Kamatvágás – utolsó a sorban?

  • 2013.06.25.
  • szerző: bankmonitor

A mostani kamatdöntéssel újabb rekord alacsony szinten található a jegybanki alapkamat: 4,25%. Érdekesebb kérdés, a hogyan tovább? Ezzel megszakadt a Magyar Nemzeti Bank alapkamat csökkentési sorozata, vagy további csökkenésekre várhatunk?

Tavaly augusztus végén kezdődően minden hónapban 0,25 %ponttal csökkentette az irányadó rátát az MNB. A mai döntéssel ez tovább folytatódott. A további vágások sorsa egyelőre bizonytalan, pedig a magyarországi helyzet lényegében nem változott. Az MNB inflációs célja 3%, ami alatt van a legutóbbi infláció a maga 1,8%-ával. A forint árfolyam ugyan emelkedett az utóbbi napokban, de a 300 forint körüli euró árfolyam már megszokottnak mondható. 

Mielőtt csökkentene a bankod, most kösd le a pénzed még magasabb kamaton:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Ami a további kamatvágások sorsát mégis negatív irányba befolyásolja, az a nemzetközi hangulat. A befektetői hangulat csapongó, mostanában egyre inkább előtérbe kerül a kockázatvállalási kedv csökkenése. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi befektetők inkább fejlett piacokba (Amerika, Németország stb.) fektetnek, míg a fejlődő piacokból (például Magyarország) kivonják a tőkét. Ez nem csak az állampapírhozamok emelkedését, de a forint gyengülését is okozhatja, ami gátat szabhat a jegybanki alapkamat további lecsorgásának. 

alapkamat20130625

A jövő hónap még izgalmasabb lesz, hiszen csökkent a további kamatvágás tere. Amennyiben pozitívba fordul a nemzetközi pénzpiaci hangulat, akkor nem kizárt egy további kamatcsökkentés sem.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.