Betöltés

Itt csökkenthetnénk a banki költségeken

szerző: Bankmonitor.hu
2013-07-10

Az internetbankok használata egyre fontosabb lehet. Ez az a megoldás, ami a bankolást nem csak, kényelmesebbé, de jelentősen olcsóbbá is teszi bárki számára. Az Ipsos nemzetközi kutatása rávilágít arra, hogy melyik országban ki használ inkább internetbankot. Magyarország jócskán az európai átlag alatt van az internetes felület használatát tekintve. Érdekesség, hogy hazánk kivételt jelent kor szerint: egyedül Magyarországon a legmagasabb a 35 éves kor alattiak internetbank használata.

Az internetbanki felület használata kulcsfontosságú lehet a bankszámla használók és így a lakosság nagy része számára. Az internetes felületek használata ugyanis kényelmesebb és jelentősen olcsóbb elsősorban a bankfióki ügyintézésnél. A telefonos ügyintézés díja ugyan valamivel olcsóbb, mint a bankfióki, ugyanakkor ez is jelentősen drágább az interneten keresztül megadott tranzakcióknál.

A díjszabás érthető, hiszen így automata rendszeren fut át például a megadott átutalási megbízásunk. Az olcsóbb díjszabás és a kényelem miatt a legtöbb országban a lakosság jelentős része használ már internetbankot, de további elterjedésre bőven van lehetőség.

Oroszországban például a lakosság mindössze 22%-a használja ezt a felületet a tranzakciók megadására. A lista végén jár Olaszország és hazánk is 40 illetve 47%-al. 

A pozitív példa a vizsgált országok közül egyértelműen Svédország; itt a lakosság 92% használja a felületet. Az élen jár Belgium és Nagy Britannia 74 és 73%-os használati aránnyal.

europai_atlag_2013.07.10

Arányok férfiak és nők közt

Az országok többségében valamivel több férfi használja az internetbanki felületet mint nő. Jelentős különbség azonban nincs a férfi és a női felhasználók száma közt. A legnagyobb különbség (a férfiak javára) Olaszországban és Törökországban van, mindkét helyen 10%ponttal több férfi használja a felületet, mint nő.

nemek_szerint_2013.07.10

A középkor a nyerő

11-ből 10 országban a 35 fölötti korosztály használja a legtöbbet az internetes banki elérést, sőt jelentős az 50 év feletti internetes felületet használók aránya is. Magyarország kivételt képez: hazánk az egyetlen olyan ország, ahol a legtöbb internetbankot használó a 35 év alatti korosztályból kerül ki.

A középkorúaknak sem késő átszokni az internetes megoldásokra: Svédországban és Belgiumban például az 50 és 64 év közöttiek 95 és 80%-a használ internetbankot.

Összességében a fiatal korosztály a 35 év alatti korosztály 54%-a, míg a 35 – 64 év közöttiek 61%-a használ netbankot.

Magasabb jövedelem és iskolázottság mellett használják többen a netbankot

Egyértelmű képet rajzol ki a jövedelem szerinti megoszlás: a magasabb jövedelműek 68%-a, a közepes jövedelműek 61%-a, míg az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők 45%-a használja az internetes banki felületet.

jovedelem_szerint_2013.07.10

A legnagyobb különbség a háztartásonkénti jövedelem szerint Törökországban van. Itt a nagyobb jövedelemmel rendelkezők háromszor annyian használják az internetbankot, mint az alacsony jövedelműek arányosan nézve. Kisebb különbségek vannak jövedelem szerint Belgiumban, Németországban, Lengyelországban és Svédországban.

A végzettség szerinti eloszlás még egyértelműbb képet mutat: a magas iskolai végzettséggel rendelkezők 69, a közepes iskolai végzettségűek 61, míg az alacsony végzettségűek 47%-a használ internetbankot.

vegzettseg_szerint_2013.07.10

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Nem mindig “fair” hitelfelvétel előtt a tájékoztatás

2018. 12. 10.

Az MNB rendszeresen ellenőrzi a bankokat, a takarékszövetkezeteket és a pénzügyi vállalkozásokat, például azért, hogy azok mennyire felelnek meg az úgynevezett "fair banki" szabályoknak. Ezeket a hibákat találták legutóbb. A...

Blogajánló

  • alapblog

    Janus-arcú 2018

    Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.