Kamatvágás – utolsó a sorban?

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 06. 25.

A mostani kamatdöntéssel újabb rekord alacsony szinten található a jegybanki alapkamat: 4,25%. Érdekesebb kérdés, a hogyan tovább? Ezzel megszakadt a Magyar Nemzeti Bank alapkamat csökkentési sorozata, vagy további csökkenésekre várhatunk?

Tavaly augusztus végén kezdődően minden hónapban 0,25 %ponttal csökkentette az irányadó rátát az MNB. A mai döntéssel ez tovább folytatódott. A további vágások sorsa egyelőre bizonytalan, pedig a magyarországi helyzet lényegében nem változott. Az MNB inflációs célja 3%, ami alatt van a legutóbbi infláció a maga 1,8%-ával. A forint árfolyam ugyan emelkedett az utóbbi napokban, de a 300 forint körüli euró árfolyam már megszokottnak mondható. 

Mielőtt csökkentene a bankod, most kösd le a pénzed még magasabb kamaton:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ami a további kamatvágások sorsát mégis negatív irányba befolyásolja, az a nemzetközi hangulat. A befektetői hangulat csapongó, mostanában egyre inkább előtérbe kerül a kockázatvállalási kedv csökkenése. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi befektetők inkább fejlett piacokba (Amerika, Németország stb.) fektetnek, míg a fejlődő piacokból (például Magyarország) kivonják a tőkét. Ez nem csak az állampapírhozamok emelkedését, de a forint gyengülését is okozhatja, ami gátat szabhat a jegybanki alapkamat további lecsorgásának. 

alapkamat20130625

A jövő hónap még izgalmasabb lesz, hiszen csökkent a további kamatvágás tere. Amennyiben pozitívba fordul a nemzetközi pénzpiaci hangulat, akkor nem kizárt egy további kamatcsökkentés sem.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.