Betöltés

Jön a karácsony, kapkodják a személyi kölcsönöket

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-08

Jön az év vége, a karácsonyi bevásárlási szezon, az elektronikai áruházak már emelik az áraikat. Ez az az időszak, amikor sokan hitelből vásárolnak, akár személyi kölcsönből. A jegybank legfrissebb adatai szerint a személyi kölcsön kihelyezés lendületesen növekszik, szeptemberben átlagosan 20%-os teher mellett lehetett ilyen hitelt felvenni. Ennyire alacsony ez a szám még talán sohasem volt, ráadásul ez csak átlag, ennél vannak sokkal jobb, akár 9.9%-os ajánlatok is.

November van, sokak örömére és sokak bánatára a bevásárlóközpontokban már megjelent a karácsonyi díszítés. A nagy ajándékvásárlási szezonra készülve az elektronikai áruházak már emelni kezdték áraikat, érdemes megnézni az árukereső.hu oldalán a grafikonokat. Amíg egy tetszőlegesen kiválasztott Samsung okostévé a nyár folyamán még 150 ezer forint alatt is kapható volt, addig ugyanaz a készülék most több, mint 200 ezer forintba kerül.

Borítékolható, hogy idén is sokan vesznek majd ajándékot a fa alá személyi kölcsönből, így érdemes megnézni, hogy mi a helyzet ezen a fronton. A jegybank legfrissebb, szeptember hónapról szóló statisztikái éppen most jelentek meg. Ezek szerint tovább csökkent a személyi kölcsönök átlagos kamatszintje, az új folyósítások átlagosan 20,13%-on történtek.

Ha Te is személyi kölcsön felvételét fontolgatod, az alábbiakban egy egyszerű számítással megtalálhatod a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Bár ez kicsivel még mindig a lélektanilag fontos 20%-os szint felett van, a piacon ettől jóval kedvezőbb – akár 9,99%-os akciós kamat mellett kínált – ajánlatokat is találni. Az év kilencedik hónapjában kihelyezett személyi kölcsönök összértéke elérte a 13,6 milliárd forintot, ami 17%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

Rekord személyi kölcsön kihelyezés szeptemberben

A III. negyedévben összesen több, mint 37,5 milliárd forintnyi személyi kölcsönt folyósítottak a bankok, amire már évek óta nem volt példa.

Nagyon alacsony az átlagos THM

A lakossági forint személyi kölcsönökre vonatkozó átlagos teljes hiteldíj-mutató az előző hónaphoz képest fél százalékponttal, 20,13%-ra csökkent szeptemberben. Az átlagos THM annak ellenére még mindig a lélektanilag fontos húsz százalékos szint felett van, hogy a piacon már feleakkora hiteldíj mellett kínált akciós ajánlatok is elérhetők.

Miért nem adják olcsóbban?

A személyi kölcsönök árazását döntően befolyásolja, hogy ez egy ingatlanfedezet nélküli termék. A hitelezők elsősorban az igénylők jövedelmi adatainak ismeretében döntenek arról, hogy kinek adnak százezreket és kinek milliókat. A visszafizetés kockázata jóval magasabb, mint a jelzáloghiteleknél, egy váratlan élethelyzet – munkahely elvesztése – könnyen boríthatja a szerződésben vállalt kötelezettségeket.
Az átlag feletti jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára könnyebben elérhetőek az akciós feltételekkel kínált személyi kölcsönök. Aki legalább 250 ezer forintos havi jövedelmet tud igazolni, az – az egyéb feltételek teljesülése esetén – akár 9,99%-os kamat mellett is pénzhez juthat.

Alig tízmilliárdnyi devizaügylet várja a forintosítást

A teljes lakossági személyi kölcsön állomány augusztus végén 329,3 milliárd forintot tett ki, ebből 10,2 milliárd forint (3,1%) devizaalapú, míg 319,1 milliárdnyi (96,9%) forint alapú. A deviza alapú kölcsönök futamidejéből már nem sok van hátra, ráadásul a fennmaradó állományt rövidesen forintosítják.

A személyi kölcsönök állományzuhanása utáni fordulat kirajzolódása hónapok óta szépen megfigyelhető a fenti ábrán. Az új kihelyezések folyamatos bővülésének köszönhetően az állomány leépülése megállt, az elmúlt néhány hónapban lassú, fokozatos növekedést láthatunk. Ez azt jelenti, hogy az új ügyfelek már több hitelt vesznek fel egy adott hónapban, mint amennyit a meglévő adósok visszatörlesztettek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.