Jó évnek nézhetnek elébe a magyar megtakarítók

 • 2016.01.30.
 • szerző: bankmonitor

Bár egyáltalán nem indult jól az év a befektetések világában, több hazai és nemzetközi szakértő szerint is jól zárul majd 2016. Elképzelhető azonban, hogy az év első fele még borúsan fog telni, de utána kiderül az ég, így megéri türelmesnek lenni. A magyar megtakarítók pedig külön örülhetnek, mert nagy esély van arra, hogy az év végére hazánk felkerüljön a világ befektetőinek legfőbb célpontjai közé, sőt, a forint is jelentősen erősödhet.

Jelentős forinterősödés jöhet az év második felében. Hiszen nem elég, hogy a hazai fizetőeszköz jelenleg olcsónak számít, az 1,35%-os jegybanki alapkamat is jóval magasabb, mint amit Európa egyéb gazdaságaiban kapni lehet. Ennek ellenére, ahogy azt az Alapblog írásából megtudhatod, a Magyar Nemzeti Banknak ez egyáltalán nem kedvezne. Éppen ezért nem elképzelhetetlen az sem, hogy a jelenlegi történelmi mélyponton tanyázó alapkamatot még lejjebb viszik majd vagy egyéb unortodox lépéseket tesznek azért, hogy hazánk vonzerejét csökkentsék.  

Ugyancsak a magyar gazdaság felé irányuló figyelem felerősödésére számít a dán Saxo Bank egyik döntéshozója, Simon Fasdal is. Mint az a vele készült interjúból kiderül, az év második fele már Európáról, azon belül pedig a nagy növekedési sztorikat ígérő országokról fog szólni. Éppen ezért Magyarország is előkelő helyet fog elfoglalni a befektetési célpontok listáján. 

Optimista az év második felét illetően a világhírű Whalton School professzora, Jeremy Siegel is. Véleménye szerint azonban az első félévben még jelentős (nem realizált) veszteségekkel szembesülhetnek a befektetők. Azok viszont, akik most vásárolnak be részvényekből, pár éven belül igen szép hozamokra tehetnek szert. Hogy mit gondol a neves szakember az olajárról, illetve a piacok jelenlegi pánikját okozó egyéb eseményekről, elolvashatod az Alapblogon

Kína miatt sem kell aggódnia a befektetőknek. Ez derült ki az Alapblog „Kína miatt nyugodtan lehet aludni” című írásából. A cikkben a londoni Capital Economics Ázsia-Kína specialistája, Marc Williams véleményét ismerheted meg. A szakértő szerint, bár a tavalyi év valóban nem sikerült jól a világ második legnagyobb gazdaságának, az idei évtől kezdve a 2015-öshöz képest jobb eredményeket vár, aminek eredményeként stabilizálódás mehet végbe.  

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.