Betöltés

Jól jön a pénz a cégben – Lássuk a tanácsokat az igényléshez!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-05-25

Vállalkozóként tudhatjuk, hogy a pénz elengedhetetlen a működés fenntartása érdekében. Igen ám, de nem mindig tudjuk kellő időben a bevételeinket realizálni, vagyis időlegesen pénzzavarba kerülhetünk. A napi likviditási problémák orvoslására például célzottan folyószámlahitelt érdemes használni. Ez gyakorlatilag annyira elterjedt ma hazánkban, mint magánszemélyek körében a bankszámla és a bankkártya használata. A következőkben áttekintjük, hogy a folyószámlahitelen gondolkodók vállalkozók milyen igénylési folyamaton mennek végig az államilag támogatott Széchenyi Kártya esetén, és mit kell teljesíteniük, hogy hozzájussanak a támogatott hitelhez.

Mint mindenhol, itt is meg kell ugrani a lécet

Bármilyen hitelről is legyen szó, tudnunk kell, hogy mi a cél (mire akarjuk felhasználni a hitelt) és előzetesen érdemes tájékozódni a feltételekről. Ha csak átmeneti likviditási problémák áthidalására kell a plusz pénz, akkor valóban folyószámlahitelre van szükségünk. Lássuk, milyen feltételeknek kell megfelelnünk, ha a Széchenyi Kártya Program ide vonatkozó termékét vennénk fel.

Az alábbi táblázatba gyűjtöttük össze a fontosabb kritériumokat, hogy egyáltalán mit kell teljesítenünk a hitelfelvételhez. Mivel alapvetően egy bankhitelről van szó, ezért érthető, hogy több feltételt is megszabnak számunkra. De ezek között nincs semmi olyan elvárás, amit a vállalatok széles köre ne tudna teljesíteni.

Érdemes néhány pontot kiemelni, így például a cég működési múltját. Való igaz, hogy legalább egy éves lezárt, teljes naptári éves múlt szükséges (nagyobb hitelösszegnél kettő év az elvárás), de nem kell aggódnunk, mert a társasági formát váltó cégeknél az előző társasági forma múltja is beszámításra kerül.

Széchenyi Kártya igénylésre a kis-és középvállalkozások jogosultak, gyakorlati tapasztalatból tudjuk, hogy voltak olyan érdeklődők, amelyek már ezen a ponton elestek a hitelfelvételtől. Gondoljunk csak például az egyéni ügyvédekre vagy állatorvosokra, akik a vállalkozási forma miatt nem minősülnek KKV-nak (a törvény őket nem tekinti sem gazdasági társaságnak, sem egyéni vállalkozásnak).

A feltüntetett feltételek alapján bárki gyorsan kiszámíthatja, hogy körülbelül mekkora hitelre lehet jogosult. Az 5 millió forint vagy ez alatti hitelek esetében nem elvárás, hogy a cég többségi tulajdonosa ingatlannal rendelkezzen, azonban 6-50 millió forint közötti hitelösszeg esetén már igen. Nagy mozgástere van viszont a társaság tulajdonosának, ugyanis egy kisebb értékű ingatlan (garázs, telek) is megfelel ezen előírás teljesítésére.

Ne rontsunk ajtóstul a házba

A hitelcél átgondolása hasonlóan fontos az igénylést megelőzően, mert elképzelhető, hogy az igényeinknek nem vagy nem önmagában a folyószámlahitel felel meg, hanem célszerűbb optimalizálni a hitelfelvételünket. Például ha az átmeneti likviditási nehézségeink áthidalása mellett árukészletünket is szeretnénk feltölteni vagy épp valamilyen beruházást szeretnénk megvalósítani, akkor a folyószámlahitelt érdemes kombinálni más (forgóeszköz vagy beruházási) hitellel, mert ezeknek egyrészt hosszabb a maximális futamideje (ezáltal visszafizetésük igazítható a várható bevételeink időpontjához), másrészt az éven túli Széchenyi Kártya Programba tartozó hiteleknél magasabb a kamattámogatás mértéke is.

A legfontosabb, amit jegyezzünk meg, hogy mindig a valós hitelcélunknak megfelelő hiteltípussal finanszírozzuk forrásszükségletünket. Nem szabad egy hosszabb távon megtérülő beruházást egy éves lejáratú folyószámlahitelből megvalósítani, hiszen komoly bajba kerülhetünk, ha a folyószámlahitelünket lejáratkor vissza kell fizetnünk (közben a pénzt meg beépítettük a beruházásba és a beruházás még nem kezdett el termelni).

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged számára mekkora összegben érhető el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel:

Széchenyi Kártya Kalkulátor

step-1
Vállalkozások kedvenc hitelének előnyei:
 • Kedvezményes, akár 3,15% kamat
 • Nincs rendelkezésre tartási jutalék
 • Az egész országban elérhető
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottak száma kevesebb, mint 250 fő?
Mérlegfőösszeg kevesebb, mint 13 mrd Ft?
A tulajdonosok/ügyvezetők között szerepel olyan aki aktív KHR/BAR listán?
Volt tulajdonos váltás a cégben az elmúlt fél év során?
Negatív a saját tőkéje a társaságnak?
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
A tulajdonosváltás 50%-nál nagyobb volt?
Rendezhető a cég negatív saját tőkéje?
Céged által felvehető Széchenyi Folyószámlahitel összege:
A Bankmonitor támogatni tud a hiteligénylés folyamatában, hogy
 • a legjobb kamatozással és feltételekkel
 • határidőn belül
 • megkímélve idődet
juthasson a céged hitelhez.
*Az eddig megadott adatok alapján valószínűsíthető hitelösszeg.
Sajnáljuk, de céged a megadott adatok alapján jelenleg nem hitelképes.
Vállalati hitel
Sajnos céged ezt a hitelt nem kaphatja meg, de szívesen segítünk egy másik hitel kiválasztásában.
Vállalati hitel

Add meg adataidat, segítünk!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Vállalkozásod nem hitelképes, mert nem rendelkezel elegendő üzleti múlttal
Add meg adataidat és mi részletesen tájékoztatunk!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Bankmonitor

Ne feledjük, hogy a programban résztvevő bankoknál elérhető folyószámla hitelek kondíciói mindenhol megegyeznek, viszont a számlavezetéshez kapcsolódó díjtételek és a belső hitelbírálati feltételek is némileg eltérnek bankonként. Mivel elvárás, hogy a hitel futamideje alatt a hitelösszeg három- vagy ötszörösének megfelelő számlaforgalmat bonyolítsunk a hitelnyújtó banknál, mindenképpen meg kell néznünk azt is, hogy a kapcsolódó pénzforgalmi számlát milyen költséggel biztosítja a bank számunkra.

Sok banknál / takarékszövetkezetnél elérhető a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, azonban az eltérő hitelezési politika miatt az egyes hitelintézeteknél más és más hitelösszeget kaphatunk. Ezért ajánlatos ún. előszűrést kérni az igényelt hitelünkre több banknál is, hogy megtudjuk, hogy egyáltalán kaphatunk-e hitelt az adott finanszírozónál, és ha igen, akkor mekkora összegben, milyen feltételekkel, milyen számlavezetési kondíciók mellett. Ezzel sok problémától megóvhatjuk magunkat, mert legalább nem kell felesleges köröket futni a ténylegesen beadott hitelkérelmünkkel annál a banknál, ahol az előszűrés sem hozott sikert.

Elfordulhat, hogy a jelenleg számlavezető bankunk nem vesz részt a SZKP-ban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne juthatnánk hozzá a kedvező folyószámlahitelhez. A KAVOSZ tanácsadói készséggel összeszedik nekünk – ezirányú megkeresés esetén – több bank vagy takarékszövetkezet ajánlatát és azt el is küldik számunkra. Elenyésző az esélye annak, hogy ne tudnánk legalább egy ajánlatot kapni, ha megfelelünk a Széchenyi Kártya igénylési feltételeinek.

Végül nem marad más hátra, mint hogy a számunkra legmegfelelőbb bankot vagy takarékszövetkezet kiválasszuk és hivatalosan is elindítsuk az igénylés folyamatát. A KAVOSZ honlapján elérhetők az igénylési csomag összeállításához szükséges információk és kitöltendő formanyomtatványok is.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.