Betöltés

Jön az anyagi segítség az egyetemistáknak az új félévre – Mit kell róla tudni?

szerző: Bankmonitor
2018-01-30

Javában benne vagyunk már a felsőoktatási jelentkezési időszakban, a keresztféléven továbbtanulók pedig már tudják is, hogy melyik intézményben kezdhetik meg a tanulmányaikat februárban. A felsőoktatás azonban jelentős költségeket ró családi kasszára, amit adott esetben egyáltalán nem könnyű kigazdálkodni. A Diákhitel éppen ezekben az esetekben jelent óriási segítséget, amit a határidők közelsége miatt bemutatunk. Szó lesz az alapvető jellemzőkről, az igénylésről, és hogy mire kell figyelni, hogy időben számolni tudj a hitellel.

Hamarosan elkezdődik a tavaszi félév a főiskolákon/egyetemeken, amikor is a keresztféléven továbbtanulók is beülnek az iskolapadok mögé, ráadásul az őszi félévre való jelentkezési időszak is lezárul február közepével. Ez egyben azt is jelenti, hogy sokaknak a felsőoktatással járó anyagi kérdéseket is meg kell válaszolni, és pont itt jön képbe a Diákhitel.

A Diákhitelből két típus is létezik, amelyek működése igen hasonló, a fő különbségek a felhasználásban és a hitelösszegben érhetők tetten. A Diákhitel 1 gyakorlatilag bármire fordítható, havi 15-70 ezer forint közötti összeget jelent, 2,3%-os kamat mellett. A Diákhitel 2 csak a tandíj fedezésére fordítható, így a képzés költségeihez igazodik a mértéke, és aktuálisan kamatmentesen igényelhető. Mindkét diákhitel fő előnye, hogy elég a tanulmányok megszűnésekor, vagy legkésőbb a 40. életév betöltését követően megkezdeni a törlesztését.

Akár a foteledből is igényelheted a Diákhitelt!

A Diákhitel igénylését többféleképpen is lebonyolíthatod, akár még személyes megjelenés nélkül is megoldható a folyamat. Az igénylés mindenféleképpen online módon indíthatod el, azonban az ügyintézés további folytatásában van választási lehetőség.

A legegyszerűbb módszer, ha az igényt a felsőoktatási intézmény tanulmányi rendszerén (Neptun, ETR) keresztül adod le, ahonnan az adataid automatikusan a Diákhitel Központhoz érkeznek meg. Amennyiben Ügyfélkapuval rendelkezel és a Központi Azonosítási Ügynök felületén is regisztrálsz, az elektronikus aláírás segítségével személyesen semmit sem kell intézned. Ha ilyen eléréssel nem rendelkezel, természetesen a hiteligényt a felsőoktatási intézményben, vagy a Diákhitel ügyfélszolgálati irodájában is leadhatod.

Ha nem a tanulmányi rendszerből indítod a hiteligénylés, akkor a Diákhitel Direkt felületén keresztül is elvégezhető a procedúra. Ekkor már a személyes megjelenés nem kerülhető el, és valamely postán, bankfiókban, takarékszövetkezetben adhatod le a dokumentumot.

A diákhitel a félév során bármikor igényelhető, ugyanakkor bizonyos határidőket mégis figyelembe kell venned, hogy időben megérkezzen a pénz. A tavaszi félévet alapul véve ez azt jelenti, hogy február 15-éig meg kell érkeznie az igénylésének, hogy az első folyósítás március 14-én meg tudjon történni. Amennyiben időközben derül ki, hogy szükség van a hitelre, az sem gond, hiszen legkésőbb május 15-éig tudod a hiteligényt benyújtani, ekkor a Diákhitel 1-nél visszamenőleg utalják a pénzt a számládra, a Diákhitel 2-nél pedig az intézmény részére.

Ha a végső határidőről is lecsúszol, akkor Diákhitelt is csak a következő félév során tudsz majd igényelni. Természetesen az aktív hallgatói jogviszony, vagyis, hogy beiratkozz, az alapvető feltétele a folyósításnak.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos

2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Miért nem kell izgulni a diákhitel kamatos kamata miatt?

2018. 07. 06.

A Diákhitel1, hasonlóan minden más hitelfajtához, egy olyan hitelkonstrukció, amit kamatokkal együtt kell visszafizetni a hitelnyújtónak. Ez az állítás a Diákhitel2 esetében akkor állná meg a helyét, ha az állami...

Blogajánló