Betöltés

Jön az anyagi segítség az egyetemistáknak az új félévre – Mit kell róla tudni?

szerző: Bankmonitor
2018-01-30

Javában benne vagyunk már a felsőoktatási jelentkezési időszakban, a keresztféléven továbbtanulók pedig már tudják is, hogy melyik intézményben kezdhetik meg a tanulmányaikat februárban. A felsőoktatás azonban jelentős költségeket ró családi kasszára, amit adott esetben egyáltalán nem könnyű kigazdálkodni. A Diákhitel éppen ezekben az esetekben jelent óriási segítséget, amit a határidők közelsége miatt bemutatunk. Szó lesz az alapvető jellemzőkről, az igénylésről, és hogy mire kell figyelni, hogy időben számolni tudj a hitellel.

Hamarosan elkezdődik a tavaszi félév a főiskolákon/egyetemeken, amikor is a keresztféléven továbbtanulók is beülnek az iskolapadok mögé, ráadásul az őszi félévre való jelentkezési időszak is lezárul február közepével. Ez egyben azt is jelenti, hogy sokaknak a felsőoktatással járó anyagi kérdéseket is meg kell válaszolni, és pont itt jön képbe a Diákhitel.

A Diákhitelből két típus is létezik, amelyek működése igen hasonló, a fő különbségek a felhasználásban és a hitelösszegben érhetők tetten. A Diákhitel 1 gyakorlatilag bármire fordítható, havi 15-70 ezer forint közötti összeget jelent, 2,3%-os kamat mellett. A Diákhitel 2 csak a tandíj fedezésére fordítható, így a képzés költségeihez igazodik a mértéke, és aktuálisan kamatmentesen igényelhető. Mindkét diákhitel fő előnye, hogy elég a tanulmányok megszűnésekor, vagy legkésőbb a 40. életév betöltését követően megkezdeni a törlesztését.

Akár a foteledből is igényelheted a Diákhitelt!

A Diákhitel igénylését többféleképpen is lebonyolíthatod, akár még személyes megjelenés nélkül is megoldható a folyamat. Az igénylés mindenféleképpen online módon indíthatod el, azonban az ügyintézés további folytatásában van választási lehetőség.

A legegyszerűbb módszer, ha az igényt a felsőoktatási intézmény tanulmányi rendszerén (Neptun, ETR) keresztül adod le, ahonnan az adataid automatikusan a Diákhitel Központhoz érkeznek meg. Amennyiben Ügyfélkapuval rendelkezel és a Központi Azonosítási Ügynök felületén is regisztrálsz, az elektronikus aláírás segítségével személyesen semmit sem kell intézned. Ha ilyen eléréssel nem rendelkezel, természetesen a hiteligényt a felsőoktatási intézményben, vagy a Diákhitel ügyfélszolgálati irodájában is leadhatod.

Ha nem a tanulmányi rendszerből indítod a hiteligénylés, akkor a Diákhitel Direkt felületén keresztül is elvégezhető a procedúra. Ekkor már a személyes megjelenés nem kerülhető el, és valamely postán, bankfiókban, takarékszövetkezetben adhatod le a dokumentumot.

A diákhitel a félév során bármikor igényelhető, ugyanakkor bizonyos határidőket mégis figyelembe kell venned, hogy időben megérkezzen a pénz. A tavaszi félévet alapul véve ez azt jelenti, hogy február 15-éig meg kell érkeznie az igénylésének, hogy az első folyósítás március 14-én meg tudjon történni. Amennyiben időközben derül ki, hogy szükség van a hitelre, az sem gond, hiszen legkésőbb május 15-éig tudod a hiteligényt benyújtani, ekkor a Diákhitel 1-nél visszamenőleg utalják a pénzt a számládra, a Diákhitel 2-nél pedig az intézmény részére.

Ha a végső határidőről is lecsúszol, akkor Diákhitelt is csak a következő félév során tudsz majd igényelni. Természetesen az aktív hallgatói jogviszony, vagyis, hogy beiratkozz, az alapvető feltétele a folyósításnak.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos

2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Blogajánló

  • alapblog

    Az MNB figyeli az extraprofit-vadászatot

    A Világgazdaság üzleti napilap mai nyomtatott lapszámában olvashat arról, hogy „Az MNB figyeli a lombardhitel-állományt”. A cikk bemutatja, hogy a (júliusi) statisztikák szerint a MÁP...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.