Jó hír a cégeknek! Újraindít a Széchenyi Kártya GO!

Jó hír a cégeknek! Újraindít a Széchenyi Kártya GO!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-06 Frissítve: 2022-05-06
 

A július 1-jével elindított Széchenyi Kártya Újraindítási Program nevű új termékcsalád feltételei ugyan alig térnek el a Kavosz korábbi kríziskonstrukcióitól, de a közzétett üzletszabályzat néhány ponton így is szolgált meglepetésekkel a hitelt felvenni szándékozó vállalkozások és a folyósító pénzintézetek számára egyaránt. A Széchenyi Kártya GO! fantázianévre hallgató új termékek közül ugyanakkor borítékolható a szeptemberben induló Széchenyi Lízing sikere. 

A Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretében az eddigi hattal szemben öt terméket kínál a Kavosz. Összességében nem tűnik látványosnak a változás, hiszen csupán annyi történt, hogy a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel megszűnt, míg a többi – a Széchenyi Kártya Folyószámla Hitel Plusz, a Széchenyi Likviditási Hitel, a Széchenyi Turisztikai Kártya, a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel – új néven, de változatlan kondíciókkal él tovább. Az átnevezés végül minden termék esetében úgy ment végbe, hogy a régi terméknév mögé a GO! szó került, vagyis a kiadott kormányrendelethez képest valamivel egyszerűbb elnevezések születtek.

Hirdetés

Hirdetés

Apró betűs meglepetések

Mitől új mégis a hitelprogram, ami a gazdaság újraindítását hivatott segíteni, s némileg pótolni a Nemzeti Bank által júniusban megszüntetett NHP Hajrá! nevű kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciót? Hiszen a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel iránt eddig sem volt túl nagy az érdeklődés, mivel annak feltételeit (foglalkoztatotti létszám megtartása) kevés vállalkozás tudta, vagy akarta teljesíteni.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a Kavosz üzletszabályzata meglepetésre továbbra is a 2019-es beszámoló árbevételi adatához köti a Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretében maximálisan nyújtható hitel nagyságát. Pedig a piaci szereplők – beleértve a kedvezményes forrás terítését végző kereskedelmi bankokat is – arra számítottak, hogy a tavalyi éves beszámolók kötelező közzétételét követően immár a 2020. évi árbevétel lesz az adható hitel számításának alapja.

Záródó kiskapuk

A Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretében tehát legfeljebb a 2019. évi árbevétel negyedével, vagy (ha ez nagyobb) a 2019. évi bérköltség kétszeresével megegyező hitelt vehet fel egy vállalkozás. Ez tehát azt jelenti, hogy a tavaly alapított vállalkozások lényegében elesnek a Széchenyi Kártya GO! hiteleitől, s a 2019-ben alapított cégek sem érvényesíthetik a hiteligénylés során a 2020-ban produkált fejlődésük eredményét, hiszen a nyújtható hitelösszeget esetükben is a 2019-es számok alapján kell kalkulálni. Az még külön kérdés, hogy miként fogják ezt a feltételt a bankok a napi gyakorlatban végrehajtani, hiszen ők már a 2020-as üzleti adatok alapján hiteleznek – az ügyfeleknek valószínűleg mind a kétféle feltételnek meg kell majd felelniük.

További szigorítás, hogy a Széchenyi Kártya új üzletszabályzata szinte teljesen bezárja azt a kiskaput, ami korábban rendelkezésére állt azon cégeknek, akiknek nem volt elegendő az árbevétel negyedében maximált hitelösszeg. Korábban ugyanis lehetőség volt arra, hogy a bankok kivételesen nagyobb hitelösszeget folyósítsanak, amennyiben a vállalkozás következő 18 hónapra becsült cash-flow szükséglete azt alátámasztotta. A Széchenyi Kártya Újraindítási Programban azonban ezt a lehetőséget már csak azok a 2019. előtt alakult cégek vehetik igénybe, amelyeknél az üzleti év eltér a naptári évtől – ez pedig a hiteligénylők töredékét jelenti csupán.

Mindenre (is) van megoldás!

A szigorításokkal együtt persze a Széchenyi Kártya-konstrukciók kamata (konstrukciótól függően 0-0,5%) még mindig lényegesen alacsonyabb, mint a piaci kamatozású hiteleké, amelyek ráadásul az utóbbi hetekben emelkedésnek indultak. Különösen a szeptembertől induló Széchenyi Lízing lehet majd nagyon népszerű, hiszen az előzetes információk szerint 0,5%-os kamatozású konstrukció lényegesen olcsóbb lesz, mint a jelenleg a piacon elérhető (6-10%-os kamatozású) lízingfajták.

Bőven lesznek azonban olyan vállalkozások, akinek számára nem lesz elegendő a projektjük kivitelezéséhez a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban felvehető hitel, ezért a lényegesen drágább piaci hitelek közül lesznek kénytelenek választani. Vagy esetleg a kettő kombinációjából, amit azonban a gyakorlatban elég nehéz kivitelezni. Ezen nehéz döntések előtt érdemes tanácsot kérni a Bankmonitor hiteltanácsadóitól, akik valószínűleg ebben az esetben is a legjobb megoldást tudják ajánlani a vállalkozás számára.

Arra is számítani kell, hogy az új hitelezési szabályokra való átállás átmenetileg a banki rendszereket is lassítja. Már csak ezért is érdemes mielőbb felkeresni a Bankmonitor hiteltanácsadóját, hogy segítsen megtalálni a legkedvezőbb és a leggyorsabban elérhető finanszírozást a vállalkozás számára!

Ha kíváncsi vagy, hogy vállalkozásod milyen összegű támogatott hitelre jogosult a Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretén belül, használd a Bankmonitor frissített kalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés