Jön az Apple és Android Pay! De jó lesz ez Neked?

  • 2016.06.21.
  • szerző: bankmonitor.hu

2014-ben Tim Cook, az Apple vezére kiállt a cég aktuális nagyszabású termék bemutató konferenciáján és közölte: a bankkártyával történő fizetés „elavult, kényelmetlen és nem biztonságos…” Természetesen rögtön volt egy jobb ötlete: fizess az Apple mobiloddal. Nem kellett sokat várni és a Google és bemutatta a saját megoldását. Hogyan működik, mik az előnyei a mobil telefonnal történő fizetésnek? Bemutatjuk a két nagy cég megoldását.

A Bankmonitor.hu munkatársai által is kedvelt Amazon.com már évekkel korábban bevezette a „one click puchase”, azaz a vásárlás egy kattintással szolgáltatását a felhasználóinak. Ez semmi mást nem tartalmazott, mint hogy eltárolta a bankkártya adatainkat és a következő könyv vásárlásánál csak kattintani kellett a megfelelő gombra. A fizetés megtörtént és Kindle e-book olvasó használata esetén az e-könyv előbb letöltődött a készülékre, minthogy a szoba másik sarkában lévő olvasóhoz odaértünk volna…

Az Apple és a Google (Android Pay) sem tesz mást: tárolja a bankkártya adatainkat és fizetésnél, nem kell elővennünk a kártyát, PIN kódot pötyögnünk. Jelentős különbség azonban, hogy mindkét cég titkosítást alkalmaz (talán nem meglepő módon), így a kereskedőnél történő fizetés során nem a kártyaadataink közlekednek (és így nem is lophatók el fizetés közben).

Fizetni az Apple és Android telefonokkal pay pass kártyához hasonlóan lehet. A mobilunk képernyőjét feloldva odatartjuk a leolvasó készülékhez a kereskedőnél. Az Apple Pay egy ujjlenyomat azonosítást is alkalmaz biztonsági elemként.

A legfőbb előnyök:

  • Fizetések nyomon követése: Amint megtörténik a fizetés, egy értesítés mutatja a tranzakció pontos helyét, a kereskedő nevét és számát, ahol/akinél a vásárlás történt.
  • Telefon elvesztése esetén: Nem kell letiltani a bankkártyát/hitelkártyát. Android esetében Az Android Device Manager-rel távolról is le lehet zárni a telefont, új jelszót megadni, vagy törölni teljes egészében a személyes adatokat. Ugyanígy az Apple-nél ez a „Find My iPhone”-nal megtehető.
  • Kártyaadatok biztonságban maradnak: Vásárláskor az Android és Apple Pay nem a tényleges bank/hitelkártyaszámot küldi el, hanem csak egy virtuális számot, így a kártya adatai biztonságban maradnak.

Fizethetek vele holnap?

Egyelőre nem. A Google megoldása csak az USA-ban és Angliában elérhető, az Apple szolgáltatása még 8 országban. Vélhetően nem Magyarország lesz a következő, ahol megjelennek, de ettől függetlenül vélhetően kis hazánkat sem kerülik el hosszabb távon…

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.