Jövőre is fel kell kötni a gatyánkat – Számos veszély leselkedik ránk

Jövőre is fel kell kötni a gatyánkat – Számos veszély leselkedik ránk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-10 Frissítve: 2021-08-06
 

Az év végéhez közeledve mindig beindul a spekulálás, hogy vajon a következő év során mire számíthatunk befektetőként. Az biztos, hogy jövőre sem fogunk unatkozni, ugyanis számos olyan eseményt vetítenek előre az elemzők, amelyek borzolhatják a kedélyeinket. Az egyik legnagyobb bizonytalanság mégis az újdonsült amerikai elnök, Donald Trump jövőbeli tevékenységéhez köthető, de az európai bankrendszer, és a fejlődő országok is okozhatnak meglepetést. Az Alapblog az Oxford Economics szakértőjét kérdezte meg a világgazdaságot fenyegető eseményekről.

Az amerikai választások eredménye a befektetők többségét meglepte, olyannyira, hogy még most sem sikerült teljesen megbékélni a tényekkel. Leginkább az okoz problémát, hogy Trump szándékai szinte kiismerhetetlenek, így a befektetők sem tudják igazán mit várjanak tőle. Az biztos, hogy éberen fogják figyelni az elnök minden megnyilvánulását. Bár Trump egyelőre még teljesen más arcát mutatta, mint amit a kampány alatt láthattunk tőle, mégis csak ott a félsz, hogy a radikális tervei valósággá válnak előbb-utóbb.

A fejlődő országok körül is vannak aggodalmak, még ha valamelyest jobban is áll a szénájuk, mint jó pár évvel ezelőtt. Például Brazília és Oroszország már valamennyire képes volt kezelni a válsághelyzetet, de mindig vannak olyanok, akik a rossz gazdasági eszközhöz nyúlnak a problémák esetén. Törökország pontosan ilyen, és 2017-ben akár egész Európára nézve kockázati forrás jelenthet. Az ország egyre több aggályt kelt a befektetőkben, mivel igen magas adóssággal rendelkezik, emellett a politikai irányítás is igen sok bizonytalanságot visz az ország gazdasági működésébe. Arról, hogy miért aggasztó a török helyzet az Alapblog „Indul az isztanBULI” című írásában olvashatunk.

Ugyanakkor az európai bankrendszer helyzete is jogosan ébreszt félelmeket a befektetőkben. A Deutsche Bank összeomlása után sokan tartanak attól, hogy dominószerűen fognak bedőlni az európai bankok, ráadásul a leggyengébb bankokkal rendelkező olaszoknál sem alakul fényesen a helyzet. Ezzel együtt az Európai Központi Bank már megtette, ami tőle telt (a többi fejlett világi jegybankkal együtt), a gazdasági társadalmi helyzet átalakítása innentől a kormányokra hárul. Az Alapblog „2017 kockázatai” című írásában bővebben is olvashatunk arról, hogy milyen veszélyek leselkedek a világgazdaságra a közeljövőben.

Hirdetés
Hirdetés