárban a kereslet megháromszorozódását tapasztalta az egy évvel korább szinthez képest, de a nála jóval nagyobb Erste Bank is kismértékű bővülésről adott számot. Ugyanakkor a bankok arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakossági hitelfelvételi kedv továbbra is töredéke a válság előtt tapasztaltnak, nem éri el a 2011-es szintet sem.

Jó a helyzet, de lehetne jobb is

Az OTP Bank kérdésünkre le is vezette minek is köszönhető ez a kis pezsgés. A kínálati oldallal nincsen baj, hiszen eladó lakásból és hitelből is bőven van a piacon. Utóbbihoz ráadásul igen kedvező áron lehet hozzájutni: az átlagos ügyfelek is a lélektani 10 százalékos kamatszint alatt kaphatnak piaci feltételű lakáshitelt, a támogatott lakáshitelek kamata pedig 6-7 százalékra süllyedt. (A legjobb piaci és támogatott lakáshiteleket rangsora a linkre kattintva elérhető!) Az állam is segíti a lakáscélú hitelfelvételt, hiszen támogatást ad a lakástakarék pénztári megtakarításokhoz és az új lakások megvételéhez (szocpol). Mindezek tetejébe a bankok díjelengedései akciókkal is igyekeznek magukhoz édesgetni az ügyfeleket.

A pénzintézetek óvatos derűlátással néznek az idei esztendő elébe. Az alacsony kamatkörnyezet fennmaradása tovább növelheti a keresletet. Ez azonban önmagában kevés. Hiába olcsó ugyanis a hitel, az emberek nem mernek hosszú távra eladósodni, ha bizonytalannak érzik a megélhetésüket vagy félnek jövedelmük csökkenésétől. Az OTP Bank ezen túl sokat remél a használt lakások megvásárlásához igényelhető „félszocpol” támogatás bevezetésétől és az államilag támogatott hitelekhez adott állami segítség növekedésétől és a támogatott időszak 5 évvel történő meghosszabbításától is.

Válaszd ki a neked leginkább megfelelő lakáshitelt kalkulátorunk segítségével:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés