Itt válts valutát!

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 06. 19.

Nyaralások alkalmával is lehet az embernek készpénzre szüksége. A külföldi készpénzt (valutát) érdemes még itthon beszerezni, hiszen sok esetben már a reptéren/autópihenőben fizetni kényszerülünk vele. De hol vegyünk valutát? Melyik bank a legolcsóbb? Megmutatjuk!

A készpénzforgalom egyre inkább visszaszorulóban van, ahogy a bankkártyás fizetések teret nyernek. Mégis vannak olyan helyzetek, amikor mindenképp készpénzre van szükségünk: akár egy toalett használata, vagy a reptéri taxi kifizetése. Még ha úgy is döntöttünk, hogy nyaralásunk során kártyával fizetünk, érdemes már indulás előtt némi készpénzt (az adott ország valutájához) beszereznünk. A legegyszerűbb megoldás, hogy bemegyünk a bankba, és váltunk. De a legolcsóbb is?

valutaarfolyam

Táblázatunkban a világon két legelterjedtebb valutát tüntettük fel: az eurót és az amerikai dollárt. Érdekességként megjegyezzük, hogy a vizsgált bankok mindegyikében vásárolhatunk svájci frankot, de horvát kunát csak 7 bank vált. Véleményünk szerint a külföldön nyaralók többsége inkább Horvátországot választja, mint Svájcot.

A könnyebb összehasonlítás kedvéért összevetettük a bankok árfolyamait a Magyar Nemzeti Bank devizaközép árfolyamával. A bankokban átlagosan 9,36 forinttal kérnek többet egy euróért, mint az MNB középárfolyama, míg a dollár esetében ez 7,85 forint. 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Legdrágábban a CIB méri az eurót: nála egy euró 303,48 forint, míg egy dollárt legdrágábban a Sopron Banknál vehetünk: 227,84 forintba kerül egy dollár. A legolcsóbb bank a K&H Bank, akinél 298,24 forintért vásárolhatunk meg egy eurót, míg egy dollárt 223,34 forintért ad.  A legolcsóbb és a legdrágább bank között akár több mint 5 forintos különbség van eurónként. De még a legolcsóbb banknál is kedvezőbb árfolyamon jutunk hozzá a valutához, ha mindezt pénzváltóban tesszük. Egy országos lefedettséggel rendelkező pénzváltó árfolyama még a legolcsóbb valuta eladási árfolyamnál is több mint 4 forinttal kedvezőbb euró esetén (dollár esetén egy forinttal). Ez azt jelenti, hogy 500 euró váltása esetén átlagosan több mint 3000 forintot takarít meg az, aki bankok helyett pénzváltóban veszi meg a nyaraláshoz szükséges valutát! Így egy ebéd árát máris megspóroltuk.

Természetesen a készpénznek mindig nagyobb a biztonsági kockázata, mert pénztárcánkat nem védi PIN kód. Külföldön is egyre több helyen tudunk fizetni bankkártyával. Ám összességében valamennyi készpénzt mindenképpen tartsunk magunknál, és ezt érdemes még itthon egy pénzváltóban beszerezni.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Rákattantak az emberek a mobilfizetésre

2018. 06. 21.

Már öt kereskedelmi banknál is elérhető Magyarországon a mobilfizetés, a tavalyi évhez képest brutális növekedés következett be a bolti fizetésekkor. Úgy látszik, hogy a plasztikkártya helyett sokan a mobiljukat használják...

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj...

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Megújul az MKB Bank – Mire érdemes figyelni? (x)

Az MKB Bank Zrt. új informatikai rendszer használatára áll át, amely kizárólag a Bank tervezett, időszakos informatikai leállásával valósítható meg. Az informatikai leállás időtartama: 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától...

Blogajánló

  • alapblog

    Tények – különkiadás

    – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.