Betöltés

Jelentősen drágul a kártyahasználat

szerző: Bankmonitor.hu
2013-09-12

Míg a megemelkedett tranzakciós illeték áthárítását megelőzően a bankkártyánkkal végzett vásárlások és készpénzfelvételek a 10 legjobb számlacsomag esetében átlagosan a teljes havi bankköltség 23 százalékát tették ki, addig ez a mérték szeptember végére 37 százalékra emelkedik. Mindezek fényében kíváncsiak voltunk, hogy a tíz legkedvezőbb bankszámla esetében mennyit fogunk fizetni a bankkártyás tranzakciókért a jövőben.

Igen komoly költségeket jelentett korábban is, ha nem használtad ki bankkártyád előnyeit és vásárlás helyett inkább készpénzfelvételre vetted a plasztikot igénybe. Átlagos jövedelem és normál bankhasználati szokások mellett* a 10 legjobb bankszámla alapján már 2 db kártyás készpénzfelvétel a teljes havi bankköltség közel negyedére rúgott a megemelkedett tranzakciós illeték bevezetését megelőzően, szeptember végére pedig átlagosan az összes költség egyharmadát fogja meghaladni. Gondoljunk csak bele, hogyan alakulnának ezek az arányok, ha teljes mértékben figyelmen kívül hagynánk, hogy bankunk saját, vagy egy másik bank ATM-jét használjuk készpénzfelvételre (persze nem minden számlacsomagnál van ennek jelentősége), vagy a 2 db helyett meggondolatlanul akár 3-4 alkalommal vennénk fel készpénzt a kártya segítségével. A szélsőségeket figyelmen kívül hagyva, racionális fogyasztói magatartást feltételezve a TOP10 bankszámla átlaga alapján a teljes havi bankköltség korábbi és jövőbeni megoszlását az alábbi ábrán tekintheted meg.
megoszlas

Míg korábban a legjobb számlacsomagok között a lenti bankhasználati szokások mellett kettő esetében is díjmentesek voltak a kártyás tranzakciók, addig mára ezek száma egyre csökkent (K&H Minimum számlacsomag). Persze az átlagtól kedvezőtlen irányú eltérésre is találunk példát, ahol a kártyahasználat még a megemelt illeték bevezetését megelőzően 55 százalékát tette ki a teljes havi bankköltségeknek (UniCredit Bónusz), vagy ahol a tranzakciós adó áthárítását követően emelkedik ez az érték 58 százalékra (FHB Aktív számla).

Nézzük a konkrét számokat!

kartyahasznalat

Ha ezekhez még azt is hozzáadjuk, hogy minden banki költség, köztük a kártyák éves díja is a legtöbb banknál emelkedik, akkor felkészíthetjük magunkat az ősztől életbe lépő díjcsomag változásokra.

Egyre fontosabb, hogy

 • ha nincs rá szükségünk, akkor ne igényeljük dombornyomott kártyát,
 • lehetőség szerint minél kevesebbszer vegyünk fel készpénzt,
 • inkább kártyával fizessünk, és
 • megtaláljuk a bankolási szokásainkhoz legjobban illeszkedő bankszámlát.
Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A bankok „TOP” számlacsomagjaikat sem kímélték. Kivétel nélkül mindegyiknél emelkedik a teljes havi bankköltség, továbbá jelentősen drágul a bankkártyával történő készpénzfelvétel is (átlagosan a duplájára emelkedik). Mindezek fényében továbbra is mindenkit arra bíztatunk, hogy a bankkártyákat lehetőség szerint fizetésre használjuk. Ugyan a készpénzes tranzakciókat teljes mértékben nem tudjuk elkerülni, de a korábbiaknál is fontosabb alaposan átgondolni, hogy mekkora összegben lesz készpénzre szükségünk, hiszen így tudjuk leginkább a kártyával történő készpénzfelvételek számát csökkenteni.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.