Kamatkedvezményt kaphatunk lakáshitelünknél „zöld lakáscél” igazolásakor

Kamatkedvezményt kaphatunk lakáshitelünknél „zöld lakáscél” igazolásakor
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-17 Frissítve: 2019-12-16
 

A Magyar Nemzeti Bank tőkekövetelmény-kedvezményt nyújt azon hitelintézeteknek, amelyek megfelelő korszerűsítésre, vagy legalább „BB” energetikai besorolású lakás építésére, vásárlására nyújtanak kölcsönt. Ezért cserébe a bankoknak minimum 0,3% kamatkedvezményt kell ajánlaniuk igénylőknek. Emiatt akár 365 ezer forinttal jobban járhatunk egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel felvételekor.

Az MNB által elvárt minimális kedvezmény a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint havi jövedelem beállítása esetén – havi 1 500 forint megtakarítást eredményezne. A megtakarítás a teljes futamidő alatt pedig elérné a 365 ezer forintot.

Hirdetés

Hirdetés

Mit kell tenni a kamatkedvezményért cserébe?

A kedvezmény elérhető új vagy használt lakás vásárlása, illetve építés esetén is. A feltétel, hogy legalább „BB” energetikai besorolású ingatlant vásároljunk. Ha ezt teljesítjük, akkor a bank is megkapja a kedvezményt, illetve ezért cserébe mi is az alacsonyabb kamatot. Azt tudni kell, hogy 2021 januárjától már új építésű ingatlan nem is lehet „BB” minősítésnél rosszabb, vagyis onnantól kedve új lakásoknál mindenképpen jár ez a kedvezmény.

A legalább 0,3%-os kamatkedvezmény a vásárláson kívül az alábbi korszerűsítési munkálatokra is járhat:

  • Napelem vagy napkollektor telepítése
  • Geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése
  • Szélturbina telepítése
  • Hő és elektromos tárolóegységek telepítése
  • Épülethatároló szerkezetek hőszigetelése
  • Homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra
  • Árnyékolástechnika telepítése
  • Fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, beleértve a távhőrendserre történő rácsatlakozást is
  • Energiahatékony világítástechnika kialakítása
  • Alacsony vízfelhasználású konyhai, WC vagy fürdőszobai szaniter rendszerek telepítése
  • 3. generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére
  • Zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok és érzékelők telepítése (pl.: mozgás- és napszakérzékelő világítási rendszerek)
  • Épületautomatika (Building Management System) endszerek telepítés

A költségeket növelheti a fenti tevékenységekkel összefüggésben végzett valamely hiteles szakmai vagy technikai tevékenység végzése (pl.: energetikai tanúsítvány készítése).

Mivel igazolhatjuk, hogy jogosultak vagyunk a kedvezményre?

Lakás vásárlás vagy építés esetén a helyzet egyszerűbb: elégséges bemutatni az energetikai tanúsítványt, mely alapján a ingatlannak el kell érnie legalább a „BB” minősítést.

Korszerűsítésnél a helyzet kicsit bonyolultabb. Ebben az esetben szükség lehet előzetesen költségvetésre és árajánlatra is. Utólag helyszíni szemlével, vagy a hitelösszeg legalább 70%-ról kiállított számla bemutatásával lehet leigazolni az elvégzett munkálatokat. Fontos, hogy 1 év áll rendelkezésünkre a korszerűsítés befejezésére, a feltételek teljesítésére.

Jelenleg is létezik már „zöld” kedvezmény

A jelenlegi hitelek kizárólag korszerűsítési célra biztosítanak kedvezményeket. Van olyan bank, amelyik az induló költségek jelentős részét visszatéríti, míg mások 0,5% kamatkedvezményt biztosítanak. Vélhetően a jövő évtől a hasonló kedvezményes konstrukciók szélesebb körben is meg fognak jelenni.

Érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátort használnod, a legolcsóbb és legdrágább banki ajánlat havi törlesztőrészlete között – 15 millió forint összeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint jövedelem beállítása esetén – ugyanis 31 ezer forint a különbség.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés