Betöltés

Jövőre már egyszerűbb lesz összehasonlítani a nyugdíjpénztárak költségeit

szerző: Fülöp Norbert
2019-10-08

2020-tól könnyebb lesz összehasonlítani az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségeit. A megtakarítók teljes költségmutató (TKM) segítségével azonnal látják majd a befizetéseiket csökkentő költségeket, például az adott pénztári portfólióban lévő befektetési alapok költségeit is.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az önkéntes nyugdíjpénztári TKM egy feltételezett pénztártag hosszú távú megtakarításait modellezi majd, s az annak befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket fejezi ki egyetlen értékben. Kiszámításakor figyelembe veszik a pénztár által felszámított valamennyi költséget, így a befektetések közvetett terheit is (azaz az adott pénztári portfólióban lévő befektetési alapok költségeit). Azoknál a pénztáraknál, ahol több portfólió is elérhető, ott a TKM-et portfóliónként kell majd kiszámolni.

Hogyan számolják majd ki a TKM-et?

Az MNB ajánlás szerint a TKM-et a pénztárak számítják ki, mivel a költségekre vonatkozó naprakész adatok náluk találhatók. A nyugdíjpénztári termékek hosszú távú jellege miatt a számítást 10, 20 és 30 éves időtartamokra, 45, 50 és 55 éves életkorú tagra és havi 25 ezer forint tagi befizetésre vetítve célszerű elvégezni. Az így kalkulált TKM értékeket a pénztárak beküldik az MNB-nek, és – ha van honlapjuk – internetes felületükön is közzéteszik.

Most is láthatjuk a költségeket, csak máshogy

Az úgynevezett díjterhelési mutató már most is sokat elárul egy-egy pénztár működésének hatékonyságáról, hiszen ez a működési költségek pénztári vagyonra vetített arányát mutatja meg. A jegybank által tavalytól közzétett korrigált díjterhelési mutató (amelynél a működésre levont díjakat a teljes tagdíjhoz viszonyítják, így kiszűrve a tagdíjtól független pénztári vagyonnövekedés zavaró hatását) tavaly közel tizedével mérséklődött, s így 0,75 százalék lett. Eszerint egyébként az elmúlt 16 évben 33,6 százalékkal csökkentek a pénztárak által felszámított működési díjak.

A jövőt hipotetikusan modellező TKM-mel szemben a díjterhelési mutatókat – amelyek a tagi befizetésekből és a befektetésekből levont költségeket jelzik a pénztári szektoron belül összehasonlíthatóan egy mutatószámban – az MNB az önkéntes nyugdíjpénztárak előző évi éves beszámolóinak adataiból számítja ki.

A díjterhelési mutatók csökkenése tavaly meghatározóan a befektetési költségek mérséklődésének volt köszönhető. 2008-tól jogszabály korlátozza a felszámítható vagyonkezelési díj mértékét, aminek betartását az MNB kiemelten felügyeli, s emellett szabályozó eszközeivel is segíti a piaci szereplőknek a tagok érdekeivel összhangban lévő költséghatékony vagyonkezelési tevékenységét. Több jelentős piaci súlyú pénztár az elmúlt évek folyamán a vagyonkezelési szerződéseiben alacsonyabb díjazást állapított meg. Megjelentek olyan megállapodások is, amelyekben csak pozitív hozam esetén van sikerdíj.

Hasonlítsd össze a Magyarországon elérhető lakossági bankszámlák díjait a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával, mégpedig a személyes bankolási szokásaid alapján, és takaríts meg ezzel éves szinten akár több tízezer forintot. 

Bankszámla kalkulátor
Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani
2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.