loading

Jóval tovább tart eladni most egy lakást, mint 1 éve

Jelentősen nőtt az ingatlanok átlagos eladási ideje az elmúlt egy évben, amire a lakásukat értékesíteni kívánóknak mindenképpen fel kell készülniük. Egyedül a nyugat-magyarországi tégla lakásokat lehet kicsivel gyorsabban eladni. Mutatjuk, hogy mire számíthatsz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Hiába kezdte a 2021-es évet erősen a magyar ingatlanpiac, az átlagos értékesítési idő mégis jelentősen nőtt az elmúlt évben. (2020 áprilisban 14 373 használt ingatlan cserélt gazdát, míg 2021 áprilisban 13 511 tranzakció történt a Duna House szerint.)

Legnagyobb mértékben pesti panelek eladási ideje nőtt (41 nappal),  de a kelet-magyarországi tégla lakások eladói is átlagosan 28 nappal tovább várnak vevőre. Ennek ellenére még mindig a vidéki illetve a budai paneleken lehet a leggyorsabban túladni, míg a pesti paneleknél a leghosszabb (167 nap) az átlagos értékesítési idő.

 

Az eladási idő kitolódására a vevőknek célszerű felkészülniük. Óvatosan szabad például úgy lefoglalózni egy új ingatlant, hogy ha a meglévőt még nem adták el, ám annak majdani árát felhasználnák a vásárláshoz. Ebben az esetben az adásvételi szerződésben mindenképp célszerű hosszú fizetési határidőt megállapítani, ami alatt biztosan sikerül az értékesítés.

Az értékesítési idő persze bizonyos módszerekkel lerövidíthető:

  1. Fontos a reális ár kialakítása, ami sokszor azért nehéz, mert a tulajdonosok egy része szubjektív szempontok alapján közelít a kérdéshez. Például sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy kevesebbért adják el az ingatlanjukat, mint amennyiért anno megvásárolták, pedig egy korábbi rossz vételt nem biztos hogy az eladásnál korrigálni lehet. Az esetleges beruházásokat – pl. kazáncsere, klíma beszerelése – is szeretnék az eladók az eladási árban érvényesíteni, ami ugyancsak nem mindig lehetséges.
  2. Ha ingatlanost bízzunk meg, akkor érdemes lehet gondosan választani, majd akár kizárólagos megbízást is adni számára, hiszen ezzel motiválhatjuk.
  3. Nem muszáj persze ingatlanost megbízni, ám akkor mi magunknak kell áldozni a “marketingre”. Az “eladó” tábla és a hirdetési oldalak fizetős csomagjai (fotó elhelyezése, kiemelés, előre sorolás) összességében több tízezer forint kiadást jelenthetnek, ám az ingatlan értékéhez képest ez még mindig csekély összeg.
  4. Az ingatlanhirdetések esetében nagyon fontosak a jó fotók, amelyeknek reálisnak és egyben vonzónak is kell lenniük. Ugyanis hiába csinálunk profi kamerával olyan képeket, amelyek a valóságosnál sokkal szebben mutatják a lakásunkat, ezzel sok látogatót nyerhetünk, ám igazi vevőjelölt ettől nem lesz több.
  5. A vevőjelöltek érkezése előtt mindenképpen érdemes kitakarítani, elpakolni és akár a kisebb hibákat – falból kiálló konnektor, lötyögő járólap, beázás miatti folt – javítani, mert ezek miatt majd mind magyarázkodni kell. Ha nagyobb, szemmel látható hibák vannak – például süvít a szél a rosszul szigetelt ablakokon keresztül -, akkor ezeket természetesen nem kell feltétlenül kijavítani, ám arra készülj fel, hogy az alku során minden ilyen szóba fog kerülni.
  6. Legyél tisztában a trendekkel, mert ezek igenis nagyban befolyásolják, hogy milyen sikerre számíthatsz. Jelen pillanatban például a családi házak a népszerűbbek, de az is jó pont, ha egy társasháznak értelmezhető méretű, jól használható udvara, kertje van. Ha az ingatlanod az eladás idején nem “divatos”, akkor ez az elérhető árban és az értékesítési időben is érezhető lesz majd.
Kapcsolódó tartalmak
Tedd, amit mondunk, és lesz nyugdíjad!

Összegyűjtöttük, mik a legfontosabb információk, amelyekre szükséged lesz egy nyugdíjmegtakarítás elindításához. Megtudhatod, mikor kell elkezdeni az öngondoskodást, mennyi pénzt kell félretenni havonta, és hogyan érdemes befektetni a legjobb hozam-kockázat-arány érdekében!...

Te még mindig fizetsz azért, hogy készpénzt veszel fel?

Hiába lehet havonta 150 ezer forintnyi készpénzt felvenni bármely bank magyarországi bankjegykiadó automatájából, még mindig sokan évi több tízezer forintot költenek csak azért, hogy hozzájussanak a saját pénzükhöz. Mutatjuk, mire kell...