Hirdetés

Jó hír a cégeknek! Újraindít a Széchenyi Kártya GO!

szerző: |
Frissítve:
 

A július 1-jével elindított Széchenyi Kártya Újraindítási Program nevű új termékcsalád feltételei ugyan alig térnek el a Kavosz korábbi kríziskonstrukcióitól, de a közzétett üzletszabályzat néhány ponton így is szolgált meglepetésekkel a hitelt felvenni szándékozó vállalkozások és a folyósító pénzintézetek számára egyaránt. A Széchenyi Kártya GO! fantázianévre hallgató új termékek közül ugyanakkor borítékolható a szeptemberben induló Széchenyi Lízing sikere. 

A Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretében az eddigi hattal szemben öt terméket kínál a Kavosz. Összességében nem tűnik látványosnak a változás, hiszen csupán annyi történt, hogy a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel megszűnt, míg a többi – a Széchenyi Kártya Folyószámla Hitel Plusz, a Széchenyi Likviditási Hitel, a Széchenyi Turisztikai Kártya, a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel – új néven, de változatlan kondíciókkal él tovább. Az átnevezés végül minden termék esetében úgy ment végbe, hogy a régi terméknév mögé a GO! szó került, vagyis a kiadott kormányrendelethez képest valamivel egyszerűbb elnevezések születtek.

Hirdetés

Hirdetés

Apró betűs meglepetések

Mitől új mégis a hitelprogram, ami a gazdaság újraindítását hivatott segíteni, s némileg pótolni a Nemzeti Bank által júniusban megszüntetett NHP Hajrá! nevű kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciót? Hiszen a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel iránt eddig sem volt túl nagy az érdeklődés, mivel annak feltételeit (foglalkoztatotti létszám megtartása) kevés vállalkozás tudta, vagy akarta teljesíteni.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a Kavosz üzletszabályzata meglepetésre továbbra is a 2019-es beszámoló árbevételi adatához köti a Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretében maximálisan nyújtható hitel nagyságát. Pedig a piaci szereplők – beleértve a kedvezményes forrás terítését végző kereskedelmi bankokat is – arra számítottak, hogy a tavalyi éves beszámolók kötelező közzétételét követően immár a 2020. évi árbevétel lesz az adható hitel számításának alapja.

Záródó kiskapuk

A Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretében tehát legfeljebb a 2019. évi árbevétel negyedével, vagy (ha ez nagyobb) a 2019. évi bérköltség kétszeresével megegyező hitelt vehet fel egy vállalkozás. Ez tehát azt jelenti, hogy a tavaly alapított vállalkozások lényegében elesnek a Széchenyi Kártya GO! hiteleitől, s a 2019-ben alapított cégek sem érvényesíthetik a hiteligénylés során a 2020-ban produkált fejlődésük eredményét, hiszen a nyújtható hitelösszeget esetükben is a 2019-es számok alapján kell kalkulálni. Az még külön kérdés, hogy miként fogják ezt a feltételt a bankok a napi gyakorlatban végrehajtani, hiszen ők már a 2020-as üzleti adatok alapján hiteleznek – az ügyfeleknek valószínűleg mind a kétféle feltételnek meg kell majd felelniük.

További szigorítás, hogy a Széchenyi Kártya új üzletszabályzata szinte teljesen bezárja azt a kiskaput, ami korábban rendelkezésére állt azon cégeknek, akiknek nem volt elegendő az árbevétel negyedében maximált hitelösszeg. Korábban ugyanis lehetőség volt arra, hogy a bankok kivételesen nagyobb hitelösszeget folyósítsanak, amennyiben a vállalkozás következő 18 hónapra becsült cash-flow szükséglete azt alátámasztotta. A Széchenyi Kártya Újraindítási Programban azonban ezt a lehetőséget már csak azok a 2019. előtt alakult cégek vehetik igénybe, amelyeknél az üzleti év eltér a naptári évtől – ez pedig a hiteligénylők töredékét jelenti csupán.

Mindenre (is) van megoldás!

A szigorításokkal együtt persze a Széchenyi Kártya-konstrukciók kamata (konstrukciótól függően 0-0,5%) még mindig lényegesen alacsonyabb, mint a piaci kamatozású hiteleké, amelyek ráadásul az utóbbi hetekben emelkedésnek indultak. Különösen a szeptembertől induló Széchenyi Lízing lehet majd nagyon népszerű, hiszen az előzetes információk szerint 0,5%-os kamatozású konstrukció lényegesen olcsóbb lesz, mint a jelenleg a piacon elérhető (6-10%-os kamatozású) lízingfajták.

Bőven lesznek azonban olyan vállalkozások, akinek számára nem lesz elegendő a projektjük kivitelezéséhez a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban felvehető hitel, ezért a lényegesen drágább piaci hitelek közül lesznek kénytelenek választani. Vagy esetleg a kettő kombinációjából, amit azonban a gyakorlatban elég nehéz kivitelezni. Ezen nehéz döntések előtt érdemes tanácsot kérni a Bankmonitor hiteltanácsadóitól, akik valószínűleg ebben az esetben is a legjobb megoldást tudják ajánlani a vállalkozás számára.

Arra is számítani kell, hogy az új hitelezési szabályokra való átállás átmenetileg a banki rendszereket is lassítja. Már csak ezért is érdemes mielőbb felkeresni a Bankmonitor hiteltanácsadóját, hogy segítsen megtalálni a legkedvezőbb és a leggyorsabban elérhető finanszírozást a vállalkozás számára!

Ha kíváncsi vagy, hogy vállalkozásod milyen összegű támogatott hitelre jogosult a Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretén belül, használd a Bankmonitor frissített kalkulátorát!

Bankmonitor
Hirdetés