loading

Kamu a félszocpol! Nincs új a nap alatt!

Márciustól fél szocpol támogatás jár használt lakás vásárlásra. Ez volt az a mondat, ami sok lakásvásárlás előtt álló szívét megdobogtatta. Jelenleg ugyanis csak új lakás vásárlására vagy építésére jár gyermekek után igényelhető állami támogatás, használt lakás után nem. A rossz hír az, hogy ez ezután is így marad még egy darabig.

A
fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény – közhasznú nevén
a szocpol támogatás – felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik
használt lakást vásárolnak – adta hírül az MTI. A fiatalok otthonteremtési támogatása korábban is szerepelt a lakáscélú állami támogatásokat tartalmazó kormányrendeletben, de hiányzott abból a támogatás mértéke.

A kormány az elmúlt év végén meghatározta a kedvezmény nagyságát. Ez
az első gyermek után 450 ezer,
a második gyermek után 750 ezer, a harmadik gyermek után 700 ezer, a negyedik gyermek után 400 ezer majd minden további gyermek esetében 100 ezer forint.
A támogatás nem haladhatja meg a vételár 70 százalékát. A vételár Budapesten és a megyei jogú városokban
legfeljebb 12 millió, míg másutt 8 millió forint lehet.

A fenti sorokat
sokan úgy értelmezték, hogy a többek által régóta várt, használt lakás vásárlásra gyermekek után igényelhető állami támogatásáról, közismertebb nevén a
félszocpolról szóló rendelet jelent meg. Sajnos azonban
ez nem így van.
A fiatalok, azaz 35 év alattiak otthonteremtési támogatása nem azonos a félszocpollal. A zavart valószínűleg az okozta, hogy a fiatalok otthonteremtési támogatásának összege a szocpol támogatás felének felel meg. 

Jelenleg
használt lakás vásárlására gyermekek után járó támogatást nem lehet igényelni, mert a fent már idézett rendelet is azokra vonatkozik, akik a fiataloknak járó otthonteremtési támogatást korábban igénybe vették és azóta újabb gyerekük született. Emiatt aztán a most napvilágot látott rendelkezés
aligha lesz érzékelhető hatással az ingatlanpiacra vagy a lakáshitelek iránti keresletre.

Új lakás vásárlására, ház építésére továbbra is jár szocpol támogatás. 800-2,5 millió forintot lehet így kapni, de ehhez
több feltételt is teljesíteni kell. Legalább két gyermeket kell vállalni, a támogatás összege pedig függ a lakás alapterületétől, az eltartott gyermekek számától és a lakás energetikai besorolásától is.  A részletek alábbi táblázatunkban láthatóak.

tamogatas20131120

Félszocpol híján használt lakás vásárlásra lakáshitelt lehet igénybe venni, amelyek a jegybanki kamatcsökkentésnek hála igen alacsony kamatozásúak. Kalkulátorunkkal erről most magad is meggyőződhetsz!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak