Betöltés

Itt az új év – 20 dolog, amit tarts észben

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-02

Éjfél után valószínűleg sokan tettek fogadalmat, hogy min szeretnének változtatni 2017-ben. Találtunk egy hosszabb listát, amit érdemes végigfutni, ha a pénzügyek terén is egyenesbe akarunk jönni. Sokszor elég új szemszögből nézni a világot, hogy elhatározásra jussunk, ez a gyűjtés is abban lesz segítségünkre, hogy a céljainkat gyorsabban elérhessük.

1.) A vagyon sokkal fontosabb, mint hogy mennyit keresel. A nagyobb kereset nem jelenti automatikusan azt, hogy gazdag lennél. Ahogy az sem jelenti azonnal a szegénységet, ha keveset keresel.

2.) A megtakarítás fontosabb a befektetésnél. Tegyél félre amennyit lehet, majd utána eldöntheted, hogy mit is kezdj vele.

3.) Óvakodj a hitelkártya-adósságtól, mint egy súlyos betegségtől. Mert ha egyszer a nyakadba szakad, akkor attól igazán nehéz lesz megszabadulni.

4.) Addig nyújtózz, amíg a takaród ér. Lásd a korlátaidat, és azt ne nagyon lépd túl.

5.) A hitel nem ördögtől való dolog, a legtöbbünknek ez adja meg a lehetőséget, hogy a céljainkat elérjük. Fizess rendesen, mert a jobb hitelminősítéssel nagyon sokat spórolhatsz.

6.) Tartsd kézben a pénzügyeidet. Bármire is vágysz, légy azzal tisztában, mire megy el egy hónapban a pénzed. Meg fogsz lepődni, ha egyszer utána jársz a bankszámlakivonat alapján.

7.) Automatizálj mindent. A legjobb módja, hogy több pénzed maradjon hó végén, ha a pénzügyeidet is robotpilóta kezeli, amennyire csak lehet.

8.) A nagy kiadásokat alaposan fontold meg. Ha túlvállalod magad, akkor az később komoly problémák forrása lehet.

9.) Hozz létre egy külön megtakarítási számlát, amit felhasználhatsz vészhelyzet esetén. Nincs rosszabb annál, mint ha adódik egy nagyobb váratlan kiadás, és azzal nem tudsz megbirkózni.

10.) Biztosítsd be az értékeidet. De ne feledd, a biztosítás csak védelmet nyújt, ettől még nem lesz több a vagyonod.

11.) Sokan elfeledkeznek a nyugdíjcélú megtakarításokról, pedig erre idővel nagy szükség lesz. Érdemes kihasználni az állami adó-visszatérítést, ami például az önkéntes nyugdíjpénztárhoz is jár.

12.) Minden egyes évben egy kicsivel többet tegyünk félre. Igazi vagyont így építhetünk fel, miközben az sem mellékes szempont, hogy a céljainkat gyorsabban elérhetjük.

13.) Válogassuk meg bölcsen a barátainkat és a szomszédjainkat. Be kell vallani, hogy nagyon is szeretjük utánozni az ismerőseinket, sőt akarva-akaratlanul is versengünk velük, ami nem feltétlenül válik a javunkra.

14.) Beszéljünk a pénzügyekről is. Manapság 5 perc sem telik el és máris a politika kerül szóba, miközben a pénz tabunak számít. Ne legyen így a jövőben, bátran beszéljünk erről is.

15.) Attól, hogy megveszünk és birtoklunk valamit, még nem leszünk boldogabbak hosszú távon. Olyan dolgokra semmi szükségünk sincsen, ami nem tesz minket boldogabbá vagy „gazdagabbá”.

16.) Olvassunk pénzügyi témájú könyveket. Megszámlálhatatlan könyv érhető el itthon is, és még akkor is megéri utána menni a témának, ha ilyen irányú végzettséggel rendelkezünk, hiszen mindig van új a nap alatt.

17.) Tudd, hogy éppen hol tartasz, ha a pénzügyekről van szó. Egyértelmű, hogy nem tudhatod, hova fogsz eljutni, ha nem vagy képben, honnan indultál.

18.) Valóban nem egyszerű az adórendszert átlátni, de egy kis utánajárással sokat tehetünk a saját érdekünkben. Sokan még ma sem ismerik a kedvezményeket, pedig nem is kell olyan sokat tenni értük.

19.) Keress több pénzt. Sokan esnek abba a csapdába, hogy megelégednek a jelenlegi lehetőségeikkel, pedig bőven elképzelhető, hogy erőfeszítés árán, de többet vihetnének haza.

20.) Tégy meg mindent a pénzügyi függetlenségért. Ne elsősorban a nyugdíj lebegjen a szemed előtt, inkább arra törekedj, hogy eljuthass egy olyan pontra idővel, amikor már nem kell a pénz miatt aggódnod.

3 Hozzászólás

 1. János. M.

  Azért egy része erősen zsákutca, egyenesen a pénz utáni kepesztést tanácsolja. Az egyensúlyt kell megtalálni, nem szabad csak azért hajtani/gürizni, hogy elmondhassuk x összeggel többet kaptunk a cégtől. Cserébe pedig aránytalanul többet vagyunk a cégnél, a családdal nem foglalkozunk,,a megkeresett pénzt meg élvezni sincs lehetőségünk. Persze lehet gyűjtögetni (kell is ha van rá lehetőség, érdemes ha csak kicsi összeget is de félrerakni), de kis pénzből vagyont összetenni nem nagyon lehet, a befektetések nem működnek ki összegnél. Én évekig (7 év) fizettem az Uniqa Creator-t havi 15 ezer Ft-tal mert meggyőztek hogy a portfólió száguldani fog, aztán deceberben előkerültek hogy nem jó a dolog mert a piacok mégsem úgy hoztak eredményt mint azt tippelték, így inkább zárjam le mert folyamatosan negatív a mutató (a befizetett összeg csak csökken és még a kezelési költség is csökkenti), így a befizetett közel 1,3 millióból talán 800-at ki tudok venni, és csak 500-at buktunk a nagy befektetéssel (nem beszélve a csodálatosnak mutatott várható hozamokról amik nincsenek). Sikerült realizálni 7 év alatt a havi 15000 befizetéssel 500000-es veszteséget realizálni. Ez bérből gazdálkodóknak/spórolóknak óriási veszteség, de nem tudunk mit tenni. Tanulság? Van, tettem volna inkább a párna alá havonta ezt 15000-et és most lenne nagyjából 1,3 milliónk és nem talán 800-unk… Óvatosan a szépnek hangzó hosszútávon ennyit-annyit ígérő megoldásokkal.

 2. Terkómerkó

  1., Egyetértek az előttem szólóval. Kereshetnék jóval többet 1-2 hétvégi nap beáldozásával, mert munka lenne bőven, sokkal több a megkeresés, mint amit győzök, de azt az időt a gyermekemtől venném el. Élünk szerényebben (értsd: szűkösebben), de kiegyensúlyozottabban.

  2., Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyermekeinket – korukhoz mérten, játékosan – mielőbb vezessük be a pénzügyekbe, a felelősségteljes döntésekbe, a takarékoskodás apró titkaiba….

  3., A tanulásra elköltött pénz pillanatnyilag kiadásnak tűnik, és nehéz előteremteni, de tekintsük inkább egyfajta befektetésnek, amivel hamarosan többet kereshetünk.

 3. Katalin

  János, az, hogy véletlenül sikerült egyetlen rossz pénzügyi döntést hozni, még nem bizonyíték arra, hogy párna alatt tartva jobban járt volt. Csak máshová kellett volna tenni, valószínűleg még egy takarékszámla is többet hozott volna. Hiszen egyetlen szerelmi csalódás még nem bizonyíték arra, hogy az összes párkapcsolat rosszul működik. De nem szabad feladni, minden hónapban kell félretenni, és arra törekedni, hogy minél több legyen, és több helyre fektetni, szétnézni a lehetőségek között, és ha kell, akkor váltani. Szerintem nagyon jó a cikk, én nem olvastam azt ki belőle, hogy cserébe kevesebb időt töltsünk a családunkkal, hiszen nem csak akkor lehet több pénzt keresni, ha több időt töltünk vele, hanem akkor is, ha hatékonyabban végezzük a dolgunkat például. Ez csak az én véleményem. 🙂

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

5 dolog, ami miatt könnyebben kaphat hitelt a céged

Minden céget csábítanak a kedvező vállalkozói finanszírozási lehetőségek, az újfent elérhető 2,5%-os kamatú Növekedési Hitel és az akár 0%-os Széchenyi hitelek pedig igazi kihagyhatatlan ajánlatnak számítanak mostanság. Kérdés azonban, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Orosz meló

  Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.