Kamu a félszocpol! Nincs új a nap alatt!

 • 2014.02.28.
 • szerző: bankmonitor

Márciustól fél szocpol támogatás jár használt lakás vásárlásra. Ez volt az a mondat, ami sok lakásvásárlás előtt álló szívét megdobogtatta. Jelenleg ugyanis csak új lakás vásárlására vagy építésére jár gyermekek után igényelhető állami támogatás, használt lakás után nem. A rossz hír az, hogy ez ezután is így marad még egy darabig.

A
fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény – közhasznú nevén
a szocpol támogatás – felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik
használt lakást vásárolnak – adta hírül az MTI. A fiatalok otthonteremtési támogatása korábban is szerepelt a lakáscélú állami támogatásokat tartalmazó kormányrendeletben, de hiányzott abból a támogatás mértéke.

A kormány az elmúlt év végén meghatározta a kedvezmény nagyságát. Ez
az első gyermek után 450 ezer,
a második gyermek után 750 ezer, a harmadik gyermek után 700 ezer, a negyedik gyermek után 400 ezer majd minden további gyermek esetében 100 ezer forint.
A támogatás nem haladhatja meg a vételár 70 százalékát. A vételár Budapesten és a megyei jogú városokban
legfeljebb 12 millió, míg másutt 8 millió forint lehet.

A fenti sorokat
sokan úgy értelmezték, hogy a többek által régóta várt, használt lakás vásárlásra gyermekek után igényelhető állami támogatásáról, közismertebb nevén a
félszocpolról szóló rendelet jelent meg. Sajnos azonban
ez nem így van.
A fiatalok, azaz 35 év alattiak otthonteremtési támogatása nem azonos a félszocpollal. A zavart valószínűleg az okozta, hogy a fiatalok otthonteremtési támogatásának összege a szocpol támogatás felének felel meg. 

Jelenleg
használt lakás vásárlására gyermekek után járó támogatást nem lehet igényelni, mert a fent már idézett rendelet is azokra vonatkozik, akik a fiataloknak járó otthonteremtési támogatást korábban igénybe vették és azóta újabb gyerekük született. Emiatt aztán a most napvilágot látott rendelkezés
aligha lesz érzékelhető hatással az ingatlanpiacra vagy a lakáshitelek iránti keresletre.

Új lakás vásárlására, ház építésére továbbra is jár szocpol támogatás. 800-2,5 millió forintot lehet így kapni, de ehhez
több feltételt is teljesíteni kell. Legalább két gyermeket kell vállalni, a támogatás összege pedig függ a lakás alapterületétől, az eltartott gyermekek számától és a lakás energetikai besorolásától is.  A részletek alábbi táblázatunkban láthatóak.

tamogatas20131120

Félszocpol híján használt lakás vásárlásra lakáshitelt lehet igénybe venni, amelyek a jegybanki kamatcsökkentésnek hála igen alacsony kamatozásúak. Kalkulátorunkkal erről most magad is meggyőződhetsz!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.